Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Småfornødenheder

Under forretningsrejser, når du er langt hjemmefra, er du berettiget til at trække udgifter til småfornødenheder fra i skat. Dette dækker over diverse mindre køb, lige fra din morgenkaffe i lufthavnen til en hastigt indkøbt tandbørste, hvis behovet opstår. I 2024 er fradragsbeløbet fastsat til 143,50 kroner dagligt.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelsen af småfornødenheder

For professionelle, der ofte befinder sig på farten i forbindelse med arbejdet, er det velkendt, at der findes muligheder for at få refusion for de måltider, der indtages under rejsen. Denne praksis letter økonomisk på rejsens byrder. Men, der findes en yderligere økonomisk lettelse, som nogle måske endnu ikke er fuldt ud bevidste om – fradraget til småfornødenheder. 

Dette fradrag giver mulighed for en økonomisk fordel fra det øjeblik, rejsen begynder, idet det dækker over udgifter til diverse mindre nødvendigheder, såsom en avis til morgenkaffen eller en busbillet til hotellet, under arbejdsrelaterede rejser. For at være berettiget til dette fradrag, kræves det, at din arbejdsgiver afholder udgifterne til dine måltider direkte – det er ikke gældende, hvis du modtager en skattefri rejsegodtgørelse, da udgifter til småfornødenheder her anses for at være inkluderet.

I 2024 har du mulighed for at udnytte dette fradrag til fulde, idet det er sat til 25% af den standardiserede kostsats. Med en kostsats på 574 kroner, udgør dette et konkret dagligt fradrag på 143,50 kroner. Dette tilbud om fradrag for småfornødenheder repræsenterer en væsentlig lettelse for den rejsende medarbejder, ved at anerkende og kompensere for de små, men essentielle, udgifter, der kan opstå på en arbejdsrejse.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kriterier for fradrag af småfornødenheder

For at kvalificere sig til fradraget for småfornødenheder, er der to primære betingelser, som skal være opfyldte:

  1. Du skal have været væk fra dit hjem i mere end et døgn.
  2. Du skal have været nødt til at tilbringe natten et andet sted, fordi din afstand fra hjemmet krævede det.

Behøver du at vise kvitteringer for at opnå fradrag?

Det enkle svar er nej. Når det kommer til småfornødenheder, er det ikke nødvendigt at fremvise kvitteringer. Dette fradrag er designet til at dække de små udgifter, du møder på din rejse, hvor kvitteringer ikke altid er tilgængelige.

Dette betyder, at du uden bekymring kan nyde en kop kaffe i lufthavnen eller købe en avis for at gøre ventetiden mere behagelig. Disse er præcis de typer udgifter, som fradraget for småfornødenheder er ment til at dække over.

Og som nævnt, behøver du ikke at gemme dine kvitteringer for at kvalificere dig til fradraget. Hvis du opfylder kravene for småfornødenheder, har du ret til at modtage det fulde fradrag.

Guide til ansøgning om fradrag for småfornødenheder

Hvis du er berettiget til fradrag for småfornødenheder, skal dette indberettes på din årsopgørelse. Dette er et fradrag, som mange overser eller ikke er opmærksomme på, at de kan gøre brug af. For at anføre dette på din årsopgørelse, skal det indtastes i felt 53.

Hvis det er virksomheden, der afholder udgifterne, falder det ikke ind under kategorien fradrag. I stedet betegnes det som rejsegodtgørelse (eller diæter), som er en betaling for de afholdte udgifter.

Generelt kan du ikke anvende begge metoder samtidigt. Det vil sige, at du enten kan få fradrag for småfornødenheder (hvis virksomheden ikke dækker udgifterne) eller modtage en rejsegodtgørelse (hvis virksomheden dækker).

Et praktisk eksempel

Lad os tage en tømrer fra Jylland, som er sendt til København for at arbejde på et byggeprojekt. Han får typisk stillet bolig til rådighed og får dækket alle måltider i løbet af sin tid væk fra hjemmet. Disse udgifter dækkes af hans arbejdsgiver.

Men udover kost og logi, har denne tømrer mulighed for at kræve fradrag for småfornødenheder. Det er dog hans ansvar at indberette dette på sin årsopgørelse for at modtage fradraget.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Småfornødenheder

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Fradraget for småfornødenheder er designet til at dække mindre nødvendige udgifter, som en avis eller en busbillet, under arbejdsrelaterede rejser. For at kvalificere dig til dette fradrag, skal din arbejdsgiver dække dine måltidsudgifter direkte. Modtagere af skattefri rejsegodtgørelse er ikke berettigede, da disse udgifter allerede er inkluderet. I 2024 udgør fradraget 25% af den standardiserede kostsats, svarende til et dagligt fradrag på 143,50 kroner, hvilket yder en økonomisk lettelse for nødvendige småudgifter på rejsen.

Nej, det er ikke nødvendigt at gemme kvitteringer for at kvalificere sig til fradrag for småfornødenheder. Dette fradrag er skabt for at dække mindre udgifter under rejser, som f.eks. en kop kaffe eller en avis, hvor kvittering ikke altid foreligger. Så længe de grundlæggende betingelser for fradraget er opfyldt – at være væk hjemmefra i mere end et døgn og nødvendigheden af at overnatte andetsteds – har du ret til det fulde fradrag uden behov for kvitteringsdokumentation.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: