Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Pengegaver

Når du overvejer at forære et større pengebeløb til et familiemedlem eller en nær ven, kan det være fornuftigt at udforme et gavebrev. Dette sikrer, at modtageren undgår potentielle problemer med SKAT, og samtidig kan giveren fastslå, at pengegaven bliver særeje for modtageren.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Alt om pengegaver: Den fleksible gaveidé

Pengegaver repræsenterer en praktisk og værdsat gaveidé, som giver modtageren fuldstændig frihed til at bruge beløbet efter eget ønske. Denne type gave er ideel til mange anledninger, herunder fødselsdage, bryllupper, konfirmationer og andre mærkedage. Gaven i form af penge sikrer, at modtageren får noget, de virkelig ønsker sig eller har brug for, uden risiko for fejlkøb fra giverens side.

Når penge gives som gave, er det ofte en god idé at ledsage dem med et personligt kort eller en besked, der udtrykker dine tanker og ønsker for modtageren. Dette tilføjer en personlig berøring til gaven og gør øjeblikket mere mindeværdigt.

Derudover kan det være hensigtsmæssigt at overveje brugen af et gavebrev, når større beløb gives til nære familiemedlemmer eller venner. Et gavebrev kan hjælpe med at dokumentere overførslen og sikre, at der ikke opstår skattemæssige udfordringer for modtageren.

Pengegaver tilbyder en utrolig fleksibilitet og er en velkommen gestus, der altid værdsættes. Uanset om det er til en ung person, der sparer op til noget specielt, eller til et par, der planlægger deres bryllupsrejse, er pengegaver en fremragende måde at vise sin omsorg og støtte på.

Der er lidt ting at holde styr på inden for pengegaver, imens du får styr på dem, så lad os hjælpe dig med dit regnskab eller bogføring. Vi har hjulpet +1200 tilfredse samarbejdspartnere og klienter med bl.a. deres regnskab og vi står også klar til at hjælpe dig. 

Mangler du skræddersyet hjælp?

Kontakt os i dag, for hjælp med 100% tilfredshedsgaranti.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Pengegaver – hvad skal man være opmærksom på?

Pengegaver er en populær gaveform, der typisk gives ved særlige begivenheder som konfirmationer, bryllupper og andre store fejringer. Når du overvejer at give pengegaver, er der nogle vigtige overvejelser og regler, som du bør kende til, især med hensyn til større beløb

I 2024 gælder det, at hvis du giver en pengegave på mere end 74.100 kr., skal du være opmærksom på, at modtageren potentielt skal betale gaveafgift til det offentlige. Gaveafgiften er en del af skattelovgivningen, som har til formål at regulere større økonomiske overførsler og sikre, at de bliver beskattet korrekt.

Forståelse af gaveafgift ved store pengegaver

Når du giver en pengegave, som overstiger det fastsatte beløbsgrænse, skal modtageren muligvis betale en gaveafgift. Det er derfor vigtigt at forstå betingelserne og de gældende regler for gaveafgift, inden du beslutter dig for at give en større sum penge. Denne forståelse sikrer, at både giver og modtager kan håndtere eventuelle skattemæssige forpligtelser korrekt.

Tips til at give pengegaver

Overvej et gavebrev: Hvis du planlægger at give en stor sum penge, kan et gavebrev være en god måde at formalisere gaven på. Et gavebrev kan også hjælpe med at klarlægge intentionerne bag gaven og eventuelle specifikke ønsker for, hvordan gaven skal bruges.

Informér modtageren: Det er en god idé at informere modtageren om muligheden for gaveafgift, så de kan planlægge deres finanser i overensstemmelse hermed.

Tilpas gaven til lejligheden: Selvom pengegaver er praktiske, kan de personliggøres ved at tilføje et personligt kort eller en besked, der reflekterer lejligheden og din relation til modtageren.

Ved at holde dig informeret om reglerne for pengegaver og gaveafgift sikrer du, at din generøsitet ikke fører til uforudsete skattebyrder for modtageren. Dette er særligt vigtigt, når du giver større pengebeløb, hvor der er krav om nøje overholdelse af skattelovgivningen.

Minimér afgift med familielån

Som et praktisk alternativ til et gavebrev kan du overveje at arrangere et familielån. Et familielån er en særlig form for låneaftale, som tilbyder meget favorable vilkår for modtageren. For eksempel kan et familielån være rentefrit, hvilket betyder, at det ikke er skattepligtigt for giveren. Derudover giver det også giveren friheden til at bestemme, hvornår lånet skal tilbagebetales.

Fordele ved at vælge et familielån

Undgå gaveafgift: Ved at anvende et familielån i stedet for en direkte pengegave kan du potentielt undgå at modtageren skal betale gaveafgift. Dette er særligt relevant, hvis beløbet overstiger de skattemæssige grænser for gavefrihed.

Fleksibilitet i tilbagebetaling: Familielånet tilbyder en fleksibilitet, hvor giveren kan sætte vilkår for tilbagebetalingen. Dette kan omfatte alt fra en lang tilbagebetalingsperiode til betingelser omkring fuldstændig eller delvis eftergivelse af lånet i fremtiden.

Rentefrit og uden skat for giveren: Da et familielån typisk er rentefrit, er der ingen skattepligtige indtægter for giveren, hvilket kan være en skattemæssig fordel.

Sådan etablerer du et familielån

For at etablere et familielån, skal der oprettes en formel låneaftale mellem giveren og modtageren. Det er vigtigt at sikre, at aftalen opfylder alle juridiske krav og klart specificerer lånebetingelserne, såsom lånebeløb, tilbage betalingstidspunkt, og hvad der sker, hvis lånet ikke tilbagebetales. Det kan være klogt at konsultere en advokat eller finansiel rådgiver for at sikre, at alle aspekter af låneaftalen er dækket korrekt.

Ved at vælge et familielån som en metode til økonomisk støtte kan du tilbyde betydelige økonomiske gaver uden de skattemæssige byrder, der følger med direkte pengegaver, samtidig med at du fastholder en vis kontrol og formalitet i processen.

Pengegaver til børn

Når du giver større pengebeløb til børn, er det essentielt at have korrekt dokumentation for at understøtte, at overførslen er en gave og ikke en form for indtægt. Et gavebrev spiller en central rolle i denne dokumentation. Det fungerer som en officiel bekræftelse på, at der er tale om en gave, hvilket kan være afgørende i dine og modtagerens skattemæssige forhold.

Hvorfor er et gavebrev nødvendigt?

Selvom det kan synes overflødigt, er det vigtigt at dokumentere, at større pengebeløb givet til børn er gaver. Uden et sådant dokument kan SKAT potentielt betragte beløbet som indtægt, hvilket ville medføre beskatning. Et gavebrev sikrer, at der er klarhed over pengenes oprindelse og formål, hvilket beskytter både giver og modtager mod uventede skattekrav.

Særeje som en del af gaven

Et andet væsentligt element, der kan inkluderes i et gavebrev, er bestemmelsen om, at gaven skal være særeje for modtageren. Dette betyder, at hvis modtageren senere skulle blive skilt, er gaven beskyttet og skal ikke indgå i en eventuel bodeling med ægtefællen. Det giver en ekstra sikkerhed for, at gaven forbliver hos modtageren, uanset fremtidige personlige omstændigheder.

Udarbejdelse af et gavebrev

Når du udarbejder et gavebrev, er det vigtigt at det indeholder:

 • En klar erklæring om, at pengene er en gave.
 • Den præcise sum penge, der gives.
 • Identifikation af både giver og modtager.
 • Eventuelle specifikke vilkår for gaven, herunder om den skal være særeje.

Hos Stadsrevisionen brænder vi for at hjælpe vores kunder med at optimere deres økonomi og opnå langvarig succes. Vi har hjulpet mere end 1200 tilfredse samarbejdspartnere og klienter – skal vi også hjælpe dig?

Har du brug for hjælp til at optimere din økonomi?

Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet professionel støtte og rådgivning. 

Sådan gør du et gavebrev gyldigt

For at et gavebrev skal være gyldigt og juridisk bindende, er der nogle få, men vigtige, skridt du skal følge. Her er en trin-for-trin guide til, hvordan du gør dit gavebrev gyldigt:

 1. Udfyld formularen for gavebrevet: Det første skridt er at udfylde den nødvendige formular, som typisk indeholder oplysninger om giveren, modtageren, gavebeløbet, samt eventuelle særlige vilkår som eksempelvis særeje.
 2. Betal for gavebrevet: Nogle tjenester eller platforme, der tilbyder skabeloner eller assistance til oprettelse af gavebreve, kan kræve betaling for deres ydelser. Betal for tjenesten for at modtage dokumentet.
 3. Modtag dokumentet: Efter betalingen vil du typisk modtage gavebrevet elektronisk eller via posten, afhængigt af den valgte service.
 4. Underskriv og dater dokumentet: For at givebrevet bliver juridisk bindende, skal det underskrives og dateres af gavegiveren. Det er vigtigt, at disse oplysninger er korrekte og tydelige, da det bekræfter gavegiverens intention og samtykke til gaven.
 5. Ingen krav om tinglysning eller notar: Til forskel fra visse andre juridiske dokumenter, kræver et gavebrev ikke tinglysning eller godkendelse fra en notar for at være gyldigt. Dette gør processen for at lave et gavebrev relativt enkel og mindre omkostningsfuld.

Yderligere tips til at gøre gavebrevet gyldigt

 • Bevar en kopi: Det er en god idé for både giver og modtager at beholde en kopi af det underskrevne og daterede gavebrev. Dette kan være nyttigt som dokumentation i fremtiden, hvis der skulle opstå spørgsmål om gavens natur.
 • Vidner: Selvom det ikke er et krav, kan det øge dokumentets troværdighed, hvis det underskrives i nærvær af et eller flere vidner, som også underskriver dokumentet.

Ved at følge disse trin sikrer du, at dit gavebrev er gyldigt og opfylder de nødvendige juridiske krav, hvilket hjælper med at undgå eventuelle misforståelser eller juridiske problemer i fremtiden.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Pengegaver

Pengegaver refererer til overførsel af penge fra en person til en anden som en gave, typisk ved særlige lejligheder som fødselsdage, bryllupper eller andre mærkedage. Denne type gave giver modtageren frihed til at anvende beløbet efter eget ønske.

Du kan give pengegaver til enhver, inklusiv familiemedlemmer, venner eller kollegaer. Dog er der særlige overvejelser omkring skat og gaveafgift, når det kommer til større beløb eller pengegaver til personer uden for den nærmeste familie.

Nej, pengegaver betragtes generelt ikke som indkomst for modtageren, hvis de klart er angivet som gaver. Dog kan der opstå skattemæssige implikationer, hvis der ikke er klar dokumentation for, at pengene er en gave.

Der er ingen øvre grænse for, hvor meget du kan give som gave, men beløb over 74.100 kr. (2024-tal) kan udløse en gaveafgift for modtageren. Mindre beløb under denne grænse er typisk fritaget fra gaveafgift.

Et gavebrev er en formel dokumentation, der angiver, at pengene er en gave og ikke en indkomst eller lån. Dette dokument er særligt nyttigt, når du giver større beløb, da det hjælper med at undgå skattemæssige misforståelser og sikrer, at pengene betragtes som en gave frem for indkomst. Det kan også specificere, at beløbet skal være særeje, hvilket beskytter gaven i tilfælde af modtagerens ægteskabelige brud.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: