Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Skyldner

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Definition af en skyldner

Skyldner er et begreb, der refererer til en person eller virksomhed, som har en forpligtelse til at afregne en økonomisk gæld til en anden part. Denne gæld kan være i form af penge eller tjenester. En skyldner kan være enkeltpersoner, virksomheder, eller enhver enhed, der er i gæld. Når en skyldner har modtaget et lån fra en finansiel institution, kaldes vedkommende en låntager. Alternativt, hvis skyldneren har udstedt værdipapirer, såsom obligationer, benævnes denne som en udsteder.

Betydningen af begrebet "skyldner"

Ordet “skyldner” refererer til en person eller en virksomhed, der har en forpligtelse til at tilbagebetale en gæld. Dette udtryk har rødder i det middelnedertyske “schuldener”, som er afledt af ordet “skyld”. “Debitor” er et almindeligt anvendt synonym for skyldner i juridiske sammenhænge. Modparten til en skyldner, den som pengene skyldes, kaldes en “kreditor”.

Skyldnerens rolle og betydning

Skyldnere spiller en central rolle i økonomiske transaktioner, da de er vigtige for cirkulationen af kapital og varer. En skyldner kan ofte være en kunde, der har købt varer eller tjenester på kredit og dermed skylder penge for dem. Det er en almindelig praksis i både privat og kommerciel sammenhæng, at personer og virksomheder fungerer som skyldnere på forskellige tidspunkter. Det er vigtigt for skyldnere at vedligeholde et godt ry ved at overholde deres betalingsforpligtelser, da manglende evne til at betale kan føre til registrering i dårlige betaler-registre som RKI (Ribers Kredit Information) og andre debitorregistre.

Forskellen mellem pengedebitor og realdebitor

Som skyldner kan du være klassificeret enten som pengedebitor eller realdebitor. Hvis du skylder penge, såsom et banklån eller en personlig gæld, er du en pengedebitor. Hvis du derimod skylder en ydelse, som ikke er penge, kaldes du en realdebitor. En sådan ydelse kan være fysiske genstande som en bil eller et tv, eller immaterielle ydelser som rådgivning eller vedligeholdelsesarbejde. Realdebitorforholdet understreger, at skyldnerens forpligtelse ikke nødvendigvis er monetær, men kan også omfatte levering af specifikke varer eller tjenester.

Juridiske konsekvenser for skyldnere

Skyldnere, der ikke opfylder deres økonomiske forpligtelser, kan stå over for alvorlige konsekvenser. Forsømmelse af aftalte betalinger kan resultere i optagelse i debitorregistre som RKI. Disse registre er vigtige værktøjer for kreditgivere til at vurdere risikoen ved at låne til potentielle skyldnere. Derfor er det essentielt for skyldnere at være proaktive og ansvarlige i håndteringen af deres gældsforpligtelser for at undgå negative økonomiske konsekvenser.

Håndtering af skyldnere

Når en skyldner overskrider en aftalt betalingsfrist uden at afvikle sin gæld, indledes typisk en rykkerproces. Før en betalingsfrist er overskredet, kan der ifølge inkasso- og renteloven ikke udstedes rykkerskrivelser eller pålægges renter og øvrige omkostninger. Kreditorer har forskellige muligheder for at håndtere forsinkede betalinger. En almindelig metode er at sende rykkerskrivelser, eventuelt med et rykkergebyr, hvor det er vigtigt at overholde lovgivningens krav til tidsfrister og gebyrets størrelse. Yderligere kan der pålægges et kompensationsgebyr op til 310 kroner for at dække de ekstra omkostninger forbundet med forsinket betaling.

Hvis en rykkerprocedure ikke resulterer i betaling, kan næste skridt være at iværksætte en inkassoprocedure. Dette inkluderer udsendelse af et inkassovarsel for at eskalere inddrivelsen af gælden.

Har du brug for hjælp til at håndtere dine skyldnere? I Stadsrevisionen har vi branchebestemte revisorer, så det matcher dig og dit behov og vil meget gerne hjælpe dig med lige netop det, du har brug for

Er du klar til professionel hjælp ifm. en skyldner?

Kontakt os for certificeret og specialiseret hjælp med tilfredshedsgaranti.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Aktører involveret i håndteringen af skyldnere

Flere aktører kan være involveret i processen med at håndtere en skyldner. Det kan være kreditoren selv, et inkassofirma eller en inkasso-specialiseret advokat. I Danmark er der strenge regler for, hvem der må drive inkassovirksomhed, og ca. 95 inkassofirmaer er autoriseret til dette. Autoriserede inkassovirksomheder og advokater, der tilbyder inkassoservices, kan assistere med alt fra rykkerprocedurer til inkassoprocedurer og, hvis nødvendigt, fogedsager. Selvom alle danske advokater principielt kan udføre inkassoarbejde, tilbyder ikke alle denne service som en del af deres advokatpraksis.

Forståelse af en Skyldnererklæring

En skyldnererklæring er et juridisk dokument, der fastslår, at en debitor (skyldner) erkender at skylder et bestemt beløb til en kreditor. Dette dokument bliver ofte anvendt, når en person eller virksomhed er ude af stand til at afregne sin gæld inden for den aftalte frist, for eksempel for leverede varer eller ydelser.

Anvendelse og funktion af skyldnererklæringen

Skyldnererklæringen udarbejdes af kreditoren, der detaljeret beskriver det skyldige beløbs størrelse. Med debitors underskrift på erklæringen bekræftes det, at denne skylder det angivne beløb til kreditoren. Dokumentet kan desuden indeholde betingelser omkring afdragsordninger og tilskrivning af renter, hvilket er afgørende for at sikre en klar aftale mellem parterne.

Rettigheder for kreditor ved brug af skyldnererklæring

Ved at sikre sig en skyldnererklæring, opnår kreditoren en væsentlig fordel, da denne har skyldnerens skriftlige bekræftelse på gældens eksistens og størrelse. Dette kan være særligt vigtigt, da en almindelig faktura typisk er underlagt en forældelsesfrist på tre år. I modsætning hertil forlænges forældelsesfristen til ti år, når der foreligger en underskrevet skyldnererklæring. Denne forskel kan være afgørende for kreditorens mulighed for at indkræve det skyldige beløb.

En skyldnererklæring ligner dermed et gældsbrev, men adskiller sig ved primært at blive benyttet, når en skyldner ikke har kunnet opfylde sine økonomiske forpligtelser. Hvor et gældsbrev ofte omhandler et lån med aftalte afdrag og renter mellem långiver og låntager, fokuserer en skyldnererklæring på erkendelsen af en eksisterende gæld uden oprindelig intention om lån. 

Ønsker du hjælp med dit regnskab, inddragelse fra dine skyldnere eller andet? I Stadsrevisionen vil vi meget gerne hjælpe dig. Vi har +1200 tilfredse samarbejdspartnere – skal du være en af dem?

Ønsker du hjælp til lige netop dit regnskab? 

Kontakt Stadsrevisionen, en af Danmarks bedst bedømte, for skræddersyet hjælp.

Hvad indebærer det at være en insolvent skyldner?

At være insolvent indebærer, at en person eller virksomhed ikke har tilstrækkelige likvide midler til at opfylde sine økonomiske forpligtelser overfor kreditorer rettidigt. Ifølge konkursloven § 17, stk. 2, anses en skyldner for at være insolvent, hvis vedkommende ikke kan møde sine betalingsforpligtelser efterhånden som de forfalder, medmindre betalingsudygtigheden er af midlertidig karakter. Dette tilstand kaldes også for illikviditet.

Hvis en skyldner erklæres insolvent, kan dennes økonomiske situation medføre en konkursbehandling, hvis enten skyldneren selv eller en fordringshaver begærer det, jf. konkursloven § 17, stk. 1.

Varighed af betalingsudygtighed

Der er ingen fastsat tidsfrist i lovgivningen for, hvor længe en skyldner kan være betalingsudygtig, før det fører til insolvensbehandling. Det er en relativ vurdering, der ofte afhænger af individuelle forhold. I praksis vil denne periode ofte vare nogle måneder, men der tages altid højde for individuelle omstændigheder. I tilfælde af sæsonbetonede virksomheder kan denne periode være længere, især hvis virksomheden besidder aktiver af værdi, der kan realiseres rettidigt.

En skyldner kan betragtes som insolvent, selv hvis vedkommende kan afvikle nuværende gæld, men det skønnes, at vedkommende vil være ude af stand til at møde fremtidige forpligtelser, når de forfalder. Jo længere tid der går fra det oprindelige forfaldstidspunkt, desto strengere vil kravene til bevis for insolvens være.

Overvejelser ved vurdering af insolvens

Vurderingen af en skyldners eventuelle insolvens vil ofte inkludere en gennemgang af budgetter og regnskaber for at vurdere om betalingsudygtigheden er midlertidig eller af mere permanent karakter. Det er vigtigt at bemærke, at både budgetter og regnskaber kan være misvisende, enten ved optimistiske forventninger eller ved forsøg på at dække over økonomiske underskud.

Desuden, hvis en skyldners bank har opsagt samarbejdet om kredit, kan dette betydeligt forværre skyldnerens mulighed for at fortsætte driften, da andre finansielle institutioner kan være tøvende med at indgå nye kreditarrangementer.

Bevisbyrde og formodningsregel

Bevisbyrden for at etablere en skyldners insolvens ligger hos fordringshaveren. Hvis det kan bevises, at skyldneren er insolvent, skal skyldneren derefter bevise, at dennes betalingsproblemer er midlertidige. Derudover opereres der med en formodningsregel, hvor en skyldner antages at være insolvent, hvis vedkommende selv erkender insolvens, er under rekonstruktionsbehandling, har standset sine betalinger, eller hvis en fordringshaver inden for de sidste tre måneder før en konkursbegæring har foretaget et forgæves udlæg.

Registrering af en skyldner uden CPR- eller CVR-nummer

Når det kommer til at registrere gæld fra skyldnere, der ikke har et dansk CPR- eller CVR-nummer, kan en effektiv løsning være at anmode om et AKR-nummer. Et AKR-nummer er et unikt identifikationsnummer, som kan tildeltes både individuelle personer og virksomheder, der ikke er registreret med et CPR- eller CVR-nummer i Danmark.

For at kunne registrere en skyldner med et AKR-nummer er det nødvendigt at indsamle bestemte oplysninger. Grundlæggende informationer som skyldnerens navn, adresse, postnummer (for Danmark og Grønland), by og land samt landekode skal være tilgængelige. Derudover kræves det, at man har mindst ét af følgende identifikationsnumre for at sikre en korrekt og unik identifikation af skyldneren:

Pasnummer

Kørekortnummer. 

Tax Identification Number (TIN): Det er et skatteydernummer eller skatteregistreringsnummer fra det land, hvor skyldneren er bosat.

Social Security nummer

CRS-nummer: Det anvendes til finansielle oplysninger i henhold til internationale skattekontrolloverenskomster.

Udenlandsk virksomhedsregistreringsnummer

EAN-nummer eller GLN-nummer: Det bruges til unik elektronisk fakturering.

Det er vigtigt at understrege, at det er jeres ansvar som kreditor at indsamle disse nødvendige oplysninger. Uden disse kan gæld ikke lovligt inddrives, da der mangler en sikker identifikation af skyldneren.

Når I har samlet de nødvendige informationer, kan I ansøge om at få oprettet en eller flere AKR-skyldnere via Gældstyrelsens hjemmeside. Her finder I en formular, som skal udfyldes elektronisk og sendes til fordringshaver@gaeldst.dk. Gældstyrelsen vil efterfølgende behandle jeres anmodning og tildele de relevante AKR-numre til de registrerede skyldnere. Formularen vil blive returneret til jer med de tildelte numre, så I kan fortsætte inddrivelsesprocessen.

Dette system sikrer, at alle skyldnere, selv dem uden dansk identifikationsnummer, kan registreres og håndteres korrekt i forhold til gældsinddrivelse, hvilket understøtter en effektiv og retfærdig økonomisk forvaltning.

Diskussion om lovgivningsændringer vedrørende skyldnere

Der har været en voksende kritik af, at skyldnere og svindlere i visse tilfælde synes at have for let spil i det danske retssystem. Denne kritik har ført til forslag om lovgivningsændringer, som sigter mod at stramme reglerne for disse grupper.

Forslagsstillerne argumenterer for, at det nuværende lovgrundlag i alt for høj grad beskytter personer, der unddrager sig deres betalingsforpligtelser, og dem, der bevidst bedrager andre. De peger på, at i en tid præget af internettransaktioner, oplever mange borgere at blive snydt, og det resulterer ofte i langvarige og frustrerende forsøg på at inddrive tabte penge. Derfor foreslår de en revision af lovgivningen, således at den mindre beskytter de skyldige og i stedet giver bedre beskyttelse og flere handlemuligheder for lovlydige borgere.

Det konkrete ønske i lovforslaget var at skærpe lovene mod svig og gældsunddragelse for at gøre det sværere for svindlere og skyldnere at udnytte systemet til deres fordel. Det blev argumenteret, at dette er kritisk, ikke kun for de direkte ofre, men også for det offentlige system, som belastes både økonomisk og ressourcemæssigt. Der blev fremhævet, at fogedretter, politi, advokater og inkassofirmaer oplever en stadigt stigende arbejdsbyrde relateret til disse sager.

Til trods for de fremlagte argumenter, opnåede lovforslaget ikke tilstrækkelig støtte til, at det blev behandlet i Folketinget. Dette efterlader spørgsmålet åbent og fortsat debatteret, hvilket understreger behovet for fortsat diskussion og mulig revurdering af, hvordan skyldnere og svindlere håndteres i dansk lovgivning.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om skyldner

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En skyldner er en person eller en virksomhed, der har en forpligtelse til at betale et beløb eller yde en service til en anden part, kendt som kreditor. Denne forpligtelse kan opstå gennem forskellige transaktioner, såsom lån, køb af varer på kredit eller udstedelse af obligationer.

En skyldner anses for at være insolvent, hvis vedkommende ikke kan betale sine gældsposter efterhånden som de forfalder, og dette ikke kun er en midlertidig situation. Insolvens kan føre til konkursbehandling, hvis enten skyldneren selv eller en kreditor anmoder om det.

En skyldnererklæring er et dokument, hvor en debitor erkender at skylder en specifik sum penge til en kreditor. Denne erklæring kan også omfatte aftaler om afdrag og renter og fungerer som en formel bekræftelse af gælden, der styrker kreditorens retsstilling.

For at registrere en skyldner uden dansk CPR- eller CVR-nummer skal der anskaffes et AKR-nummer. For at oprette et sådant nummer kræves visse oplysninger om skyldneren, herunder navn, adresse, og et identifikationsnummer som f.eks. pasnummer eller skatteregistreringsnummer.

Der har været debat om at stramme lovgivningen omkring skyldnere, især med fokus på at gøre det sværere for svindlere og personer, der forsøger at unddrage deres betalingsforpligtelser. Ændringer i lovgivningen kan påvirke både de procedurer, som kreditorer skal følge, og beskyttelsen af skyldnere mod urimelig behandling.

Skyldnersager kan involvere forskellige aktører, inklusiv kreditorer, inkassofirmaer, advokater og fogedretten. Disse parter arbejder med at inddrive gæld, udføre juridiske vurderinger og håndtere retssager relateret til skyldnere og deres forpligtelser.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: