Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Forskudt regnskabsår

Et forskudt regnskabsår tilbyder en alternativ regnskabsperiode for virksomheder eller organisationer, der ikke følger det traditionelle januar til december-regnskabsår. Opdag mere om, hvordan et forskudt regnskabsår kan påvirke din virksomhed, inklusiv en dybdegående forklaring på definitionen, de økonomiske fordele, og hvordan det håndteres skattemæssigt. Udforsk også, hvordan et forskudt regnskabsår kan spille en vigtig rolle i din virksomheds økonomiske rapportering og strategiske beslutningsprocesser.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et regnskabsår?

Alle virksomheder er forpligtede til at aflægge et årsregnskab. Dette er ikke kun afgørende for at sikre, at virksomheden drives ansvarligt med fuld indsigt i den økonomiske situation, men også for at SKAT kan bestemme, hvor meget der skal opkræves i skat hvert år.

Regnskabsåret definerer den periode, hvori en virksomhed udarbejder sit regnskab. Normalt følger et regnskabsår kalenderåret, strækkende sig fra januar til og med december. Men i visse situationer, såsom ved en fusion eller lukning af virksomheden, kan et regnskabsår være kortere end de sædvanlige 12 måneder.

Hvad er et forskudt regnskabsår?

Et forskudt regnskabsår er en alternativ regnskabsperiode valgt af en virksomhed eller organisation, hvor regnskabsåret ikke nødvendigvis starter i januar og slutter i december. Ved at vælge et forskudt regnskabsår kan en virksomhed bedre tilpasse regnskabsperioden til sin specifikke driftscyklus, hvilket kan være afgørende for korrekt økonomisk analyse og rapportering.

Et forskudt regnskabsår er især fordelagtigt for virksomheder med sæsonbetonede aktiviteter. For eksempel kan detailhandlere, som oplever en betydelig stigning i salget omkring højtider som julen eller om sommeren, finde det nyttigt at indstille deres forskudte regnskabsår således, at det dækker hele højsæsonen. Dette giver en mere nøjagtig afspejling af virksomhedens økonomiske resultater og understøtter mere effektive budgetterings- og planlægningsprocesser.

Det er vigtigt at notere, at hvis du driver en personligt ejet virksomhed, er det generelt ikke muligt at indføre et forskudt regnskabsår. Dette skyldes lovgivningsmæssige begrænsninger, der sigter mod at standardisere regnskabsaflæggelsen for at forenkle skatteindberetning og -kontrol.

Valget af et forskudt regnskabsår bør overvejes nøje, og det kan være fordelagtigt at konsultere med en regnskabsekspert, der kan guide gennem fordele og potentielle udfordringer ved at flytte regnskabsåret væk fra kalenderåret. Dette kan være en strategisk beslutning, der forbedrer din virksomheds evne til at håndtere sine økonomiske ressourcer og rapportere mere præcist om sin økonomiske tilstand.

Har din virksomhed sæsonbetonede aktiviteter?

Vores dygtige team kan tilbyde dig professionel rådgivning i regnskabsføring. Overvejer du, om et forskudt regnskabsår ville være fordelagtigt for din forretning?

Kontakt Stadsrevisionen for kvalificeret assistance.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvordan kan indkomståret forskydes i forhold til kalenderåret?

Selvstændigt erhvervsdrivende har mulighed for at indstille deres indkomstår anderledes end kalenderåret. Et forskudt regnskabsår kan være enten bagudforskudt eller fremadforskudt i forhold til det traditionelle kalenderår.

Bagudforskudt indkomstår

Et bagudforskudt regnskabsår starter før det pågældende kalenderår. For eksempel kan et bagudforskudt indkomstår begynde så tidligt som den 1. marts i det foregående kalenderår og må ikke starte senere end den 1. december samme år. Dette betyder, at et indkomstår for år 2, der er bagudforskudt, kunne strække sig fra 1. marts år 1 til 29. februar år 2 eller fra 1. november år 1 til 31. oktober år 2. Det er vigtigt at bemærke, at starten af et forskudt indkomstår altid skal falde på den første dag i en måned.

Fremadforskudt indkomstår

I modsætning til det bagudforskudte, begynder et fremadforskudt regnskabsår inden for det kalenderår, det er ment til at erstatte. For eksempel kan et indkomstår, der er fremadforskudt for år 1, starte den 1. februar og løbe til den 31. januar det følgende år. Igen skal dette indkomstår også begynde den første i en måned.

Valget af et forskudt regnskabsår tilpasser regnskabsføringen til virksomhedens specifikke driftsmønster og kan forbedre nøjagtigheden af økonomiske rapporter og skatteberegninger. Overvej om et forskudt regnskabsår er den rigtige løsning for din virksomhed for at optimere din finansielle planlægning og skattehåndtering.

Regler for opgørelsen af indkomsten og beskatningen i et forskudt indkomstår

Når man opererer med et forskudt regnskabsår, skal den skattepligtige indkomst vurderes efter de samme regler som for det kalenderår, som det forskudte regnskabsår erstatter. Dette sikrer en ensartet behandling af indkomsten uanset regnskabsårets placering.

I visse tilfælde kan specifikke lovgivninger fastsætte, at nye regler træder i kraft fra en bestemt dato. Dette betyder, at selv for et forskudt regnskabsår, skal disse datoer respekteres, når der regnes skat. Der kan også være fastsat særlige regler om, hvornår en bestemmelse har virkning fra, hvis indkomståret er forskudt.

Både den foreløbige skat og slutskatten for et forskudt regnskabsår bliver beregnet baseret på indkomsten i dette særlige regnskabsår. Den foreløbige skat skal betales indenfor det kalenderår, som det forskudte regnskabsår dækker. Dette betyder, at skatteopkrævningen ikke nødvendigvis følger indtjeningens tidspunkt.

Ved at anvende et forskudt regnskabsår kan virksomheder, der oplever sæsonmæssige variationer eller andre unikke driftsforhold, bedre tilpasse deres skatteberegninger og indkomstopgørelse til deres faktiske økonomiske aktivitet. Dette kan være en væsentlig fordel for at opnå en mere præcis og retfærdig økonomisk og skattemæssig håndtering. Overvej derfor, om et forskudt regnskabsår kunne være til gavn for din virksomheds finansielle planlægning og skattehåndtering.

Har du brug for professionel hjælp til håndtering af dit forskudte regnskabsår. Alle vores revisorer har mere end 8 års erfaring.

Kontakt os for professionel hjælp.

Afslutning af regnskabsår

Afslutningen af et regnskabsår er en kritisk proces for enhver virksomhed eller organisation, hvor de afslutter og opgør deres økonomiske aktiviteter for den givne periode. Dette kræver en række regnskabsmæssige opgaver og procedurer, der er nødvendige for at udarbejde årsregnskabet og rapportere om virksomhedens økonomiske præstationer i løbet af året.

For de fleste virksomheder slutter regnskabsåret typisk den 31. december. Men for virksomheder, der anvender et forskudt regnskabsår, kan afslutningen af regnskabsåret falde på ethvert tidspunkt i løbet af kalenderåret. Dette giver virksomhederne fleksibilitet til bedre at afstemme deres regnskabsperiode med deres sæsonmæssige aktiviteter eller specifikke forretningsbehov, hvilket kan give en mere nøjagtig repræsentation af virksomhedens økonomiske tilstand.

Ved afslutningen af et forskudt regnskabsår skal virksomhederne indsende et årsregnskab til Erhvervsstyrelsen. Dette årsregnskab er afgørende, da det ikke alene reflekterer virksomhedens økonomiske sundhed, men også leverer vigtig information til aktionærer, investorer og andre interessenter.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et forskudt regnskabsår er en alternativ regnskabsperiode valgt af en virksomhed eller organisation, hvor start- og slutdatoerne ikke nødvendigvis følger kalenderåret fra 1. januar til 31. december. Dette valg gør det muligt for virksomheder at tilpasse regnskabsperioden til deres specifikke driftscyklusser og sæsonmæssige aktiviteter, hvilket kan forbedre nøjagtigheden i økonomisk analyse og rapportering.

Et traditionelt regnskabsår følger kalenderåret og går fra 1. januar til 31. december. Et forskudt regnskabsår kan derimod starte og slutte på enhver dato inden for kalenderåret, afhængigt af virksomhedens specifikke behov.

Uanset om det er et traditionelt eller et forskudt regnskabsår, indeholder et regnskabsår normalt 365 dage, undtagen i skudår, hvor det indeholder 366 dage.

Ved at vælge et forskudt regnskabsår kan virksomheder bedre tilpasse deres skatteberegninger til de faktiske økonomiske aktiviteter og driftsresultater. Den skattepligtige indkomst og skatteberegningerne skal dog stadig overholde de regler, der gælder for det kalenderår, som regnskabsåret træder i stedet for.

Fordelene ved et forskudt regnskabsår omfatter bedre tilpasning til virksomhedens drifts- og salgscyklusser, mere præcis økonomisk rapportering og budgettering, og potentiale for forbedret likviditetsstyring, især for virksomheder med høj sæsonmæssig variation i omsætningen.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: