Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Fradrag

Fradrag refererer til et beløb, der kan fratrækkes fra din samlede indkomst, hvilket reducerer det beløb, du skal betale i skat. Der findes adskillige typer af fradrag, som du kan benytte dig af, heriblandt personligt fradrag, fradrag for kørsel, beskæftigelsesfradrag med flere. For at forstå de forskellige kategorier af fradrag og finde ud af, hvordan du kan kvalificere dig til dem, fortsæt læsningen her.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Definering af fradrag

Et fradrag betegner et specifikt beløb, som du har lov til at fratrække direkte fra din indtægt, hvilket medfører, at du skal betale skat af et mindre beløb. Dette gør et fradrag til et skattefrit element i din økonomi, som kan dække over flere forskellige områder. For eksempel kan visse fradrag relatere sig direkte til din lønindtægt, hvilket angiver, hvor meget du kan indtjene, uden at skulle betale skat af dette. Andre typer af fradrag fungerer som økonomisk understøttelse til individer, der møder specifikke krav, såsom kørselsfradrag for personer med lang transporttid til deres arbejdsplads. Det, der er fælles for alle typer af fradrag, er deres formål om at reducere skattebyrden.

Forståelse af personfradrag

Personfradrag, også kendt som bundfradrag, repræsenterer det beløb, du hvert år er undtaget fra at skulle betale skat af. Selvom dette fradrag beregnes på årsbasis, bliver det i realiteten opdelt og anvendt måned for måned, hvilket betyder, at du hver måned får en skattefri portion af din indtægt. Størrelsen på personfradraget justeres årligt og er for øjeblikket fastsat til 49.700 kr. (i 2024) for personer over 18 år samt 49.700 kr. (i 2024) for individer under 18 år.

Forståelsen af kørselsfradrag

Kørselsfradrag, som også er kendt under betegnelsen befordringsfradrag, tilbyder finansiel kompensation til individer, der har en lang pendlerdistance til deres arbejdsplads. For at kvalificere sig til kørselsfradraget skal den samlede daglige distance mellem hjem og arbejde overstige 24 kilometer. For at modtage dette fradrag, er det nødvendigt at indberette den præcise pendlerdistance i din forskudsopgørelse under felt 417.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Introduktion til beskæftigelsesfradrag

Beskæftigelsesfradraget er designet til at opmuntre individet til at være erhvervsaktivt ved at tilbyde et skattemæssigt incitament. For at kvalificere sig til dette fradrag, er det eneste krav, at du yder bidrag til arbejdsmarkedet. Når du opfylder dette krav, bliver beskæftigelsesfradraget automatisk anvendt på din indkomst, hvilket resulterer i en lavere skattebetaling. Størrelsen af beskæftigelsesfradraget fastsættes af SKAT baseret på de informationer, du har indrapporteret i din forskudsopgørelse, så det eneste du behøver at gøre, er at bidrage til arbejdsmarkedet.

I 2024 er beskæftigelsesfradragets rate på 10,65 pct., med et maksimalt fradrag på 45.100 kr. Det maksimale fradrag forventes at øges hvert år, men kun med et mindre beløb, typisk nogle få tusinde kroner.

Opdatering på håndværkerfradrag

Fra den 1. april 2022 blev håndværkerfradraget, også kendt som servicefradraget når det gælder grønne håndværksydelser, fjernet. Dette betyder, at det ikke længere er muligt at opnå fradrag for håndværksmæssige opgaver med et miljøvenligt sigte. Dog er det stadig muligt at opnå fradrag for diverse serviceydelser.

Tidligere kunne private boligejere og lejere, der betalte for arbejde udført i deres hjem af en håndværker eller leverandør af husholdningstjenester, kvalificere sig til et fradrag. Dette fradrag var designet til at opmuntre til brug af lovlig arbejdskraft og mindske sort arbejde ved at tillade fradrag for arbejdslønnen. Selvom håndværkerfradraget for grønne ydelser er ophørt, kan du stadig opnå et fradrag på op til 6.900 kr. i 2024 for serviceydelser som rengøring og vinduespudsning. Dette loft gælder pr person over 18 år i husstanden, hvilket betyder, at hvert voksent medlem af husstanden har deres eget potentielle fradrag.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Forståelse af rentefradrag

Rentefradrag er en skattefordel, som du er berettiget til, når du betaler renter på et lån. Dette fradrag reducerer din skattepligtige indkomst, hvilket betyder, at du sparer penge i skat. Uanset om lånet er taget gennem en bank, et realkreditinstitut, et finansieringsselskab, eller hvis det er et offentligt lån, er du generelt kvalificeret til at modtage rentefradraget.

For lån optaget via banker, realkreditinstitutter, forbrugslån gennem finansieringsselskaber, eller offentlige lån, beregnes rentefradraget automatisk. Det betyder, at du ikke selv behøver at oplyse om dine renteudgifter på din årsopgørelse. Dog, hvis du har optaget et lån et andet sted, hvor der også er mulighed for rentefradrag, er det nødvendigt, at du selv angiver disse renteudgifter i din forskudsopgørelse for at drage nytte af fradraget.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Fradrag

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et fradrag er et beløb, du kan trække fra din indkomst, hvilket reducerer det beløb, du skal betale i skat. Fradrag kan variere og omfatte alt fra lønindtægt til specifikke økonomiske støtter, som f.eks. kørselsfradrag for lange pendler, med det formål at mindske din skattebyrde.

Personfradrag er et årligt beløb, som du ikke skal betale skat af, opdelt månedligt for at give en skattefri del af din indtægt. Beløbet justeres hvert år og er i 2024 sat til 49.700 kr. for både voksne og børn under 18 år.

Du kvalificerer dig til kørselsfradrag, hvis din daglige rejseafstand til og fra arbejde overstiger 24 kilometer. Husk at indberette din pendlerdistance i forskudsopgørelsen under felt 417 for at modtage fradraget.

For at modtage beskæftigelsesfradrag skal du blot være aktiv på arbejdsmarkedet og betale arbejdsmarkedsbidrag. Fradraget, som er på 10,65% i 2024 med et loft på 45.100 kr., anvendes automatisk på din indkomst, hvilket sænker din skattebyrde.

Efter 1. april 2022 er håndværkerfradrag for grønne ydelser afskaffet, men du kan stadig få fradrag for visse serviceydelser, som f.eks. rengøring og vinduespudsning, op til 6.900 kr. i 2024 per voksen i husstanden.

Du har ret til rentefradrag, hvis du betaler renter på et lån, uanset om det er optaget gennem en bank, realkreditinstitut, finansieringsselskab eller som et offentligt lån. Dette fradrag nedsætter din skattepligtige indkomst, hvilket sparer dig skat. Rentefradraget beregnes automatisk for de fleste lån, men for lån optaget uden for disse institutioner, skal du selv indberette renteudgifterne.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: