Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Skadesløsbrev

At optage lån indebærer ofte, at låntager stiller sikkerhed gennem etablering af et pantebrev. For lån, der ikke er fastforrentede og således kan variere over tid, anvendes en specifik type pantebrev kendt som skadesløsbrev. I denne artikel vil du få indsigt i, hvordan og hvornår du skal udstede et skadesløsbrev, hvilke elementer det bør indeholde, samt processen for at tinglyse det.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelse af skadesløsbrevet

Et skadesløsbrev fungerer som et særligt pantebrev, der sikrer långiver mod tab på en variabel gæld ved at etablere pant i et aktiv. Dette kunne eksempelvis være sekundært pant i en genstand eller ejendom. Den variable natur af gælden indebærer, at lånebeløbet ikke er fastsat og kan ændre sig over tiden, som det ses med kassekreditter i banker.

For at et skadesløsbrev skal være gyldigt, er der krav til de informationer, det skal indeholde, herunder:

  • Det aktiv, der stilles som sikkerhed, såsom pant i en bil eller ejendom
  • Identifikation af låntager og långiver
  • Det maksimale gældsbeløb

En nøglefordel ved skadesløsbrevene er deres fleksibilitet; det er ikke nødvendigt at oprette et nyt pantebrev for at låne yderligere midler op til det fastsatte maksimum. Dette muliggør en udvidelse af gælden inden for det aftalte maksimum. Skulle gælden overstige dette maksimum, er den overskydende del dog ikke dækket af sikkerheden.

Tinglysning af et skadesløsbrev for gyldighed

For at sikre et skadesløsbrevs gyldighed og retskraft, kræver det, at det bliver tinglyst. Tinglysningen fungerer som en formel og offentlig bekræftelse af rettigheder over et pantsat aktiv. En essentiel del af tinglysningsprocessen er fastlæggelsen af et maksimalt gældsbeløb, som er nødvendigt for at kunne gennemføre tinglysningen.

Tinglysningen af skadesløsbreve foretages i Det Digitale Tinglysningssystem, som administreres af Tinglysningsretten. Efter tinglysningen bliver rettighederne registreret i Tingbogen, et offentligt register, der sikrer gennemsigtighed og adgang for alle interesserede parter.

Etablering af virksomhedspant via skadesløsbrev

For at styrke finansieringsmulighederne, skal der oprettes virksomhedspant gennem et skadesløsbrev. Virksomhedspant repræsenterer en form for sikkerhedsstillelse, hvor virksomhedens aktiver anvendes som sikkerhed i forbindelse med lånoptagelse. Sikkerheden kan dække diverse aktiver, herunder varelagre, tilgodehavender eller selv virksomhedens goodwill.

Hovedformålet med at anvende virksomhedspant er at tilbyde virksomheder øget fleksibilitet i deres finansieringsstrategier. Vejledninger til etablering af virksomhedspant på et skadesløsbrev er tilgængelige på Tinglysningsrettens officielle hjemmeside, hvilket gør processen overskuelig og tilgængelig.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Skadesløsbrev anvendt i forbindelse med fast ejendom

Skadesløsbrevet finder også anvendelse inden for fast ejendom, hvor det fungerer som sikkerhedsstillelse. Dette indebærer, at ejendommens ejer kan tilbyde kreditor sikkerhed i form af fast ejendom, især når lånebeløbet er variabelt og ikke fastsat på forhånd.

I forbindelse med finansiering af fast ejendom, er det almindeligt at oprette et pantebrev som sikkerhed for lånet. Et skadesløsbrev bliver særligt relevant, når lånebeløbets størrelse er fleksibel, hvilket gør det til et nyttigt redskab for at sikre kreditors interesser i fast ejendoms transaktioner.

For realkreditfinansierede ejendomme er det typisk et realkreditpantebrev, der benyttes, hvilket er knyttet til realkreditlån.

Når det kommer til spørgsmålet om overdragelse af skadesløsbreve i forbindelse med fast ejendom, er dette ikke muligt. Skadesløsbrevet repræsenterer en individuel aftale mellem långiver og låntager, hvilket betyder, at en ny låneaftale kræver udstedelse af et nyt skadesløsbrev, der også skal tinglyses.

Inden for rammerne af et skadesløsbrev er det dog muligt at udvide gælden op til det forudbestemte maksimumbeløb, hvorved kreditor har sikkerhed op til dette niveau.

Skadesløsbrev for kommunalt lån til ejendomsskat

Et skadesløsbrev til kommunen vedrørende ejendomsskat er et værktøj, der muliggør ansøgning om lån til dækning af ejendomsskat, også kendt som grundskyld, direkte gennem kommunen. Dette lån er sikret ved oprettelse af et skadesløsbrev, som tinglyses på ejendommen, og giver ejeren mulighed for at låne op til 95% af det beløb, der er angivet i skadesløsbrevet, til at afbetale ejendomsskatten.

For at blive berettiget til et sådant lån, skal visse kriterier være opfyldt. Anmoderen eller dennes ægtefælle skal:

  • Være ejer af fast ejendom i Danmark
  • Modtage efterløn, pension, eller være folkepensionist

Ansøgning om lån til dækning af ejendomsskat kan foretages hos den lokale kommune to gange årligt. Det er vigtigt at bemærke, at lånet skal tilbagebetales ved salg af ejendommen, hvilket sikrer, at kommunen får dækket sit udlånte beløb.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Udvidelse af gæld og indførelse af indbrudspant i skadesløsbreve

Grundlæggende har du muligheden for at udvide gælden inden for rammerne af dit skadesløsbrev, så længe gælden ikke overskrider det aftalte maksimumsbeløb. “Ledig plads” refererer til situationen, hvor den eksisterende gæld endnu ikke har nået dette loft. Skulle din gæld overstige grænsen fastsat i skadesløsbrevet, vil din kreditor mangle sikkerhed for den del af gælden, der ligger ud over dette punkt.

Hvis du ønsker at udvide din gæld inden for det tilladte maksimum i dit skadesløsbrev, kan dette ofte gøres ved yderligere at udnytte din kassekredit. Alternativt er det muligt at anvende den tilbageværende kapacitet til at oprette et indbrudspantebrev.

Indbrudspant er en metode, hvor du kan allokere ubrugt kapacitet i dit ejerpantebrev eller skadesløsbrev til fordel for et konventionelt pantebrev, som ligeledes sikrer pant i fast ejendom. Fordele ved indbrudspant inkluderer, at det effektivt kan udnytte den eksisterende prioritet etableret af skadesløsbrevet. Dette betyder, at i tilfælde af konkurs, vil en kreditor med indbrudspant stå stærkere og have en bedre chance for at indfri sit tilgodehavende sammenlignet med kreditorer, der indgår efterfølgende med konventionelle pantebreve, som placeres lavere på prioriteringslisten.

Indbrudspant oprettes som et nyt pantebrev og kan derfor tildels gives til en anden kreditor end den oprindelige modtager af skadesløsbrevet. Det er dog vigtigt at informere den oprindelige kreditor om oprettelsen af et indbrudspant under deres skadesløsbrev.

Skulle der allerede være etableret indbrudspant på den tilgængelige kapacitet i skadesløsbrevet, er det generelt ikke muligt at fjerne eller erstatte dette indbrudspant med en anden form for sikkerhed under samme skadesløsbrev.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Skadesløsbrev

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et skadesløsbrev fungerer som et pantebrev designet til at sikre lån med variabel gældsstørrelse. Det udstedes når lånebeløbet ikke er fastsat og kan fluktuerer. For at sikre dets gyldighed, kræver det digital tinglysning gennem Tinglysningsretten. Dokumentet specificerer et maksimalt gældsbeløb, der ikke må overskrides, identificerer den aktuelle sikkerhed samt navngiver både låntager og långiver.

Når det drejer sig om et skadesløsbrev til kommunale formål, tjener det som sikkerhedsstillelse for lån optaget gennem kommunen til dækning af ejendomsskatter. Med et sådant skadesløsbrev garanterer kommunen et lån mod sikkerhed i din faste ejendom, hvor du har mulighed for at låne op til 95% af beløbet angivet i skadesløsbrevet til at afbetale din ejendomsskat.

For at oprette virksomhedspant via et skadesløsbrev og dermed øge din virksomheds finansieringsfleksibilitet, skal du anvende virksomhedens aktiver som sikkerhed for lånet. Dette kan inkludere aktiver som varelagre, tilgodehavender, eller virksomhedens goodwill. Hele processen for etablering af virksomhedspant på et skadesløsbrev er detaljeret beskrevet og tilgængelig på Tinglysningsrettens hjemmeside, hvilket sikrer en let forståelig og tilgængelig procedure.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: