Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Pantsættelse

Pantsættelse indebærer, at en ejer stiller en værdifuld genstand, for eksempel en ejendom, bil, eller andre værdier, som garanti for at sikre et lån eller afvikle en gæld. Når man vælger at pantsætte en ejendel, tillader man långiveren at tage kontrol over denne ejendel, i tilfælde af at lånet ikke tilbagebetales efter de fastsatte betingelser.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Om Pantsættelse

Pantsættelse er en finansiel handling, hvor en ejendom eller et andet værdiobjekt anvendes som garanti for at sikre finansiering eller kredit. At pantsætte indebærer, at du overdrager retten til en långiver til at overtage det sikrede aktiv, skulle du misligholde betalingen af lånet eller ikke leve op til de aftalte betingelser i kontrakten.

For eksempel: Ved at pantsætte din bil for at opnå et lån, giver du långiveren beføjelse til at overtage bilen som kompensation, hvis lånet ikke afvikles som forventet.

Mulige pantsætning objekter

En bred vifte af aktiver og ejendele kan anvendes som sikkerhed i en pantsætningsproces. Dette inkluderer, men er ikke begrænset til, fast ejendom såsom huse og grunde, transportmidler herunder biler og motorcykler, finansielle instrumenter som aktier og obligationer, samt personlige værdigenstande, eksempelvis smykker og kunst. Afhængigheden af långiverens godkendelse og værdiansættelsen af disse aktiver er central i beslutningsprocessen om, hvilke objekter der kan pantsættes.

Processen med pantsættelse

Under pantsættelsesprocessen forlanger långiveren typisk retten til at anføre pantet i de officielle dokumenter for den pågældende ejendom. Formålet er at forhindre yderligere belåning eller salg af ejendommen, før det stående lån er fuldt ud afviklet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Forståelse af håndpant

Håndpant refererer til en type pantsætning, hvor långiver opnår den fysiske besiddelse af det aktiv, der stilles som sikkerhed. Dette kunne være genstande som smykker eller værdifulde kunstværker. Med håndpant i deres besiddelse, har långiveren mulighed for at omsætte det pantsatte aktiv til kontanter hurtigt, hvis låntager misligholder låneaftalen.

Typisk anvendes håndpant i forbindelse med mindre lånebeløb eller låneaftaler med kortere løbetid som en sikkerhedsforanstaltning, der giver långiveren øjeblikkelig adgang til og kontrol over det pantsatte aktiv. Efter lånet er tilbagebetalt, overgives det pantsatte aktiv tilbage til låntageren. Sker tilbagebetaling ikke, kan långiver sælge aktivet for at dække tabet.

Introduktion til underpant

Underpant er karakteriseret ved at være en sekundær pantsættelse på et aktiv eller en ejendom, som allerede er belånt. Dette betyder, at långiveren står bag i køen og kun kan inddrive sin gæld, efter at den primære långiver har fået dækket sit tilgodehavende, i tilfælde af låntagernes misligholdelse.

Selvom underpant udgør en større risiko for långiveren grundet manglen på første prioritet ved inddrivelse, tilbyder det låntagere med eksisterende lån eller pantsætninger en vej til yderligere finansiering.

Pantsættelse spiller en central rolle i finansverdenen ved at tilbyde långivere en forøget sikkerhed for tilbagebetaling. For låntagere kan det være en strategi til at skaffe lån eller kredit under omstændigheder, hvor traditionelle lånevilkår ikke kan opfyldes, eller hvor kreditvurderingen er lav.

Pantebrev

Ved pantsættelse af et aktiv, sker der en udstedelse af et vigtigt dokument kendt som et pantebrev. Dette dokument specificerer det sikrede aktiv og de nøjagtige vilkår, der skal opfyldes for at frigøre sikkerheden. Pantebrevet fungerer som en juridisk bindende kontrakt mellem låntager og långiver og tjener som et bevis på långivers ejendomsret eller sikkerhedsinteresse i det pantsatte aktiv.

Detaljerne i pantebrevet inkluderer også de krav, der skal indfries for at ophæve pantsætningen. Disse krav kan være afvikling af den skyldige gæld inden for en aftalt periode, betaling af renter, eller afdrag på lånet. Skulle disse vilkår ikke blive efterlevet, har långiveren juridisk ret til at tage ejendom eller aktiv i besiddelse for at inddrive den udestående gæld.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Virksomhedspant

Virksomhedspant udgør en særlig form for sikkerhedsstillelse, hvor en virksomheds aktiver tjener som sikkerhed for et lån. Dette dækker en bred vifte af aktiver, inklusiv inventar, maskiner, køretøjer og andre værdigenstande ejet af virksomheden, samt virksomhedens goodwill. Goodwill repræsenterer virksomhedens værdi ud over de fysiske aktiver, hvilket ofte relaterer til et stærkt brand, loyal kundebase og positivt omdømme.

Ved at stille disse aktiver som sikkerhed, giver virksomheden långiveren ret til at overtage og potentielt sælge disse, hvis virksomheden misligholder låneaftalen. Dette giver långiveren en mulighed for at inddrive det udlånte beløb gennem salg af de pantsatte aktiver, inklusive goodwill.

Tilbagebetaling af lånet resulterer i, at sikkerheden ophæves, og alle pantsatte aktiver, herunder goodwill, returneres til virksomhedens ejerskab. Dette system sikrer långiveren mod tab, mens det samtidig giver virksomheden adgang til nødvendig finansiering.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Pantsætte

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Pantsætning er en finansiel aftale, hvor en låntager stiller en ejendel som sikkerhed for et lån. Dette kan være fast ejendom, køretøjer, værdipapirer eller andre værdigenstande. Ved at pantsætte en ejendel, får långiveren ret til at overtage denne, hvis låntageren ikke kan tilbagebetale lånet efter de aftalte vilkår. Pantsætning giver låntageren mulighed for at opnå finansiering, mens långiveren får en sikkerhed for lånet.

Du kan pantsætte en mangfoldighed af aktiver, herunder fast ejendom (fx huse og grunde), transportmidler (som biler og motorcykler), finansielle instrumenter (såsom aktier og obligationer), og personlige værdigenstande (fx smykker og kunst). Valget af pantsætningsobjekter afhænger af långiverens vurdering og godkendelse.

Virksomhedspant er en form for sikkerhedsstillelse, hvor en virksomheds aktiver, såsom inventar, maskiner, køretøjer, og goodwill, stilles som sikkerhed for et lån. Goodwill refererer til virksomhedens immaterielle værdi, som brand og kundebase. Hvis virksomheden ikke kan tilbagebetale lånet, har långiveren ret til at sælge disse aktiver for at dække gælden. Når lånet er tilbagebetalt, returneres de pantsatte aktiver til virksomheden.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: