Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Driftsselskab

Et driftsselskab udgør en komponent i strukturen omkring et holdingselskab. Hovedfunktionen for et driftsselskab er at håndtere den daglige drift og drive forretningen. I modsætning hertil fungerer holdingselskabet som en finansiel reservoir, hvor overskuddet fra driftsselskabet akkumuleres.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et driftsselskab og hvordan fungerer det i relation til et holdingselskab?

Et driftsselskab er en central enhed i mange virksomhedsstrukturer og fungerer ofte som rygraden i den daglige forretningsdrift. Denne type selskab kan være organiseret som et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S), afhængigt af kapitalbehov og ejerstruktur. Det er vigtigt at forstå betydningen af et driftsselskab, da det spiller en nøglerolle i generering af indtægter og håndtering af operationelle aktiviteter.

Et driftsselskab er tæt knyttet til konceptet om et holdingselskab. Et holdingselskab, som ikke selv driver nogen form for operationel virksomhed, fungerer som en finansiel overbygning. Det ejer aktier i et eller flere driftsselskaber og tjener primært til at styre investeringer og økonomisk planlægning. Dette gør det muligt for holdingselskabet at agere som en pengetank, hvor overskud fra driftsselskabet kan akkumuleres og beskyttes.

I praksis står driftsselskabet for den daglige ledelse og de operationelle aspekter af forretningen. Det inkluderer alt fra produktudvikling, markedsføring og salg til kundeservice og personaleledelse. Den primære funktion er at generere profit, som derefter kan overføres til holdingselskabet ved årets afslutning. Denne struktur er fordelagtig for virksomhedsejere, da det muliggør risikostyring og skattemæssige fordele, samtidig med at det sikrer kapitalens vækst og beskyttelse.

Fordele ved at etablere et driftsselskab under et holdingselskab inkluderer blandt andet bedre kontrol med risici, skatteoptimering og mere effektiv kapitalforvaltning. Yderligere kan denne opsætning give mulighed for mere strategisk kapitalallokering og reinvestering i nye forretningsmuligheder.

I resumé er et driftsselskab afgørende for enhver virksomhedsstruktur, der involverer holdingselskaber, og spiller en nøglerolle i både den daglige drift og den langsigtede finansielle strategi. Forståelsen af, hvordan drifts- og holdingselskaber interagerer, kan være nøglen til at maksimere virksomhedens potentiale og sikre en stabil økonomisk fremtid.

Fordele ved at oprette et driftsselskab

Oprettelsen af et driftsselskab tilbyder en række fordele, som kan være attraktive for virksomhedsejere. Disse fordele spænder fra skattemæssige incitamenter til forbedret risikostyring. Her er en detaljeret gennemgang af nogle af de væsentligste fordele ved at oprette et driftsselskab:

Skattefrit udbytte: En af de primære fordele ved at have et driftsselskab med et tilknyttet holdingselskab er muligheden for at modtage skattefrit udbytte. Overskuddet fra driftsselskabet kan overføres til holdingselskabet som udbytte, hvilket typisk er skattefrit. Dette er en effektiv måde at akkumulere kapital på, samtidig med at man minimerer skattebyrden.

Undgåelse af personskat ved virksomhedssalg: Når du sælger din virksomhed, kan strukturen med et holdingselskab og et driftsselskab muliggøre, at salget sker gennem holdingselskabet, hvorved du potentielt kan undgå at betale personskat på salgsprovenuet. Dette kan føre til betydelige skattebesparelser.

Lettere håndtering af udbytte mellem flere ejere: Hvis virksomheden har flere ejere, kan et driftsselskab gøre det nemmere at håndtere og fordele udbytte. Dette skaber klarhed og reducerer administrative byrder i forbindelse med udbytteudbetalinger.

Økonomisk sikkerhed ved at spare op i holdingselskabet: Ved at overføre overskud fra driftsselskabet til holdingselskabet, kan du sikre, at disse midler er beskyttede, selv hvis driftsselskabet støder på økonomiske problemer. Dette adskiller operationelle risici fra dine akkumulerede reserver, hvilket giver en højere grad af økonomisk sikkerhed.

Beskyttelse af akkumuleret overskud ved konkurs: I tilfælde af at dit driftsselskab går konkurs, vil det akkumulerede overskud, der er overført til holdingselskabet, være beskyttet mod kreditorer. Dette er en væsentlig fordel, da det sikrer, at en del af virksomhedens værdier forbliver intakte, selv under finansielle vanskeligheder.

Disse fordele gør oprettelsen af et driftsselskab til en strategisk overvejelse for mange virksomhedsejere, især dem der ser værdi i at optimere skattemæssige forhold og sikre økonomisk stabilitet. Med et driftsselskab og et holdingselskab kan virksomhedsejere nyde godt af en mere fleksibel og sikker forretningsstruktur.

Har din virksomhed brug for hjælp til driftsselskaber?

Tag kontakt til Stadsrevisionen for personlig og branchebestemt rådgivning. 

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Ulemper ved at oprette et driftsselskab

Selvom der er betydelige fordele ved at have et driftsselskab og et holdingselskab, er der også nogle potentielle ulemper, som virksomhedsejere bør overveje før oprettelsen af en sådan virksomhedsstruktur:

Dobbelt stiftelsesomkostninger: Når du vælger at oprette både et driftsselskab og et holdingselskab, skal du være forberedt på at betale stiftelsesomkostninger for begge enheder. Dette inkluderer omkostninger til juridisk rådgivning, registrering og muligvis konsulentbistand. Disse omkostninger kan være en betydelig initial investering, som kan være en barriere for nystartede virksomheder med begrænsede startkapitaler.

Øget administrativ byrde: En af de væsentligste ulemper ved at have både et drifts- og et holdingselskab er den øgede administrative byrde. Dette omfatter nødvendigheden af at udarbejde to separate årsregnskaber hvert år. Hver af disse regnskaber skal overholde gældende regnskabspraksis og indsendes til relevante myndigheder. Dette kræver ikke kun ekstra tid og ressourcer, men også muligvis assistance fra en revisor eller en bogholder, hvilket kan medføre yderligere omkostninger.

Kompleksitet i styringen: At håndtere to selskaber i stedet for ét kan føre til en mere kompleks virksomhedsstruktur. Dette kan potentielt gøre det sværere for ejere og ledere at holde overblik og styr på virksomhedens samlede finanser og operationelle aktiviteter. Denne kompleksitet kan også øge sandsynligheden for fejl i styringen og rapporteringen.

Disse ulemper skal nøje afvejes mod de potentielle fordele, før en beslutning om at etablere et driftsselskab og et holdingselskab træffes. Det er vigtigt at have en klar forståelse af både de økonomiske og operationelle implikationer af en sådan struktur for at sikre, at det er den rette strategi for din virksomhed.

Hvordan oprettes det?

Oprettelsen af et driftsselskab og eventuelt et tilhørende holdingselskab kan foregå på forskellige måder, afhængigt af dine behov og det tidspunkt, hvor du vælger at involvere et holdingselskab. Her er en trin-for-trin guide til, hvordan du kan gå frem:

Oprettelse af et driftsselskab

Valg af selskabsform: Beslut dig for om driftsselskabet skal være et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S). De mest almindelige krav til et ApS inkluderer en minimumskapital på 40.000 DKK, mens et A/S kræver en minimumskapital på 400.000 DKK.

Stiftelsesdokumenter: Udarbejd nødvendige stiftelsesdokumenter, som typisk omfatter vedtægter og stiftelsesoverenskomst. Disse dokumenter skal indeholde detaljer om selskabets formål, navn, adresse, kapital og ejerforhold.

Registrering: Registrer selskabet hos Erhvervsstyrelsen gennem systemet Virk. Dette vil omfatte indsendelse af stiftelsesdokumenter og betaling af stiftelsesgebyr.

Bankkonto: Opret en bankkonto i selskabets navn og indbetal den krævede kapital. Banken vil udstede et kapitalbevis, som du skal bruge i registreringsprocessen.

Tilføjelse af et holdingselskab

Samtidig oprettelse: Hvis du vælger at oprette både et driftsselskab og et holdingselskab samtidigt, følger du trinnene ovenfor for begge selskaber. Holdingselskabet oprettes først, og derefter bruger det indskudte kapital til at oprette og eje driftsselskabet.

Senere tilføjelse: Hvis du først ønsker at tilføje et holdingselskab senere, kan du følge disse skridt:

  1. Opret holdingselskab: Følg trinene beskrevet ovenfor for at oprette et holdingselskab.
  2. Overdragelse af ejerskab: Når holdingselskabet er oprettet, kan du overføre ejerskabet af driftsselskabet til holdingselskabet. Dette kan kræve assistance fra en advokat eller revisor for at sikre, at alle juridiske og skattemæssige aspekter håndteres korrekt.

Yderligere overvejelser

Skat og regnskab: Husk at begge selskaber skal have deres eget regnskab og indsende årsrapporter separat. Det er vigtigt at have en pålidelig bogholder eller revisor til at hjælpe med disse opgaver.

Juridisk rådgivning: Det kan være en god idé at søge juridisk rådgivning, især når det kommer til ejerskabsstrukturer og kontrakter mellem driftsselskabet og holdingselskabet.

Ved at følge disse trin kan du effektivt etablere en virksomhedsstruktur med et drifts- og holdingselskab, hvilket kan give betydelige fordele i forhold til skat, risikostyring og finansiel planlægning.

Har du brug for hjælp til at etablere et driftsselskab? 

Kontakt os for professionel støtte og rådgivning, alle ugens dage mellem 8-21

Lånemuligheder for driftsselskaber

Ja, du kan optage lån til et driftsselskab. Processen for at oprette et driftsselskab og muligheden for at optage lån er i princippet den samme, som når du opretter ethvert andet selskab, såsom et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S). Her er nogle nøglepunkter omkring lånoptagelse i forbindelse med et driftsselskab:

Optagelse af lån til et driftsselskab

Lån til stiftelse: Når du opretter et driftsselskab, kan du optage lån for at dække indskuddet af kapital, som er nødvendig for stiftelsen. Dette kan være relevant, især hvis du opretter et aktieselskab, hvor minimumskapitalen er højere.

Driftskapital: Ud over stiftelsen kan driftsselskabet også optage lån til finansiering af driftskapital. Dette kan omfatte alt fra investeringer i udstyr og inventar til marketing og andre operationelle omkostninger.

Kreditvurdering og sikkerhed: Banker og finansielle institutioner vil foretage en kreditvurdering af driftsselskabet før de yder lån. Dette kan indebære en vurdering af selskabets forretningsplan, økonomiske stabilitet og potentielle indtjening. Sikkerheden for lånet kan være selskabets aktiver eller personlige garantier fra ejerne.

Rolle af holdingselskabet

Det tilknyttede holdingselskab kan spille en vigtig rolle i forhold til finansiering af driftsselskabet:

Finansiel støtte: Holdingselskabet kan yde økonomisk støtte til driftsselskabet gennem intern lån eller kapitalindsprøjtninger. Dette kan være en fordel, da det interne lån ofte kan arrangeres på mere favorable vilkår end kommercielle banklån.

Skattefordel: Holdingselskabet kan drage fordel af skattemæssige fordele ved at modtage rentebetalinger på lån ydet til driftsselskabet. Disse renteindtægter kan potentielt modregnes i skattemæssige fradrag.

Risikostyring: Ved at have separate enheder for holdingselskabet og driftsselskabet, kan du adskille finansielle risici. Dette betyder, at i tilfælde af økonomiske udfordringer hos driftsselskabet, er midlerne i holdingselskabet isolerede og beskyttede mod driftsselskabets kreditorer.

Optagelse af lån til et driftsselskab er altså en mulighed og kan være en vigtig del af finansieringsstrategien for virksomhedens vækst og udvikling. Det er dog vigtigt at overveje både mulighederne og risiciene nøje, og i mange tilfælde kan det være gavnligt at søge rådgivning fra en økonomisk rådgiver eller revisor.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Driftsselskab

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et driftsselskab er en enhed, der er direkte involveret i den daglige drift og indtjeningsaktiviteter, og som er forbundet med et holdingselskab. Holdingselskabet fungerer som en finansiel reservoir, hvor overskud fra driftsselskabet typisk akkumuleres. Hovedformålet med et driftsselskab er at effektivisere organiseringen af forskellige forretningsoperationer.

Normalt har et holdingselskab ikke driftsaktiviteter eller produktion. Dets primære formål er at eje aktier eller anparter i driftsselskaber, hvorved det opnår sin økonomiske værdi.

Oprettelsen af et driftsselskab følger de samme procedurer som ved stiftelse af et hvilket som helst anpartsselskab. Forskellen er primært, at driftsselskabet typisk vil blive knyttet til et holdingselskab, hvilket strukturerer selskabets finansielle og operationelle forhold.

Etablering af et driftsselskab under et holdingselskab kan medføre væsentlige skattemæssige fordele. Ved at konfigurere dit anpartsselskab som et driftsselskab, der ejes af et holdingselskab, kan du udnytte skatteeffektive overførsler og optimeringer.

Selvom ulemperne ved at have et driftsselskab og et holdingselskab er minimale, indebærer denne struktur en forøget administrativ byrde. Du skal nemlig håndtere stiftelsen af to separate selskaber, hvilket betyder dobbelt op på årsregnskaber og stiftelsesomkostninger.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: