Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

B-skat

B-skat udgør den skattebetaling, du står overfor, når du modtager indtægter ud over dine hovedindkomster. Dette kendes som B-indkomst. Betaling for arbejde udført, kendt som honorarer, falder ligeledes ind under kategorien B-indkomst.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

B-skat forklaret

B-skat refererer til den skattepligt, der gælder for indkomster, som ikke falder under kategorien A-indkomst. Det indebærer, at i modsætning til A-skat, hvor en arbejdsgiver står for at trække og indbetale skatten, er det op til dig selv at indbetale skatten til SKAT for din B-indkomst.

Når du har indtægter ud over dit primære, fastlønnede job hos en arbejdsgiver (A-indkomst), som for eksempel freelanceprojekter, honorarbaserede opgaver, eller hvis du holder et foredrag eller skriver en artikel for et magasin, er det her, du skal betale B-skat.

Ligeledes er du skattepligtig af B-skat, hvis du enten udelukkende tjener din indkomst gennem B-indkomst, eller hvis du driver en enkeltmandsvirksomhed (ikke et anpartsselskab, ApS) og opnår et overskud. Dette overskud skal beskattes som B-indkomst.

Hvordan beregner du B-skat?

Beregnelsen af B-skat foregår ved først at fratrække AM-bidraget (arbejdsmarkedsbidraget), som er på 8 procent, fra din brutto B-indkomst. Herefter anvender du din personlige trækprocent på det beløb, der er tilbage. Når du lægger disse to beregninger sammen, får du det samlede beløb, du skal indbetale i B-skat.

Det er dit ansvar at foretage indbetalingen af B-skat til SKAT. For dem, hvis eneste indkomstkilde er B-indkomst, tilbyder SKAT en mulighed for at forskudsregistrere indkomsten, hvilket betyder, at SKAT udarbejder beregningen for dig, og du kan betale din B-skat på aconto-basis. I denne situation opdeles din B-skat i ti lige store rater.

Trækprocent ved B-skat

Din trækprocent for B-skat er identisk med den procent, der anvendes for A-skat. Denne procent kan du finde på dit skattekort, som er tilgængeligt online via SKATs hjemmeside.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

B-skat i enkeltmandsvirksomheder

I enkeltmandsvirksomheder, som ikke udgør et anpartsselskab (ApS), bliver overskuddet betragtet som personlig indkomst for ejeren, hvilket betyder, at skatten på dette overskud er B-skat. Dette skyldes manglen på juridisk adskillelse mellem ejeren og virksomheden, hvilket er tilfældet, selv hvis ejeren også har et lønmodtagerjob et andet sted.

Modsætningen findes i et ApS, hvor virksomheden er en separat juridisk enhed fra ejeren. I denne struktur kan ejeren udbetale løn til sig selv, som om han var ansat i virksomheden. Her håndteres skattemæssige forpligtelser såsom arbejdsmarkedsbidrag og A-skat af virksomheden før lønudbetalingen, hvilket resulterer i, at ejeren modtager en A-indkomst. I denne situation er B-skat ikke relevant, da ejeren modtager sin indkomst gennem løn som en almindelig lønmodtager.

Betal B-skat

B-skat betales direkte til SKAT af den, der modtager B-indkomst. Hvis du som arbejdsgiver har ansat en freelancer til en opgave og betaler vedkommende et honorar, er det ikke din opgave at håndtere skatteaspektet udover at indberette det udbetalte bruttobeløb under freelancerens CPR-nummer. Som arbejdsgiver er håndtering af B-skat dermed ikke en bekymring for dig.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Kan du både betale A-skat og B-skat?

Ja, det er muligt at betale både A-skat og B-skat inden for det danske skattesystem. A-skat betales typisk af personer med fastansættelse, hvor skatten trækkes automatisk af arbejdsgiveren. Hvis du derudover tjener penge gennem selvstændig virksomhed eller freelancearbejde, såsom at spille koncerter, som honoreres særskilt, skal du betale B-skat af disse indtægter. At betale både A-skat og B-skat betyder ikke, at du betaler mere i skat end dem, der kun betaler én type skat, da beskatningen afhænger af din samlede indkomst og de gældende skattesatser.

Hvad sker der, hvis jeg ikke betaler B-skat?

Hvis du undlader at betale B-skat på din B-indkomst, som er juridisk påkrævet, kan du blive mødt med sanktioner fra SKAT, herunder bøder. Ligesom med A-indkomst, er det obligatorisk at betale skat af B-indkomst. Ved at undlade at betale din B-skat over en længere periode risikerer du at få et betydeligt skattesmæk, idet det skyldige beløb kan akkumulere til et betragteligt højt niveau. Dette kan resultere i økonomiske vanskeligheder, når det samlede skyldige skattebeløb til sidst skal betales.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om B-skat

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Hvis du modtager indtægter klassificeret som B-indkomst, er du forpligtet til at betale B-skat. Det er dit ansvar at indberette B-indkomsten til Skattestyrelsen rettidigt for at sikre, at du betaler din B-skat rettidigt.

Mængden af B-skat, du skal betale, varierer baseret på din trækprocent. Start med at trække det beløb, der skal betales i arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag), fra din indkomst. Derefter kan du tjekke din trækprocent på din forskudsopgørelse for at udregne dit B-skattebeløb.

For regelmæssig B-indkomst anbefales det at arrangere betaling af B-skat i ti rater årligt via din skatteopgørelse. Skattestyrelsen udsteder ti betalingsinstruktioner baseret på en antagelse om uændret B-indkomst fra det foregående år, som fordeler det samlede skattebeløb ligeligt. Vær opmærksom på ændringer i din indkomst og juster indberetningen derefter.

Betalinger af B-skat skal ske den 20. hver måned, med undtagelse af juni og december. Betalingen kan ske via bankoverførsel eller ved at tilmelde dig til Betalingsservice.

For mindre eller engangsindkomster, som f.eks. en enkelt freelanceopgave eller koncert, er det muligt at betale straks via Dankort eller netbank.

For mindre beløb tillader Skattestyrelsen betaling direkte på deres hjemmeside med betalingskort. Ved fast B-indkomst kan du inkludere denne i din forskudsopgørelse og dermed betale skatten sammen med din øvrige skat.

B-indkomst udbetales uden skatte- eller arbejdsmarkedsbidragstræk, derfor er det nødvendigt for dig at betale både B-skat og AM-bidrag efterfølgende.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: