Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Vurderingsberetning

Hvis du planlægger at indbetale selskabskapital med andre midler end kontanter, er det nødvendigt at få lavet en vurderingsberetning af en revisor. Vurderingsberetningen skal detaljeret redegøre for de aktiver, der indsættes i selskabet.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en vurderingsberetning?

En vurderingsberetning er et dokument, der skal udarbejdes af en revisor, når der indskydes selskabskapital i form af andre værdier end kontanter ved stiftelsen af et selskab. Det er et nødvendigt skridt for at sikre, at de aktiver, der bidrages med, er passende vurderet og dokumenteret. Denne beretning er central i processen for at etablere troværdighed omkring selskabets kapitalgrundlag.

Når du vælger at indskyde aktiver som selskabskapital, kræver det en grundig vurderingsberetning, der nøje beskriver hver enkelt aktiv, hvordan de er blevet vurderet, samt hvilket vederlag der er aftalt for disse aktiver. Det er essentielt, at den økonomiske værdi af de indskudte aktiver som minimum svarer til værdien af de udstedte kapitalandele. Dette sikrer, at der er en korrekt og retfærdig vurdering af de bidragne aktiver.

Formålet med vurderingsberetningen er ikke kun at dokumentere aktivers værdi, men også at oplyse om vurderingsmetoder og det endelige vederlag for disse aktiver. Dette bidrager til en transparent og retvisende registrering af selskabets kapital, hvilket er afgørende for både selskabets ledelse og dets interessenter.

Det er vigtigt at bemærke, at hvis der indskydes kontanter ved stiftelsen af selskabet, er der normalt ikke et krav om, at der skal udarbejdes en vurderingsberetning. Dette understreger betydningen af at have en professionelt udarbejdet vurderingsberetning, når der indskydes andre typer af værdier end kontanter.

I praksis fungerer vurderingsberetningen som en garanti for, at alle ikke-kontante aktiver, der indskydes i et selskab, er korrekt vurderet og tilstrækkelige til at dække de udstedte kapitalandele, hvilket er afgørende for selskabets økonomiske integritet fra starten.

Hvad koster en vurderingsberetning?

Prisen på en vurderingsberetning kan variere betydeligt og afhænger i høj grad af flere faktorer, herunder hvilken revisor du vælger, og kompleksiteten af de aktiver, der skal vurderes. Revisorer har mulighed for selv at fastsætte deres priser for sådanne tjenester, hvilket betyder, at der kan være stor variation i omkostningerne.

Mange revisorer tilbyder pakkeløsninger, som kan være økonomisk fordelagtige, især for nye virksomheder. Disse pakker inkluderer ofte flere tjenester, som er nødvendige ved stiftelse af et selskab, herunder udarbejdelsen af en vurderingsberetning, hvis det er relevant. At vælge en sådan pakkeløsning kan ikke kun reducere de samlede omkostninger, men også forenkle processen ved at have alle nødvendige tjenester samlet ét sted.

For at få den bedste pris og sikre, at du får den nødvendige ekspertise, anbefales det at indhente tilbud fra flere revisorer. Det giver dig en bedre forståelse af markedspriserne og hjælper dig med at vælge en løsning, der matcher både dit budget og dine behov. Husk, at det ofte kan betale sig at investere i kvalificeret rådgivning for at sikre, at alle juridiske og finansielle aspekter ved stiftelsen af dit selskab er korrekt håndteret.

Har du brug for hjælp til udarbejdelse af en vurderingsberetning?

Så kontakt os for professionel støtte og rådgivning. 

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad er apportindskud?

Apportindskud er en form for selskabskapital, hvor du bidrager med værdier andet end kontanter til et selskab, typisk ved stiftelsen af et anpartsselskab (ApS) eller aktieselskab (A/S). Dette kan være en attraktiv mulighed for iværksættere, der besidder værdifulde aktiver, men måske ikke har tilstrækkelige kontante midler til at opfylde de nødvendige kapitalkrav.

Når du vælger at bruge apportindskud som metode til at stifte et selskab, er der specifikke krav til de aktivers værdi, som indskydes. For et ApS skal de indskudte aktivers samlede værdi være mindst 40.000 kr., mens værdien for et A/S skal være på minimum 400.000 kr. Det sikrer, at selskabet har en solid kapitalbase fra starten.

Eksempel på apportindskud og vurderingsberetning

Forestil dig en håndværker med en enkeltmandsvirksomhed, der har investeret betydeligt i maskiner og værktøj. I stedet for at opspare 40.000 kr. i kontanter til at stifte et ApS, kan håndværkeren vælge at få sine maskiner og værktøj vurderet af en revisor. Hvis revisoren vurderer, at værdien af disse aktiver mindst udgør 40.000 kr., kan en vurderingsberetning udarbejdes. Denne beretning kan så bruges til at stifte et ApS. Når ApS’et er stiftet, overgår ejerskabet af maskiner og værktøj til selskabet, hvilket kan være en effektiv måde at omstrukturere personlige aktiver til selskabsaktiver.

Apportindskud er ikke kun en metode til at opfylde kapitalkrav. Det er også en måde at udnytte eksisterende ressourcer på en måde, der kan fremme selskabets vækst og udvikling fra begyndelsen. Ved korrekt anvendelse og med grundige vurderingsberetninger sikres det, at alle værdier er korrekt vurderet, hvilket skaber en solid og transparent start for det nye selskab.

Hvilke krav er der til en vurderingsberetning?

En vurderingsberetning er et afgørende dokument, der spiller en central rolle i processen med at stifte et selskab ved brug af apportindskud. For at sikre gyldigheden og retmæssigheden af sådanne stiftelser, er der specifikke krav til indholdet af vurderingsberetningen, som skal opfyldes nøje.

Krav til indholdet af en vurderingsberetning omfatter:

  1. Klar og tydelig beskrivelse af det indskudte aktiv: Det er vigtigt, at aktivet beskrives detaljeret og præcist. Dette inkluderer en fuldstændig identifikation af aktivet og en beskrivelse af dets tilstand, funktioner og eventuelle begrænsninger.
  2. Beskrivelse af vurderingsmetoden: Vurderingsberetningen skal indeholde en omhyggelig forklaring på, hvordan aktivet er blevet vurderet. Det kan omfatte metoder som sammenlignelig markedsanalyse, indtjeningsbaserede vurderinger eller kostbaserede vurderinger, afhængigt af aktivets natur.
  3. Angivelse af vederlaget for aktivet: Dokumentet skal klart angive det vederlag, som er blevet aftalt for overtagelsen af aktivet. Vederlaget skal svare til eller overstige den vurderede værdi af aktivet, sikrende at selskabet ikke påtager sig aktiver til en overvurderet pris.
  4. Erklæring om aktivernes værdi: Vurderingsberetningen skal indeholde en erklæring fra revisoren om, at de indskudte akkumulerede aktivers økonomiske værdi som minimum svarer til eller overstiger det aftalte vederlag. Dette er afgørende for at sikre, at selskabets kapitalgrundlag er solidt og retvisende.
  5. Vedhæftning til stiftelsesdokumentet: Vurderingsberetningen skal vedhæftes til selskabets stiftelsesdokument, som efterfølgende indsendes til Erhvervsstyrelsen. Det er vigtigt at bemærke, at vurderingsberetningen ikke må være mere end fire uger gammel på det tidspunkt, hvor stiftelsesdokumentet underskrives.

Disse krav sikrer, at alle transaktioner og værdiansættelser, der ligger til grund for selskabets kapitalstruktur, er både gennemsigtige og retfærdige. Ved at overholde disse retningslinjer sikres det, at både de stiftende medlemmer og selskabets fremtidige interessenter kan have fuld tillid til selskabets økonomiske fundament.

En vurderingsberetning spiller en central rolle i processen med at stifte et selskab ved brug af apportindskud, skal vi hjælpe dig? 

Alle vores revisorer har +8 års erfaring, så tøv ikke med at kontakte os. 

Vurderingsberetning ved omdannelse af ApS til A/S

Når et anpartsselskab (ApS) ønsker at omdanne sig til et aktieselskab (A/S), kræves der en vurderingsberetning. Denne beretning er afgørende for at beskrive og vurdere selskabets aktiver, og sikrer at den pålydende værdi af virksomheden korrekt afspejler de samlede aktiver.

Indhold af vurderingsberetningen:

  1. Beskrivelse af aktiver: En detaljeret gennemgang af alle væsentlige aktiver i selskabet.
  2. Vurderingsmetode: En forklaring på, hvordan aktiverne er blevet vurderet.
  3. Vederlag: Det aftalte vederlag for aktiverne, som mindst svarer til den pålydende værdi af selskabet.

Denne vurderingsberetning er nødvendig for at dokumentere, at selskabets kapitalstruktur er passende og retvisende, hvilket er en vigtig del af processen ved omdannelsen fra ApS til A/S.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Vurderingsberetning

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En vurderingsberetning er et dokument udarbejdet af en revisor, som beskriver og vurderer de aktiver, der indskydes som selskabskapital i form af andet end kontanter ved stiftelsen af et selskab. Beretningen sikrer, at de indskudte aktivers værdi korrekt repræsenterer selskabets kapitalgrundlag og understøtter etableringen af selskabets troværdighed og økonomiske integritet.

En vurderingsberetning skal udarbejdes, når selskabskapital indskydes i form af ikke-kontante værdier ved stiftelse af et selskab, samt ved omdannelse af et ApS til et A/S. Beretningen er også nødvendig, når værdien af de indskudte aktiver skal dokumenteres og vurderes i forbindelse med registreringen af selskabet.

Prisen på en vurderingsberetning varierer afhængigt af revisorens satser og kompleksiteten af de aktiver, der skal vurderes. Nogle revisorer tilbyder pakkeløsninger, som kan inkludere vurderingsberetningen sammen med andre stiftelsestjenester, hvilket ofte er mere omkostningseffektivt. Det anbefales at indhente tilbud fra flere revisorer for at finde den mest passende og økonomisk fordelagtige løsning.

Vælg en revisor med erfaring i vurdering af den type aktiver, du planlægger at indskyde. Det er vigtigt at sikre, at revisoren har de nødvendige kvalifikationer og en god track record med lignende opgaver. Det kan også være nyttigt at konsultere anbefalinger eller anmeldelser fra tidligere klienter.

Ja, en vurderingsberetning skal indeholde en klar og detaljeret beskrivelse af hvert indskudt aktiv, den anvendte vurderingsmetode, det aftalte vederlag for aktiverne, og en erklæring om, at aktivers økonomiske værdi mindst svarer til det aftalte vederlag. Denne information er afgørende for at sikre transparens og retfærdighed i vurderingen.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: