Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

LEI-koder

LEI er en forkortelse for Legal Entity Identifier. En LEI-kode er en global unik identifikationskode, der spiller en vigtig rolle i det internationale finansielle system. I denne omfattende guide kan du dykke ned i alt om LEI-koder, inklusive deres formål, de lovmæssige krav og de omkostninger, der er forbundet med at opretholde en gyldig kode. Lær mere om, hvordan og hvorfor juridiske enheder skal registrere og forny deres LEI-koder, samt hvilke finansielle og regulatoriske fordele der følger med at besidde en.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en LEI-kode?

LEI-koden er en global unik identifikationskode, der spiller en vigtig rolle i det internationale finansielle system, på samme måde som det danske CVR-system bruges til at identificere virksomheder og juridiske enheder i Danmark. Mens CVR-nummeret kun har anvendelse inden for Danmarks grænser, anvendes LEI-kodeni hele EU og mange andre dele af verden, hvilket gør den til en global standard for virksomhedsidentifikation.

Ligesom et CVR-nummer giver identitet til en virksomhed i Danmark, tilbyder en LEI-kode en pålidelig og anerkendt metode til at identificere juridiske enheder på tværs af landegrænser. Denne kode er afgørende for enheder, der deltager i transaktioner på finansmarkederne, hvor præcis og øjeblikkelig genkendelse er nødvendig.

Det globale LEI-system blev etableret som et resultat af en anmodning fra G20-landene med det formål at styrke det internationale tilsyn med finansmarkederne. Systemet fremmer gennemsigtighed i de finansielle markeder ved at tilbyde klarhed over de juridiske enheder, der deltager i finansielle transaktioner, dermed hjælper det med at identificere systemiske risici og understøtte effektiv markedsovervågning.

Hver LEI-kode er unik og fastgjort til en specifik juridisk enhed, hvilket sikrer, at enhver transaktion, enheden foretager, kan spores tilbage til den præcist og uden forvirring. Denne egenskab af LEI-systemet skaber en robust infrastruktur, der understøtter transparens og reducerer risikoen for fejl og svig i det globale finansmarked.

Gennem anvendelse af en LEI-kode sikres der en højere grad af sikkerhed og integritet i finansielle transaktioner, hvilket er afgørende for at opretholde stabilitet og tillid i det internationale økonomiske landskab. Ved at anvende LEI-koder kan virksomheder og andre juridiske enheder lettere identificeres og overvåges globalt, hvilket bidrager til en mere organiseret og sikker finansiel struktur verden over.

Hvad består en LEI-kode af?

LEI-koden er en standardiseret 20-tegns identifikationskode bestående af både cifre og bogstaver. LEI-koden spiller en afgørende rolle i identifikationen af virksomheder og andre juridiske enheder, der deltager i finansielle transaktioner. Denne kode er essentiel for enheder, der handler med forskellige typer værdipapirer, herunder aktier, obligationer, futures og andre finansielle instrumenter.

Hvem skal have en LEI-kode?

Alle juridiske enheder, der deltager i finansielle transaktioner inklusive handel med aktier, obligationer og andre værdipapirer, er forpligtede til at have en gyldig LEI-kode. Dette gælder en bred vifte af enheder som virksomheder, fonde, organisationer, foreninger, banker og forsikringsselskaber.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at banker har en forpligtelse til at registrere en LEI-kode for deres kunder, før de kan foretage værdipapirhandler på kundens vegne. Derfor vil de fleste banker proaktivt kontakte deres kunder for at sikre, at de får en LEI-kode, hvis der opstår et behov for det. Dette sikrer, at alle parter overholder de gældende regler og kan deltage sikkerhedsmæssigt korrekt i finansmarkederne.

Skal du have en LEI-kode i Danmark?

I Danmark er det obligatorisk for visse juridiske enheder at have en gyldig LEI-kode for at deltage i finansielle markeder. Denne regel gælder både for virksomheder og andre juridiske enheder, der har et CVR-nummer og er aktive i handel med aktier, obligationer eller andre former for værdipapirer. Kravet omfatter også juridiske enheder uden et CVR-nummer, der engagerer sig i lignende finansielle transaktioner.

Det er vigtigt at påpege, at fysiske personer, herunder dem der driver enkeltmandsvirksomheder, generelt ikke er pålagt at have en LEI-kode. Denne undtagelse sikrer, at kun de enheder, der opererer på et vist niveau inden for finansmarkederne, er forpligtet til at indhente og opretholde en LEI-kode.

For enhver, der er involveret i den finansielle sektor eller håndterer værdipapirer, er det afgørende at sikre, at de har en opdateret LEI-kode. Dette er ikke kun nødvendigt for at overholde internationale regler, men også for at sikre transparens og sikkerhed i transaktioner på de globale finansmarkeder. At have en LEI-kode hjælper med at understøtte en mere stabil og pålidelig finansiel infrastruktur, hvilket er afgørende for alle markedsdeltagere.

Er din virksomhed  involveret i den finansielle sektor eller håndterer værdipapirer?

Kontakt Stadsrevisionen mellem 8-21 alle ugens dage for professionel rådgivning.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvornår er en LEI påkrævet?

Siden januar 2018 har det været et obligatorisk krav for alle virksomheder i EU at besidde en LEI-kode for at kunne købe eller sælge aktier og obligationer. Allerede fra november 2017 har det været nødvendigt at have en LEI-kode for at handle med derivater. LEI-systemet er udbredt og implementeret i mere end 40 lande, herunder hele EU og delvist i USA.

Hvis du ejer en virksomhed, der engagerer sig i køb og salg af værdipapirer, både på lokale og globale markeder, er det essentielt at sikre, at din virksomhed har en gyldig LEI-kode. Det er vigtigt at bemærke, at uanset antallet eller værdien af de værdipapirer, din virksomhed handler med, er en LEI-kode nødvendig. Denne kode sikrer, at alle finansielle transaktioner foretages transparent og er i overensstemmelse med internationale reguleringsstandarder. At have en LEI-kode er ikke blot en formalitet, men en afgørende del af at opretholde legitimitet og tillid i den finansielle sektor.

Hvorfor skal du bruge en LEI-kode?

LEI-koder er afgørende for at identificere juridiske enheder entydigt og spore deres adfærd på de finansielle markeder. Ved at anvende en LEI-kode øges gennemsigtigheden markant, hvilket er essentielt for de finansielle tilsynsmyndigheders effektive markedsovervågning. Dette værktøj er uundværligt i at sikre en transparent og retfærdig finansiel infrastruktur, hvor alle transaktioner kan spores og verificeres. Med en LEI-kode kan virksomheder og andre juridiske enheder opnå højere tillid hos investorer og myndigheder på globalt plan.

Hvordan får du en LEI-kode?

En LEI-kode kan erhverves gennem en autoriseret organisation kaldet en LOU (Local Operating Unit). Valget af LEI-kodeudsteder er op til den enkelte. Der findes flere LEI-kodeudstedere på det danske og udenlandske marked, hvor det er muligt at købe en LEI-kode. Dette giver virksomheder fleksibilitet i valget af leverandør og sikrer, at de kan finde en løsning, der passer til deres specifikke behov og budget.

Hvad koster en LEI-kode?

At opretholde en LEI-kode er ikke gratis. Der er et årligt gebyr forbundet med fornyelsen af en LEI-kode, som dækker omkostningerne til administration, regulering og drift af LEI-systemet. Dette gebyr er en nødvendig investering for at vedligeholde systemets integritet og effektivitet. Du kan finde de specifikke priser og gebyrer for en LEI-kode på de forskellige LEI-kodeudsteders hjemmesider.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om LEI-koder

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

LEI er en forkortelse for Legal Entity Identifier. En LEI-kode er en global unik identifikationskode bestående af 20 tegn, som spiller en vigtig rolle i det internationale finansielle system. Ligesom det danske CVR-system identificerer virksomheder og juridiske enheder inden for Danmarks grænser, anvendes LEI-koden bredt i hele EU og mange andre dele af verden, hvilket gør den til en global standard for virksomhedsidentifikation.

En LEI-kode bruges til at identificere juridiske enheder, der deltager i finansielle transaktioner globalt. Denne kode sikrer øget gennemsigtighed i finansmarkederne og understøtter effektiv markedsovervågning og risikostyring ved at gøre det muligt at spore enhedernes aktiviteter på tværs af landegrænser.

Ja, det er lovpligtigt for alle juridiske enheder, der ønsker at deltage i køb og salg af værdipapirer som aktier og obligationer, samt handel med derivater i EU og mange andre lande, at besidde en gyldig LEI-kode.

En LEI-kode kræver et årligt gebyr for fornyelse, som dækker administration, regulering og drift af LEI-systemet. Prisen varierer afhængigt af udbyderen, men alle udbydere oplyser gebyrerne på deres hjemmesider.

Alle juridiske enheder, inklusiv virksomheder, fonde, organisationer, foreninger, banker og forsikringsselskaber, der deltager i finansielle transaktioner som køb og salg af værdipapirer, skal have en gyldig LEI-kode. Dette gælder i de fleste internationale finansmarkeder.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: