Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Stiltiende accept

Stiltiende accept opstår, når man indgår en aftale gennem passiv adfærd. For eksempel, hvis prisen på din eksisterende forsikring øges, og du ikke aktivt tager stilling til denne ændring, hverken verbalt eller på skrift. I sådanne tilfælde bliver den nye pris automatisk en del af jeres aftale.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelse af stiltiende accept

Stiltiende accept refererer til en situation, hvor en aftale bliver etableret uden at blive udtrykkeligt bekræftet, hverken i skrift eller tale. Dette sker, når en part i aftalen vælger at forblive passiv. 

Et typisk eksempel er en kunde, der ikke reagerer på ændringer i en tidligere indgået aftale. Hvis en forsikringsudbyder for eksempel udsender en meddelelse om ændrede vilkår, der indebærer en stigning i præmien, og kunden ikke reagerer, opfattes dette som en stiltiende accept af den nye præmie. 

I forretningsverdenen, hvor aftaler med kunder, leverandører og andre partnere er almindelige, er det essentielt at have forståelse for konceptet om stiltiende accept ifølge aftalelovgivningen.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Forståelsen af aftaleloven

Aftaleloven er fundamentet, der styrer etableringen og bindende natur af aftaler. I Danmark er der principper om aftalefrihed, hvilket indebærer, at parterne frit kan bestemme indholdet og formen på deres aftaler uden strenge restriktioner. Trods denne frihed, opstiller Aftaleloven dog præcise regler for, hvordan aftaler indgås og sikrer, at de er bindende. Dette tjener til at holde begge parter ansvarlige for at opfylde deres del af aftalen.

Nærmere undersøgelse af aftaleloven viser, at både mundtlige og skriftlige aftaler har bindende kraft. En mundtlig aftale er juridisk lige så gyldig som en skriftlig, selvom den praktisk kan være sværere at bevise. Dette gør det kompliceret at håndhæve en mundtlig aftale, hvis en part ønsker at trække sig, på trods af tidligere mundtlig accept. Som sælger bærer man her bevisbyrden, hvilket kan være en næsten uoverkommelig opgave uden skriftlig dokumentation.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Er en stiltiende aftale bindende?

Grundlæggende anses en stiltiende aftale ikke for at være bindende blot på grund af købers passivitet. Det vil sige, at en virksomhed ikke kan antage en aftale som accepteret og kræve dens opfyldelse, blot fordi køberen ikke har reageret på et tilbud.

Dog eksisterer der omstændigheder, hvor passivitet kan fortolkes som stiltiende accept. Dette kan være tilfældet, hvis en virksomhed og en leverandør har haft omfattende korrespondance, hvor kommunikationen kan have ledt leverandøren til at antage, at en aftale var på plads. Hvis leverandøren med god grund mener, at en aftale er indgået og udsteder en ordrebekræftelse, hvorpå virksomheden ikke svarer, kan aftalen under visse forudsætninger anses for at være bindende.

I sådanne situationer er det kritisk vigtigt at reagere hurtigt, hvis man mener, at ordrebekræftelsen er ugrundet. Tidsperioden for passivitet kan spille en afgørende rolle i fastlæggelsen af, om en aftale faktisk er bindende.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Stiltiende accept

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Stiltiende accept indtræffer, når du for eksempel inden for rammerne af et eksisterende aftaleforhold ikke tager stilling til en forhøjelse af præmien. Med andre ord, du indvender ikke, hvilket betyder, at du ved din manglende mundtlige eller skriftlige reaktion accepterer de ændrede vilkår i aftalen.

Aftalelovens hovedformål er at definere betingelserne for accept, gyldighed, og hvornår en aftale anses for at være bindende.

Under aftaleloven anses en stiltiende aftale i første omgang ikke for at være forpligtende. Den kan dog anses for bindende, hvis der er solidt grundlag for at antage, at en aftale er indgået baseret på tidligere udvekslinger, og at kunden derefter vælger at forholde sig passiv.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: