Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

SWOT-analyse

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en SWOT-analyse?

En SWOT-analyse udgør en struktureret tilgang til at identificere og dokumentere nøglefaktorer, både internt i virksomheden og i det eksterne miljø, som påvirker virksomhedens strategiske retning. Denne metode tilbyder en klar og dybdegående forståelse af virksomhedens nuværende position gennem en struktureret ramme. 

SWOT står for Styrker, Svagheder, Muligheder og Trusler, hvilket afspejler analysens omfattende perspektiv på både positive og negative aspekter ved virksomhedens interne situation og dens eksterne forhold. Denne tilgang gør det muligt for virksomheder og projekter at få et klart øjebliksbillede af deres strategiske ståsted. Ved at benytte en SWOT-analyse kan man opnå en omfattende indsigt i de faktorer, der spiller en afgørende rolle for virksomhedens eller projektets succes. Dette vil uddybes i de næste afsnit.

Hvem har opfundet SWOT-analysen?

SWOT-analysen blev udviklet af Albert Humphrey i løbet af hans tid som leder af et omfattende forskningsprojekt ved Stanford University i 1960’erne og 1970’erne. 

Forskningsprojektet, som dybdegående undersøgte praksisserne hos flere førende virksomheder, havde til formål at afdække årsagerne til, at planlægningsprocesser ofte mislykkes inden for virksomheder. Humphrey identificerede fire afgørende dimensioner, som er afgørende for effektiv planlægning. Disse dimensioner blev oprindeligt benævnt som SOFT-analyse:

Satisfactory: Det, der fungerer godt nu.

Opportunity: De potentielle fordele i fremtiden.

Fault: De nuværende ulemper.

Threat: De fremtidige risici. 

Midt i 1960’erne blev Fault-kategorien omdøbt til Weaknesses, og modellens navn ændrede sig fra SOFT til SWOT. Trods ændringer i terminologien forbliver den fundamentale struktur af SWOT-analysen uændret den dag i dag, med Styrker (tidligere Satisfactory) og Svagheder, Muligheder og Trusler som de kerneområder, der tegner en organisations strategiske landskab. Dette værktøj er stadig centralt for virksomheder, der ønsker at forstå deres position i markedet og planlægge deres fremtid med indsigt.

Hvad betyder bogstaverne i en SWOT-analyse?

SWOT-analyse står for en metode, der afdækker fire centrale aspekter af en virksomhed eller et produkt: Styrker, Svagheder, Muligheder og Trusler. Denne analyse er væsentlig for strategisk planlægning og giver en omfattende oversigt over interne og eksterne faktorer, der påvirker succesen. De første to er virksomhedens interne forhold, hvorimod de sidste to er eksterne.

Styrker (Strengths)

Styrker refererer til de interne positive attributter og ressourcer, som en virksomhed har til rådighed. Dette kan inkludere alt fra avancerede teknologier, dybdegående industriekspertise, stærke relationer til leverandører, til et veletableret brand og loyal kundebase. Det er afgørende at identificere og fokusere på 3-4 nøglestyrker, hvorfra virksomheden kan udvikle strategier, der maksimerer disse fordele.

Svagheder (Weaknesses)

Svagheder er de interne begrænsninger eller mangler, som hæmmer virksomhedens effektivitet eller konkurrenceevne. Det kan være manglende ekspertise, forældede teknologier eller svagheder i markedsføringsstrategier. Ved at anerkende 3-4 primære svagheder, kan en virksomhed skabe handlingsplaner for at forbedre eller minimere disse svagheder.

Ér en af din virksomheds svagheder f.eks. noget relateret til revision eller bogføring? Det står vi klar til at hjælpe dig med i Stadsrevisionen.

Har du brug for hjælp i din virksomhed til f.eks. bogføring?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Muligheder (Opportunities)

Muligheder repræsenterer de eksterne faktorer, som virksomheden kan udnytte til sin fordel. Disse ligger uden for virksomhedens direkte kontrol, men kan indebære nye markedssegmenter, teknologiske fremskridt, positive ændringer i regelverket eller nye forbrugertrends. Det er vigtigt at sondre mellem interne styrker og eksterne muligheder; fokus bør være på makroniveauet for at identificere de mest relevante muligheder, som kan fremme vækst og udvikling.

Trusler (Threats)

Trusler omhandler de eksterne risici, der kan underminere virksomhedens mål eller position. Disse kan omfatte fremkomsten af nye konkurrenter, disruptive teknologier, økonomisk nedgang eller andre ugunstige markedsforhold. Ved at identificere de væsentligste trusler, kan en virksomhed udvikle strategier for at beskytte sig mod eller tilpasse sig disse eksterne udfordringer.

En effektiv SWOT-analyse kræver, at man ikke blot identificerer disse elementer, men også aktivt udvikler planer for at udnytte styrker og muligheder, mens man adresserer svagheder og trusler. Dette strategiske værktøj er afgørende for virksomheder, der ønsker at forstå deres nuværende situation bedre og planlægge for fremtiden med større indsigt og klarhed.

Hvorfor bruger man en SWOT analyse?

Anvendelsen af en SWOT-analyse spiller en vigtig rolle i forberedelsesfasen før lanceringen af nye produkter eller i begyndelsen af innovative processer. Dette strategiske værktøj fokuserer på at kortlægge og vurdere de risici, der er forbundet med fremtidige markedsændringer og projektets eller virksomhedens følsomhed over for disse ændringer. Ved at analysere både de nuværende og fremtidige markedsforhold, gør SWOT-analysen det muligt at identificere sårbarheder og muliggøre udviklingen af en robust plan for lanceringen.

SWOT-analysen anbefales ofte som et middel til at fremme en kritisk og innovativ tankegang blandt enkeltpersoner, teams eller hele organisationer. Den opfordrer til en dybdegående evaluering af interne styrker og svagheder samt eksterne muligheder og trusler. Dette sikrer, at der tages proaktive skridt til at udnytte fordelene ved stærke punkter, mens man effektivt adresserer og minimerer potentielle risici. Således bliver SWOT-analyse et afgørende redskab i det strategiske arbejde, ved opstart af nye projekter eller i håndteringen af kriser inden for organisationens eksisterende portefølje.

Hvordan bruger jeg en SWOT-analyse?

Denne strukturerede tilgang giver indsigt i virksomhedens nuværende position samt potentiale for fremtidig udvikling.

INTERNE FAKTORER

STYRKER (STRENGHTS)

SVAGHEDER (WEAKNESSES)

EKSTERNE FAKTORER

MULIGHEDER (OPPORTUNITIES)

TRUSLER (THREATS)

Implementeringen af en SWOT-analyse varierer betydeligt fra den ene virksomhed til den anden, idet fokusområderne afhænger af virksomhedens unikke situation og markedsposition. For nogle organisationer kan det være eksterne trusler, der dominerer, hvilket gør det udfordrende at identificere de mest akutte risici. Andre virksomheder kan primært opdage styrker og muligheder, og dermed have brug for at blive presset til at anerkende og adressere deres svagheder.

Selvom de fire dimensioner i en SWOT-analyse – Styrker, Svagheder, Muligheder og Trusler – kan identificeres og adskilles, er det vigtigt at forstå, hvordan disse elementer interagerer og påvirker hinanden. Derfor skal eksempler og vejledninger ses som inspirationskilder, der kan guide dig igennem processen med at udføre en SWOT-analyse, samtidig med at du indsamler data, der understøtter en dybdegående forståelse af din virksomhed. Kvalitative undersøgelser, især dem der involverer ansatte med direkte kundekontakt, kan give værdifulde indsigter.

Det er vigtigt at strukturere dataindsamlingen nøje for at sikre, at informationen korrekt reflekterer de fire nøgleområder i analysen. Dette trin er også kritisk for at undgå bias, som kan fordreje analysens resultater og føre til fejlagtige strategiske beslutninger. Det er vigtigt at inddrage repræsentanter fra forskellige afdelinger i udarbejdelsen af SWOT-analysen for at sikre en holistisk tilgang og undgå tunnelvision, især når det gælder evaluering af produkter eller tjenester, som man personligt har været involveret i at udvikle.

Da en SWOT-analyse ikke nødvendigvis har langsigtede perspektiver, og trusselsbilledet kan ændre sig hurtigt, anbefales det at foretage analysen regelmæssigt. Dette kan være halvårligt for større virksomheder, mens andre kan finde det passende med en årlig gennemgang, afhængigt af den aktuelle verdenssituation og virksomhedens specifikke omstændigheder. En regelmæssig SWOT-analyse sikrer, at virksomheden forbliver agile og kan tilpasse sig nye muligheder eller strategiske behov, som opstår.

Nedenfor ses et eksempel på en SWOT-analyse, hvor der er indsat forskellige eksempler. I din egen analyse af din virksomhed er det selvfølgelig vigtigt, at du bruger dine egne.

Eksempel på en SWOT-analyse

INTERNE FAKTORER

STYRKER (S)

  • Bred målgruppe
  • God økonomi
  • Omstillingsparate

SVAGHEDER (W)

  • Få produkter
  • Lang leveringstid
  • Manglende kompetencer

EKSTERNE FAKTORER

MULIGHEDER (O)

  • Mange investorer
  • Innovativ teknologi
  • Større købekraft fra kunder

TRUSLER (T)

  • Få leverandører
  • Stor gruppe konkurrenter
  • Lovgivningsændringer

Der kan være flere overvejelser og regler i forbindelse med f.eks. ny lovgivning som trussel i en SWOT-analyse. Vi kan hjælpe din virksomhed, så den overholder alt gældende lovgivning og giver dig den mest optimale kultur ift. at overkomme eksterne faktorer.

Har du brug for hjælp i din virksomhed til f.eks. SWOT-analyse?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Hvad skal en SWOT-analyse svare på?

Når du har lavet din SWOT-analyse, bør den give klare svar på nogle afgørende spørgsmål, som vil guide fremtidige strategiske beslutninger. Dette vil hjælpe med at maksimere værdien af din SWOT-analyse. Disse spørgsmål inkluderer:

Hvor skal der fokuseres øjeblikkeligt?: Dette spørgsmål hjælper med at identificere de mest presserende områder, hvor der skal handles hurtigt for at udnytte styrker eller adressere svagheder.

Hvad er organisationens udviklingspotentiale?: Her undersøges mulighederne for vækst eller forbedring, som kan bidrage til organisationens langsigtede succes. Det kan være teknologisk innovation, udvidelse af markedsandele, eller forbedring af interne processer.

Hvad udgør den største trussel mod organisationen i øjeblikket?: Dette punkt kræver en vurdering af de eksterne faktorer, som kunne påvirke organisationens evne til at nå sine mål. Det kan være nye konkurrenter, ændringer i markedsdynamikken, eller lovgivningsmæssige ændringer.

For at en SWOT-analyse skal være effektiv og levere værdifulde indsigter, er det vigtigt at gå i dybden med disse spørgsmål. Ved at adressere disse spørgsmål, sikrer man, at SWOT-analysen giver en solid grund for udvikling af robuste strategier, der fremmer vækst, innovation og konkurrenceevne.

Hvad er forskellen på SWOT-analyse og en TOWS-analyse?

En SWOT-analyse og en TOWS-analyse er begge strategiske planlægningsværktøjer, men de tjener forskellige formål og giver forskellige perspektiver på en organisations strategiske planlægning. En SWOT-analyse fokuserer på at identificere Styrker, Svagheder, Muligheder og Trusler inden for en organisation for at skabe en grundlæggende forståelse af dens nuværende position. Dette værktøj er væsentligt for at vurdere både interne og eksterne faktorer, som kan påvirke organisationens evne til at opnå sine mål.

I modsætning hertil bygger TOWS-analysen videre på fundene fra en SWOT-analyse ved at koble disse faktorer sammen i en strategisk matrix. Dette skridt fremmer en dybere forståelse af, hvordan man bedst kan udnytte styrker til at udnytte muligheder og beskytte sig mod trusler, samt hvordan man kan forbedre svagheder for at udnytte muligheder og minimere sårbarhed over for trusler. Denne tilgang er fremadskuende og fokuserer på at udvikle konkrete strategier for vækst og udvikling baseret på SWOT-analysens resultater.

Hvad er en TOWS-analyse?

TOWS-matricen fremhæver fire primære strategiske retninger:

SO Strategier (Styrker-Muligheder): Her skal man udvikle handlingsplaner, der udnytter organisationens styrker til at gribe de identificerede muligheder.

WO Strategier (Svagheder-Muligheder): Det går ud på at skabe tiltag, der anvender muligheder for at forbedre eller kompensere for organisationens svagheder.

ST Strategier (Styrker-Trusler): Formålet her er at implementere strategier, der bruger organisationens styrker til at modvirke eller neutralisere potentielle trusler.

WT Strategier (Svagheder-Trusler): Denne strategi identificerer forsvarsstrategier, der minimerer risici, som organisationens svagheder udgør over for ydre trusler.

Ved at anvende TOWS-analysen efter SWOT-analysen kan organisationer udvikle mere nuancerede og effektive strategier, der ikke kun adresserer deres nuværende situation, men også proaktivt forbereder dem på fremtiden. Denne fremgangsmåde sikrer, at organisationer kan skabe en handlingsorienteret plan, der udnytter deres fulde potentiale og navigerer effektivt i et konkurrencepræget landskab.

Hvad gør man efter man har lavet en SWOT-analyse?

Efter at have afsluttet en SWOT-analyse er næste skridt at engagere dit team og muligvis udvide inddragelsen til at omfatte specifikke afdelinger eller hele organisationen. Dette er afgørende for at berige analysen med diverse perspektiver på de identificerede styrker, svagheder, muligheder og trusler. Ved at invitere kollegaer med forskellige erfaringer, roller, og baggrunde ind i processen, åbner du op for ny indsigt og potentielle tilføjelser, der kan styrke kvaliteten af din SWOT-analyse. En sådan inkluderende tilgang kan bringe værdifulde nuancer til analysen, idet hver medarbejder bidrager med unikke synspunkter, der afspejler en bredere forståelse af organisationens udfordringer og muligheder.

Brainstorming, vurdering og prioritering

Et effektivt første skridt i denne efterfølgende fase er at arrangere en brainstorming session, hvor alle bidrag accepteres uden umiddelbar bedømmelse af deres relevans eller betydning. Dette skaber et åbent miljø, hvor alle medarbejdere føler sig motiverede til at dele deres ideer og perspektiver på SWOT-analysens resultater. For at fremme et endnu mere inkluderende miljø kan det være nyttigt at opdele i mindre grupper af 3-4 personer før man samler alle bidrag i en fælles diskussion. Dette kan minimere risikoen for, at nogle deltagerne holder tilbage med deres input.

En central del af SWOT-analysen er dens strukturerede matrixformat, som hjælper med at skabe et klart overblik over organisationens situation. Med mange forskellige idéer og synspunkter præsenteret, bliver det nødvendigt at vurdere og prioritere disse input for at opretholde fokus på det oprindelige mål med SWOT-analysen: At danne en omfattende og struktureret oversigt over organisationens nuværende position og identificere de mest presserende områder for handling. Dette skridt sikrer, at de indsamlede perspektiver og ideer bliver omsat til praktiske strategier, som kan guide organisationen fremad.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om SWOT-analyse

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En SWOT-analyse er en strategisk planlægningsmetode, der anvendes til at evaluere Styrker, Svagheder, Muligheder og Trusler involveret i et projekt eller i en virksomheds strategiske planlægning. Dette værktøj hjælper med at identificere interne og eksterne faktorer, som er gunstige og ugunstige for at nå specifikke mål.

For at lave en god SWOT-analyse, start med at samle et tværfagligt team for at sikre en bred vifte af perspektiver. Gennemgå nøje organisationens interne processer og eksterne miljø for at identificere styrker, svagheder, muligheder og trusler. Vær objektiv, brug pålidelige datakilder, og prioriter de identificerede faktorer baseret på deres relevans og påvirkning.

En SWOT-opstilling udarbejdes ved at opdele analysen i fire kvadranter på et ark eller en tavle: øverst til venstre noteres styrker, øverst til højre noteres svagheder, nederst til venstre noteres muligheder, og nederst til højre noteres trusler. Denne opdeling hjælper med at organisere og visualisere de vigtigste faktorer, der påvirker organisationen eller projektet.

SWOT og TOWS bruges til at forbedre strategisk planlægning og beslutningstagning inden for en organisation. SWOT-analyse fokuserer på at identificere styrker, svagheder, muligheder og trusler, mens TOWS-analyse tager skridtet videre ved at koble SWOT-elementerne strategisk sammen for at udvikle handlingsplaner. Både SWOT og TOWS er værktøjer til at udnytte muligheder, minimere risici, og optimere organisationens ressourcer og potentiale.

Sleeknote

Har din virksomhed muligheder, men svagheder i form af f.eks. manglende økonomi? Ansøg om 10.000 kr. til sparring og rådgivning til din virksomhed gennem vores iværksætterpulje. Vi vil gerne give tilbage! Derfor har vi samlet en pulje på 2 mio. til SMV. Tilmeld dig her og få mulighed for at vinde 10.000 kr. til sparring og rådgivning til din salgsproces!

Pop-up

Inden du forlader os, så husk på, at der kan være svagheder og trusler, du måske ikke selv har set. Gå ikke glip af chancen for at vinde 10.000 kr. til skræddersyet rådgivning, der kan hjælpe din virksomhed til at finde flere styrker og flere muligheder. Lad os guide dig på vejen til succes!

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: