Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Forsikringspræmie

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er forsikringspræmie

Termen ‘forsikringspræmie’ kan virke forvirrende, da det reelt er det beløb, du betaler for din forsikringsdækning, ikke en ‘præmie’ i traditionel forstand. Når du indgår en aftale med et forsikringsselskab, repræsenterer forsikringspræmien den pris, du accepterer at betale for at selskabet overtager risikoen for at forsikre dig. En forsikringsaftale indebærer forpligtelser fra begge parter. Som forsikringstager betaler du en fastsat pris til selskabet, ofte fordelt over året i adskillige rater. Forsikringsselskabet forpligter sig derimod til at dække tab eller skader på det forsikrede.

Din forsikringspræmie fungerer som en adgangsbillet til et fællesskab, hvor alle medlemmer bidrager til en fælles pulje. I tilfælde af skader eller ulykker trækker du økonomisk støtte fra denne pulje, selv hvis din betalte præmie er langt mindre end den erstatning, du modtager. Således støtter alle hinanden i fællesskabet, og den enkelte bidrager til helheden.

Ud over forsikringspræmien skal du også være opmærksom på diverse afgifter. Et eksempel er skadeforsikringsafgiften, en lovpligtig afgift på 1,1% af dine forsikringsomkostninger, som betales ved hver forsikringsbetaling. Husk, at forsikringsaftaler er juridiske kontrakter og som sådan reguleret af lovgivningen.

Hvorfor hedder det forsikrings-’præmie’?

Ordet ‘præmie’ i ‘forsikringspræmie’ har rødder i det latinske sprog, ligesom mange andre danske ord, især dem med finansiel betydning. Under renæssancen gennemgik disse latinske termer en proces af fordanskning. Således blev det latinske ord ‘praemium’, som betyder ‘belønning’ på dansk, til det vi i dag kender som ‘forsikringspræmie’. Denne betegnelse henviser til den ‘forsikringsbelønning’, du modtager fra forsikringsselskabet, hvilket er det beløb, du er berettiget til, efter du har betalt forsikringsselskabet.

Faktorer der påvirker din forsikringspræmie

Størrelsen på din forsikringspræmie bestemmes af en række variabler:

  • Forsikringsobjektet: For eksempel er det typisk dyrere at forsikre et hus end en campingvogn.
  • Ønsket dækningsniveau: Overvej, om du for eksempel ønsker en grundlæggende dækning eller en omfattende forsikring, der også inkluderer ekstra vandskadesikring.
  • Selvrisiko: En højere selvrisiko kan reducere din forsikringspræmie.
  • Personlige forhold: Forsikringspriser varierer også baseret på individuelle faktorer som tidligere skadehistorik eller alder – for eksempel kan bilforsikringer være dyrere for en 18-årig end for en person på 50 år.
  • Risikovurdering: Specifikke tiltag som at installere en godkendt boligalarm kan føre til lavere priser på husforsikring.

Andre aspekter påvirker også prisen på din forsikringspræmie. Samlerabatter for at have flere forsikringer hos det samme selskab kan tilbyde besparelser. Betalingsfrekvensen – månedlig, kvartalsvis eller årlig – kan også påvirke prisen, da nogle selskaber opkræver ekstra gebyrer for hyppigere betalinger på grund af øget administrationsarbejde.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Tilbagebetaling af forsikringspræmie

Når du beslutter at opsige eller skifte en forsikringsaftale midt i den betalte periode, kan du være berettiget til en refundering af en del af din forsikringspræmie. Refusionsbeløbet afhænger af din betalingsordning. Hvis du har forudbetalt for et helt år, vil du blive refunderet for de måneder, der er tilbage af forsikringsperioden. Men, hvis du har opdelt din forsikringspræmie i mindre betalinger, som månedlige rater, er der ingen refundering for de resterende måneder, da disse endnu ikke er betalt.

Opsigelsesfristen for en forsikring er typisk 30 dage efter meddelelse om opsigelsen. Det er muligt at skifte forsikringer gennem året, men tidlig opsigelse af en forsikring med en bindingsperiode, som et år, kan indebære et gebyr. For yderligere detaljer om vilkårene for at ændre eller opsige en forsikring, se artiklen ‘Skift forsikring – så nemt er det’.

Endelig er det vigtigt løbende at holde sig opdateret med forsikringsmarkedet. Forsikringspræmier ændrer sig over tid, og der kan ofte være betydelige besparelser at hente, især hvis det er længe siden, du sidst har gennemgået dine forsikringer. Med forsikringsselskaber, der konkurrerer om dig som kunde, kan det være en fordel at indhente tilbud fra flere udbydere og muligvis spille dem ud mod hinanden for at opnå de bedste vilkår.

Hvornår skal du forsikre dig?

Det er essentielt at have visse forsikringer. Uden forsikring kan du stå overfor alvorlige økonomiske konsekvenser, hvis uheldet er ude. Forestil dig for eksempel konsekvenserne af en brand i et uforsikret hus, eller de økonomiske udfordringer, der følger, hvis du kommer ud for en ulykke uden at have en ulykkesforsikring, som dækker tabt arbejdsfortjeneste. For en dybere forståelse af, hvilke forsikringer der er vigtige at have, anbefaler vi vores guide på området.

Det skal nævnes, at ‘forsikringspræmie’ ikke er det eneste term fra forsikringsverdenen, som kan virke fremmed. Du har sandsynligvis også mødt udtryk som ‘police’ og ‘forsikringsbetingelser’, der også spiller vigtige roller i forståelsen af forsikringsaftaler.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Betydningen af ordet 'police' i forsikringsverdenen

Ordet ‘police’ har, ligesom ‘præmie’, sin oprindelse i et fremmedsprog. I dette tilfælde stammer ‘police’ fra det franske, som igen har rødder i det græske ‘apodeiksis’, der betyder ‘bevis’. Din police er et dokument, der indeholder alle vilkår og betingelser for din forsikring. Det beskriver de gensidige forpligtelser mellem dig som forsikringstager og forsikringsselskabet. Det er derfor essentielt at gennemlæse din police omhyggeligt for at forstå alle aspekter af forsikringsaftalen.

Sådan reducerer du din forsikringspræmie ved at sammenligne tilbud

For at opnå en lavere forsikringspræmie, er det en fremragende strategi at sammenligne tilbud fra forskellige forsikringsselskaber. Forsikringspræmierne varierer løbende, og der kan ofte være betydelige besparelser at hente, især hvis det er længe siden, du sidst har evalueret dine nuværende forsikringer. Med forsikringsselskaber i konstant konkurrence om dig som kunde, kan det være meget fordelagtigt at indhente flere tilbud og eventuelt spille disse udbydere ud mod hinanden.

Selvom det primære mål er at have forsikringer, der nøje matcher dine individuelle behov og præferencer, findes der ofte muligheder for at spare penge ved grundig research.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Forsikringspræmie

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En forsikringspræmie er det beløb, du betaler til et forsikringsselskab for at dække dig. Det er prisen for at forsikringsselskabet påtager sig risikoen ved at forsikre dig, og betales ofte i rater over året. Denne præmie bidrager til en fælles pulje, der bruges til at dække skader eller uheld for alle medlemmer af forsikringsfællesskabet.

Udtrykket ‘forsikringspræmie’ stammer fra det latinske ord ‘praemium’, som betyder ‘belønning’. I renæssancen blev dette latinske term fordansket, hvilket resulterede i det nuværende udtryk. Det henviser til den ‘belønning’ eller dækning, du får fra forsikringsselskabet, efter at have betalt dem et bestemt beløb.

Ja, hvis du opsiger eller skifter din forsikring midt i en betalt periode, kan du få en del af din forsikringspræmie refunderet. Hvis du har betalt for et helt år på forhånd, får du refusion for de resterende måneder. Men hvis du betaler i mindre rater, som månedlige betalinger, får du ikke refusion for de måneder, du endnu ikke har betalt for. Vær opmærksom på, at der kan være en opsigelsesfrist og mulige gebyrer ved tidlig opsigelse af forsikringer med bindingsperioder.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: