Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Ledelsespåtegning

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en ledelsespåtegning?

Når man driver en virksomhed, er en af opgaverne at indsende en korrekt og retvisende årsrapport. Dette kræver en såkaldt ledelsespåtegning. Denne proces involverer, at virksomhedens ledelse formelt godkender årsrapporten ved at underskrive den. Dette skridt bekræfter, at ledelsen påtager sig ansvaret for, at rapporten er udarbejdet i overensstemmelse med gældende regler og love samt eventuelle yderligere krav specificeret i virksomhedens egne vedtægter. En ledelsespåtegning understreger ledelsens ansvarlighed for, at årsrapporten lever op til alle krav og standarder.

Med indførelsen af regnskabsloven i 2002 skiftede ansvaret for ledelsespåtegningen fra at være revisorens til at blive ledelsens opgave. Det er derfor nu virksomhedens ledelse, der har det fulde ansvar for regnskabsaflæggelsen og korrektheden af årsrapporten, og ikke revisoren. Det er væsentligt at notere, at en ledelsespåtegning er obligatorisk for alle virksomheders årsrapporter, uafhængigt af virksomhedens størrelse eller regnskabsklasse.

Ledelsespåtegningens betydning

Ledelsespåtegningen er ikke kun en formalitet; den er en essentiel del af virksomhedens årsrapport, da den placerer ansvaret for rapportens nøjagtighed og retmæssighed på ledelsens skuldre. Ved at inkludere en ledelsespåtegning, bekræfter ledelsen officielt, at årsrapporten er udarbejdet korrekt i overensstemmelse med relevante love og regler. Dette sikrer, at årsrapporten afspejler virksomhedens økonomiske realiteter, og at der er taget ansvar for eventuelle fejl eller mangler. Derved bliver revisorens rolle klart adskilt fra ledelsens, idet det er ledelsen, der står ansvarlig for årsrapportens indhold.

Er det muligt at undlade ledelsespåtegning?

I visse tilfælde kan en virksomhed vælge ikke at inkludere en ledelsespåtegning i årsrapporten. Dette er dog kun, hvis virksomheden ved årsrapportens godkendelsestidspunkt kun består af ét ledelsesmedlem. For at gøre brug af denne mulighed, skal virksomheden levere en formel erklæring, der bekræfter, at betingelserne for at fravælge ledelsespåtegningen er opfyldt.

Sammenhængen mellem årsrapport og ledelsespåtegning

For at forstå værdien af en ledelsespåtegning, er det nyttigt at se nærmere på årsrapporten, da denne er dokumentet, som ledelsen ultimativt står til regnskab for. En årsrapport er en årlig offentliggørelse, der tilbagemelder på det forgangne års præstationer og aktiviteter i virksomheden. 

En standard årsrapport indeholder flere kerneelementer:

  • Et årsregnskab, som inkluderer resultatopgørelsen, balancen og eventuelle noter om anvendt regnskabspraksis.
  • En ledelsesberetning, der giver et tilbageblik på det forgangne år og skitserer forventningerne til det kommende år.
  • En ledelsespåtegning, dette element kan udelades, hvis ledelsen kun består af én person.
  • En revisionspåtegning, som er revisorens godkendelse af årsrapporten.

Årsrapporten er et essentielt redskab for at illustrere og forklare virksomhedens finansielle tilstand. Den benyttes blandt andet ved ansøgning om kreditter eller i søgen efter nye samarbejdspartnere. Det er af stor betydning, at årsrapporten er nøje udarbejdet og afspejler en høj grad af pålidelighed.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Formaliteter og krav til ledelsespåtegningen

Ledelsespåtegningen er en essentiel del af virksomhedens årsrapport og skal opfylde specifikke krav. Den skal angive sted og dato for godkendelsen samt indeholde tydelige oplysninger såsom navne, funktioner og underskrifter fra alle relevante medlemmer af virksomhedens ledelsesorganer, herunder registrerede direktører og bestyrelsesmedlemmer. Det er kun disse personer, der er berettigede til at underskrive ledelsespåtegningen, hvilket bekræfter deres ansvar og godkendelse af årsrapportens indhold.

Eksempel på en ledelsespåtegning

For at give et klarere billede af, hvordan en ledelsespåtegning kan udformes, følger her et eksempel:

Denne ledelsespåtegning er udarbejdet af både direktion og bestyrelse hos XYZ ApS den 15. marts 2024 i forbindelse med godkendelsen af årsrapporten for regnskabsåret 2023. Vi bekræfter hermed, at årsrapporten er udarbejdet i overensstemmelse med dansk årsregnskabslov. Vi mener desuden, at den anvendte regnskabspraksis er passende og at årsrapporten giver et retvisende billede af XYZ ApS’s finansielle position samt resultatet for det pågældende regnskabsår. Vi indstiller hermed årsrapporten til godkendelse på den kommende generalforsamling.

Sted: Odense, d. 15. marts 2024.

Vejledning i at forstå en ledelsespåtegning

Vigtige begreber for bedre forståelse

For at kunne tolke en ledelsespåtegning korrekt, er det vigtigt at forstå centrale regnskabsbegreber som indtægter, omkostninger, aktiver, og passiver, samt de underliggende regnskabsprincipper og -standarder. Denne viden er nødvendig for at kunne vurdere indholdet og betydningen af ledelsespåtegningen i forhold til virksomhedens økonomiske status.

Tolkning af ledelsespåtegningen

Ledelsespåtegninger kan være fyldt med teknisk og juridisk sprog, hvilket gør det vigtigt at kunne dechifrere og forstå de afgivne erklæringer. Dette hjælper med at vurdere, hvad ledelsens underskrift betyder for virksomhedens økonomiske helbred og fremtidsudsigter.

Sammenhæng med øvrige regnskabsdokumenter

For at opnå et fuldstændigt billede, skal ledelsespåtegningen ses i kontekst med hele årsregnskabet og andre relevante oplysninger om virksomheden. Det er nyttigt at sammenligne påtegningen med revisorernes udtalelser og andre eksterne evalueringer for at få en holistisk forståelse af virksomhedens finansielle tilstand.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Troværdig ledelsespåtegning

Investorernes perspektiv og beslutningsproces

En pålidelig ledelsespåtegning er afgørende for at opbygge og vedligeholde investorernes tillid. Denne del af årsrapporten fungerer som en vigtig informationskilde for investorer, der står over for beslutninger omkring investeringer eller vurdering af virksomhedens økonomi.

Revisionsprocessens indflydelse

Revisionsprocessen, inklusiv revisorernes bedømmelse af både årsregnskabet og ledelsespåtegningen, bidrager til at garantere nøjagtigheden og pålideligheden af de finansielle rapporter. Revisorerne spiller en nøglerolle i at verificere rigtigheden af de økonomiske informationer præsenteret af virksomheden.

Vigtigheden af samarbejde mellem ledelse og revisorer

Et effektivt og transparent forhold mellem virksomhedens ledelse og dets revisorer er fundamentalt for at sikre en valid ledelsespåtegning. Dette kræver, at ledelsen stiller al nødvendig information og dokumentation til rådighed, mens revisorerne skal udføre deres revision objektivt og upartisk.

Forskellen mellem ledelsespåtegning og ledelsesberetning

Når vi kigger på årsrapporter, støder vi ofte på begreberne ledelsespåtegning og ledelsesberetning. Selvom de kan lyde lignende, tjener de to meget forskellige formål og spiller unikke roller i den samlede rapportering fra en virksomhed.

Ledelsespåtegningen er en formaliseret erklæring fra virksomhedens ledelse. Her bekræfter ledelsen officielt, at årsrapporten er udarbejdet i overensstemmelse med gældende lovgivning og regnskabspraksis. Denne del af årsrapporten er afgørende, da den bekræfter, at de præsenterede finansielle data er retvisende og pålidelige. Det er et udtryk for ledelsens ansvar og forpligtelse over for rapportens nøjagtighed og retmæssighed. Ledelsespåtegningen er et juridisk bindende dokument, som holder ledelsen ansvarlig for eventuelle urigtigheder eller fortielser i årsrapporten.

I modsætning til ledelsespåtegningen er ledelsesberetningen en mere fortællende del af årsrapporten. Den giver et dybere indblik i virksomhedens præstationer, aktiviteter og strategier igennem det seneste år. Ledelsesberetningen adresserer også virksomhedens fremtidsudsigter, herunder potentielle risici, muligheder og strategiske planer. Dette afsnit er designet til at give aktionærer og andre interessenter en bedre forståelse af virksomhedens overordnede tilstand og dens fremtidsplaner. Det er en mulighed for ledelsen at kommunikere direkte med investorer og andre interessenter om virksomhedens udvikling, udfordringer og succeser.

Sammenfattende er hovedforskellen mellem ledelsespåtegning og ledelsesberetning, at ledelsespåtegningen tjener som en bekræftelse på årsrapportens nøjagtighed og overholdelse af lovgivningen, mens ledelsesberetningen tilbyder en detaljeret diskussion om virksomhedens årlige performance og fremtidige planer. Begge dele er essentielle og krævet af lov til at indgå i virksomheders årsrapporter, idet de tilsammen giver et fyldestgørende billede af virksomhedens sundhed og retning.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Ledelsespåtegning

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En ledelsespåtegning er en formel bekræftelse fra virksomhedens ledelse, som attesterer, at årsrapporten er udarbejdet i overensstemmelse med de gældende lovgivninger og regnskabsstandarder. Denne erklæring bekræfter, at de finansielle oplysninger præsenteret i årsrapporten er nøjagtige og retvisende, hvilket gør ledelsen juridisk ansvarlig for rapportens indhold.

Ja, i visse situationer kan virksomheder vælge ikke at inkludere en ledelsespåtegning i deres årsrapport. Dette er specifikt tilladt, hvis virksomheden kun har et ledelsesmedlem ved godkendelsestidspunktet. Der skal dog afgives en formel erklæring, der bekræfter, at alle betingelser for fravalg er opfyldt.

Hovedforskellen mellem de to ligger i indhold og formål. En ledelsespåtegning er en erklæring, der bekræfter årsrapportens nøjagtighed og overensstemmelse med lovgivningen, mens en ledelsesberetning er en fortællende oversigt, der diskuterer virksomhedens præstationer, strategier og fremtidsudsigter over det forløbne år. Ledelsesberetningen indeholder også ledelsens vurdering af fremtidige risici og muligheder.

En ledelsespåtegning skal indeholde stedet og datoen for årsrapportens godkendelse, samt navne, funktioner og underskrifter fra alle relevante medlemmer af virksomhedens ledelse, såsom registrerede direktører og bestyrelsesmedlemmer. Dette sikrer, at ledelsen officielt erkender og påtager sig ansvaret for årsrapportens indhold.

En troværdig ledelsespåtegning er essentiel for at opbygge og opretholde tilliden hos investorer, långivere og andre interessenter. Den sikrer, at årsrapporten er udarbejdet ærligt og nøjagtigt, hvilket hjælper interessenterne med at træffe informerede beslutninger baseret på virksomhedens finansielle sundhed og operationelle resultater.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: