Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

BIC

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er BIC?

BIC står for Business Identifier Code og spiller en vigtig rolle, når du skal sende penge internationalt. Det er ikke tilstrækkeligt kun at have modtagerens kontonummer; du skal også kende deres BIC-kode (eller SWIFT) samt IBAN-nummer for at fuldføre transaktionen. BIC-koden, et globalt anerkendt system, bruges af banker på tværs af grænser for at identificere hinanden. Den sikrer, at pengeoverførsler når korrekt frem til den specificerede bank. Bemærk, at BIC førhen blev kaldt SWIFT, men “BIC” er den nuværende, mere korrekte angivelse.

En BIC-kode kan være mellem 8 og 11 karakterer lang og indeholder en blanding af bogstaver og tal, som hver især fortæller noget om banken.

Historie og udvikling af BIC-koder

BIC-koder, kendt som SWIFT-koder, blev indført af Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) i midten af 1970’erne. SWIFT blev dannet som en kooperativ organisation af banker for at løse et presserende behov for en mere effektiv og sikker måde at kommunikere på tværs af internationale grænser. Før SWIFT og BIC-systemets indførelse, blev internationale finansielle transaktioner ofte forsinket og kompliceret af manuelle processer og manglende standardisering.

BIC-koderne blev skabt for at standardisere identifikationen af banker globalt, hvilket gjorde det lettere at behandle internationale pengeoverførsler og kommunikation. Hver kode er unik og giver specifik information om en bank, herunder bankens navn, land, placering og i nogle tilfælde endda den specifikke afdeling. Denne standardisering har været afgørende for at øge effektiviteten og reducere fejl i det globale banksystem.

BIC-kodens struktur

En BIC-kode består af fire forskellige dele: 

  • De første fire bogstaver repræsenterer bankens navn, som dog kan variere. 
  • Herefter følger to bogstaver, der angiver landet, hvor banken er placeret. 
  • De næste to tegn, som kan være både bogstaver og tal, viser bankens specifikke placering. 
  • Til sidst er der, i nogle tilfælde, en tre-cifret afdelings- eller kontorkode. 

Det er vigtigt at bemærke, at alle banker, både i Danmark og internationalt, har en unik BIC. Denne kode tildeles af SWIFT-organisationen, der står for global finansiel kommunikation.

Et eksempel på en dansk BIC er Danske Banks kode: DABADKKK. Her indikerer “DABA” bankens navn, “DK” står for Danmark, og de efterfølgende tegn kan repræsentere alt fra en specifik lokalitet til en særlig afdeling inden for banken.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad er et IBAN-nummer?

IBAN står for International Bank Account Number og er tæt knyttet til BIC-koden ved internationale pengeoverførsler. Mens IBAN-nummeret hjælper med at identificere det specifikke kontonummer for modtageren, anvendes BIC-koden til at identificere den relevante bank. Dette system sikrer, at pengeoverførsler internationalt bliver sendt præcist og effektivt til det rigtige sted.

Sådan finder du din banks BIC-kode

BIC-koder for banker er ikke hemmelige og udgør ingen sikkerhedsrisiko, da de ikke kan bruges uden det tilhørende kontonummer. Disse koder er typisk let tilgængelige på bankernes hjemmesider, på kontoudtog, eller gennem din netbank og andre bankrelaterede platforme. 

Når du står for at foretage en international betaling, for eksempel ved køb på en udenlandsk webshop, er det vigtigt at have både bankens BIC-kode og modtagerens IBAN-nummer ved hånden for en problemfri transaktion.

Sikkerhed og regulering

BIC-koder bidrager betydeligt til sikkerheds- og reguleringsaspekterne i de internationale finansielle transaktioner. Disse koder er en central del af de internationale standarder for bankpraksis og hjælper med at sikre, at alle transaktioner opfylder de gældende anti-hvidvaskningslove (AML) og bekæmpelse af finansiering af terrorisme (CFT). Dette er fordi BIC-koder giver en klar og utvetydig identifikation af hver bank, der er involveret i en transaktion, hvilket gør det lettere for myndigheder og banker at spore og rapportere finansielle bevægelser.

Desuden understøtter BIC-systemet compliance ved at sikre, at alle banker opfylder de globale kommunikations- og transaktionsstandarder. Ved at anvende disse unikke identifikatorer kan bankerne mere effektivt overvåge og kontrollere de transaktioner, de behandler, hvilket reducerer risikoen for fejl og bedrageri. Denne standardisering spiller også en vigtig rolle i de internationale bestræbelser på at forhindre økonomisk kriminalitet og sikre finansiel integritet.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Anvendelsesområder ud over overførsler

Ud over deres primære rolle i at facilitere internationale bankoverførsler, spiller BIC-koder også en vigtig rolle i andre finansielle og bankrelaterede aktiviteter. For eksempel bruges de i udveksling af meddelelser mellem banker, hvilket er afgørende for at sikre præcis og sikker kommunikation i det globale finansielle netværk. Dette omfatter alt fra betalingsanmodninger til bekræftelser og rapportering.

Desuden er BIC-koder afgørende i forvaltningen af værdipapirer og andre finansielle tjenester. De hjælper med at identificere de involverede banker og andre finansielle institutioner i transaktioner såsom aktiehandel, obligationstransaktioner og andre typer af værdipapirhandlinger. Dette sikrer, at penge og værdipapirer korrekt bliver overført mellem de relevante parter.

Endelig spiller BIC-koder en vigtig rolle i international handel, hvor de bruges til at identificere banker i dokumenter såsom kreditbreve og garantier. Dette er afgørende for at sikre, at internationale handelstransaktioner kan gennemføres sikkert og effektivt, med klar identifikation af alle involverede finansielle institutioner.

I alle disse sammenhænge bidrager BIC-koder til at understøtte global finansiel stabilitet og effektivitet ved at sikre klar og ensartet identifikation af finansielle institutioner over hele verden.

Søgbarhed og tilgængelighed

BIC-koder er designet til at være let søgbare og tilgængelige for både banker og offentligheden. Dette sikrer, at enhver kan validere og bekræfte bankinformationer, hvilket er afgørende for at sikre transaktioners integritet. Der findes flere online værktøjer og databaser, hvor man kan søge efter BIC-koder baseret på forskellige kriterier såsom bankens navn, land eller den specifikke kode. Disse værktøjer er ofte gratis at bruge og er tilgængelige via SWIFT’s egen hjemmeside eller gennem tredjepartstjenester.

Denne tilgængelighed hjælper med at reducere fejl i pengeoverførsler, da afsendere kan sikre sig, at de har den korrekte kode, før de foretager en transaktion. Desuden forbedrer det gennemsigtigheden, da kunder og virksomheder let kan identificere og bekræfte de banker, de handler med. Ved at gøre BIC-koder let tilgængelige, understøtter SWIFT et mere åbent og sikkert globalt finansielt system.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om BIC

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

BIC står for Business Identifier Code. Det er en international kode, der fungerer som et digitalt ID for banker, når de udfører internationale pengeoverførsler. BIC-koden sikrer, at dine penge når sikkert frem til den rigtige bank i det rigtige land. Tænk på det som en adresse, der sikrer, at din pengeoverførsel ikke farer vild.

BIC-koder er vigtige, fordi de hjælper med at sikre, at dine internationale pengeoverførsler er sikre og når frem til det rigtige sted. De hjælper også banker og finansielle institutioner med at overholde internationale regler og standarder, hvilket gør dine transaktioner sikrere og mere pålidelige.

En BIC-kode er normalt opbygget af 8 til 11 tegn, som inkluderer bogstaver og tal. De første fire bogstaver repræsenterer bankens navn, de næste to angiver landet, de efterfølgende to viser bankens placering, og de sidste tre (hvis de er der) peger på en specifik afdeling.

Du kan finde din banks BIC-kode på flere måder: Tjek din banks hjemmeside, kig på dit kontoudtog, eller log ind på din netbank. BIC-koder er ikke hemmelige, så de er let tilgængelige og ofte tydeligt anførte.

Ja, BIC og SWIFT refererer ofte til det samme. Oprindeligt blev disse koder kaldt SWIFT-koder, men den mere korrekte betegnelse i dag er BIC. Dog bruges begge navne stadig, og de refererer til den unikke kode, der identificerer hver bank.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: