Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kortfristet gæld

Kortfristet gæld refererer til de forpligtelser, en virksomhed står overfor at afvikle inden for det næste år. Dette inkluderer en bred vifte af gældsposter, herunder, men ikke begrænset til, hvad virksomheden skylder leverandører, banklån, samt andre økonomiske forpligtelser relateret til virksomhedens drift.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelse af kortfristet gæld

At drive en virksomhed indebærer ofte at håndtere forskellige typer af gældsforpligtelser. Blandt disse findes kortfristet gæld, defineret som de beløb, der skal tilbagebetales inden for det kommende år. Denne form for gæld kan variere bredt og omfatter typisk elementer som banklån, skattegæld, skyldige beløb til leverandører, samt andre lignende forpligtelser.

Illustrative eksempler på kortfristet gæld

I praksis opstår kortfristet gæld ofte som et naturligt element i forretningsdriften, hvor betaling for ydelser eller varer sker efter levering. Forestil dig for eksempel, at du ejer en restaurant, hvor du regelmæssigt har brug for leverancer af råvarer. Disse råvarer leveres af en leverandør, og efter modtagelsen vil du normalt modtage en faktura med betalingsbetingelser, der angiver, hvornår betalingen skal finde sted – det kan være straks eller inden for en bestemt periode som en måned. Selv når betalingen sker indenfor den aftalte frist, anses dette stadig som en form for gæld, specifikt kortfristet gæld.

Kortfristet gæld begrænser sig dog ikke kun til betaling for varer og tjenester. Det kan også inkludere forpligtelser såsom betaling af feriepenge eller brugen af en kassekredit. En kassekredit giver dig mulighed for at overtrække din bankkonto op til et aftalt maksimum, hvilket effektivt er en lånefacilitet. Når din konto senere krediteres med indbetalinger, anvendes disse til at reducere din gæld på kassekreditten, hvilket er et typisk eksempel på håndtering af kortfristede gældsforpligtelser.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Gældsklassificering i virksomheder

Forståelsen af gæld, herunder særligt kortfristet gæld, er central i virksomhedsøkonomi. Gæld indebærer en forpligtelse til at tilbagebetale et aftalt pengebeløb på en fastsat dato. I virksomhedens regnskab opdeles gæld typisk i langfristet og kortfristet gæld, hvoraf den kortfristede forfalder inden for et år, mens den langfristede strækker sig ud over dette tidsrum. Disse to typer af gæld har forskellig indflydelse på virksomhedens finansielle nøgletal.

Et vigtigt nøgletal i denne sammenhæng er virksomhedens likviditet, som angiver evnen til at dække kortfristede forpligtelser med de tilgængelige omsætningsaktiver. Dette forhold er essentielt for virksomhedens evne til at opfylde sine økonomiske forpligtelser, herunder betaling af regninger og indkøb af varer. 

Likviditetsgraden er en nøgleindikator for virksomhedens finansielle sundhed og omsættelighed, idet den afspejler, hvor godt virksomheden kan møde sine kortfristede gældsforpligtelser. For at udregne likviditetsgraden anvendes følgende formel:

Likviditetsgrad = Omsætningsaktiver x 100 / Kortfristet gæld

Ved løbende at beregne likviditetsgraden kan man overvåge virksomhedens likviditetsudvikling, hvilket giver indsigt i, om likviditeten forbedres eller forværres over tid.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Registrering af kortfristede gældsforpligtelser i bogholderiet

I bogholderiet noteres kortfristede gældsforpligtelser på balanceopgørelsen under passiver som en del af kortfristet gæld. Dette sker gennem kreditering, når et betalingskrav modtages, og gælden registreres, og ved debitering, når gælden afvikles, og betalingen gennemføres.

Her er et eksempel på, hvordan man praktisk håndterer bogføringen af kortfristet gæld:

Antag at Steffens virksomhed anskaffer materialer til en værdi af 3.000 kr. fra en leverandør, som tilbyder en betalingsfrist på 60 dage for det fulde beløb. Ved modtagelsen af materialerne og den tilhørende faktura, bogfører Steffens virksomhed en forpligtelse på 3.000 kr. som leverandørgæld og krediterer tilsvarende kortfristet gæld på balanceopgørelsen. Når Steffens virksomhed foretager betalingen på de 3.000 kr. efter 20 dage, registreres dette ved at debitere kortfristet gæld og udligne posten, således at virksomhedens gældsforpligtelse afspejles korrekt i regnskabet.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Kortfristet gæld

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Kortfristet gæld refererer til de forpligtelser, en virksomhed eller person har, som forventes afviklet inden for et år. I modsætning hertil står langfristet gæld, som er det beløb, der forfalder til betaling mere end et år efter.

For at få et overblik over en virksomheds kortfristede gæld, lægger man simpelthen alle poster af kortfristet gæld sammen. Dette giver et fuldstændigt overblik over virksomhedens kortsigtede betalingsforpligtelser.

Den primære forskel mellem langfristet og kortfristet gæld ligger i forfaldstiden for tilbagebetaling. Kortfristet gæld skal betales inden for de kommende 12 måneder, mens langfristet gæld har en længere tilbagebetalingshorisont, der strækker sig ud over et år.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: