Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Franchise

Franchise er mere end blot et ord i forretningsverdenen. Det er en unik forretningsform, der giver iværksættere mulighed for at træde ind i erhvervslivet under vingerne af et etableret varemærke. Forestil dig fordelene ved at starte en forretning, hvor både koncept og brand allerede er kendt og velafprøvet. Dette er essensen af en franchise.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er franchise?

Franchise er mere end blot et ord i forretningsverdenen. Det er en unik forretningsform, der giver iværksættere mulighed for at træde ind i erhvervslivet under vingerne af et etableret varemærke. Forestil dig fordelene ved at starte en forretning, hvor både koncept og brand allerede er kendt og velafprøvet. Dette er essensen af en franchise. For dem, der drømmer om at blive selvstændige forretningsdrivende, men mangler det perfekte koncept, kan franchising være en ideel løsning.

Regulering og regler vedrørende franchise i Danmark

Selvom franchise er en udbredt forretningsmodel, findes der ikke en dedikeret lovgivning for franchises i Danmark. Franchisevirksomheder i Danmark reguleres derfor primært af den generelle danske aftalelov og de aftaleretlige principper. Men det er værd at bemærke, at nogle danske særlove, som markedsføringsloven, købeloven og produktansvarsloven, også kan have relevans for franchiseforretninger.

Ud over den almene regulering er der også et etisk regelsæt for franchising i Danmark, som tager udgangspunkt i det europæiske kodeks for franchising. For at en franchisegiver kan rekruttere franchisetagere, skal de som minimum opfylde de standarder, der er fastsat i dette kodeks.

De populære franchises i Danmark

Danmark er hjemsted for en mangfoldighed af franchises, både nationale og internationale. Når vi taler om franchise i en dansk sammenhæng, kan vi ikke komme uden om den populære restaurantkæde, Sunset Boulevard, som stolt bærer titlen som en franchisevirksomhed. Men franchises er ikke kun begrænset til den danske scene. Globale giganter som Burger King og McDonald’s har også sat deres aftryk i Danmark gennem deres franchise-model. For at give en idé om omfanget, McDonald’s rapporterede i 2022, at omtrent 91 procent af deres restauranter i Norden fungerer som selvstændige franchises. 7-Eleven er endnu et illustrativt eksempel på et franchisekoncept, der har fundet succes i Danmark.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Franchise: Hvordan fungerer det, og hvad skal du være opmærksom på?

Skridt til at blive en franchisetager:

At træde ind i franchisens verden kan virke udfordrende, men ved at følge bestemte skridt kan du gøre processen mere overskuelig.

  1. Undersøgelsen: For at blive franchisetager, bør du først undersøge, hvordan franchisegiveren tillader dig at blive en del af deres system.
  2. Økonomisk investering: I de fleste tilfælde indebærer det at betale et startgebyr. Dette kaldes ofte et entrance fee. Når din franchise er oppe at køre, vil du også betale en bestemt procentdel (ofte kaldet en royalty) af din forretnings omsætning til franchisegiveren.
  3. Franchisekontrakten: Alle disse detaljer, inklusive varigheden af kontrakten (som ofte varer minimum fem år), vil blive præciseret i din franchisekontrakt.
  4. Uddannelse og kvalifikationer: Ud over det økonomiske vil mange franchisegivere vurdere dine kvalifikationer, erfaringer og personlige egenskaber. Dette er for at sikre, at partnerskabet vil være frugtbart for begge parter. De kan også kræve, at du deltager i kurser eller uddannelse.

Hvem tjener på din franchise?

Som franchisetager, selvom du betaler royalty til franchisegiveren, tilfalder overskuddet fra din forretning dig. Du driver din franchise som en selvstændig enhed, og derfor er fortjenesten din.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Fordele ved franchising

  • Markedsposition: Den primære fordel ved franchising er, at du træder ind i et veletableret brand. Du drager fordel af den allerede eksisterende brandværdi og kundeloyalitet, som følger med franchisekonceptet.
  • Forretningsprocesser: Med en franchise får du adgang til en forretningsmodel, der allerede har bevist sin succes. Alt fra prissætning, produktudvikling, leverandører til markedsføringsstrategier er foruddefineret.
  • Lettere opstart: Franchisemodellen gør det nemmere at starte og drive en forretning sammenlignet med at bygge en virksomhed fra bunden.

Ulemper ved franchising

  • Begrænset fleksibilitet: Som franchisetager er du bundet af franchisegiverens regler og procedurer, hvilket kan begrænse din kreative frihed.
  • Omdømmerisiko: Dit forretningens omdømme er tæt knyttet til franchisekædens overordnede brand. Negative oplevelser fra andre franchisetagere kan potentielt påvirke din forretnings omdømme.

Franchising tilbyder en mulighed for at dykke ned i forretningsverdenen med støtten fra et etableret brand. Men som med alle forretningsmodeller, er det vigtigt at forstå både fordele og ulemper før dykningen. Med grundig research og forberedelse kan franchising være en gylden mulighed for mange iværksættere.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Franchise

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Franchise er en forretningsmodel, hvor en individuel iværksætter (franchisetager) får retten til at drive en forretning under et eksisterende brand eller koncept (franchisegiver). Dette giver muligheden for at drage fordel af et veletableret brand og dets operationelle procedurer, hvilket kan reducere risikoen og øge chancerne for succes sammenlignet med at starte en virksomhed fra bunden.

For at blive franchisetager bør du først undersøge, hvordan den specifikke franchisegiver tillader dig at blive en del af deres system. Typisk indebærer det betaling af et startgebyr, efterfulgt af løbende royalties baseret på din forretnings omsætning. Yderligere kan franchisegivere kræve bestemte kvalifikationer, erfaringer, og at du deltager i kurser eller uddannelse.

Udgifterne varierer, men i de fleste tilfælde skal du betale et startgebyr, ofte kaldet et entrance fee. Når din franchise er oppe at køre, betales der typisk en procentdel af forretningens omsætning (en royalty) til franchisegiveren. De specifikke økonomiske detaljer vil blive angivet i franchisekontrakten.

Fordele inkluderer adgang til et veletableret brand med loyalitet fra kunderne, foruddefinerede og testede forretningsprocesser (som prissætning, produktudvikling, leverandørrelationer og markedsføringsstrategier), samt en lettere og ofte hurtigere opstart end at bygge en virksomhed fra bunden.

Som franchisetager kan du opleve begrænset kreativ og operationel frihed, da du er bundet af franchisegiverens regler og procedurer. Yderligere er dit forretningens omdømme tæt knyttet til franchisekædens overordnede brand, hvilket betyder, at negative oplevelser fra andre franchisetagere potentielt kan påvirke din forretnings omdømme.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: