Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Boliglån

Boliglån er et centralt element, når du overvejer at købe fast ejendom. At investere i en bolig er en betydelig beslutning, som kræver grundig planlægning, især omkring finansieringen. Men hvad er egentlig forskellen mellem et banklån og et realkreditlån, og hvad er kravene for at opnå et lån til at købe en bolig?

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelse af boliglån

Et boliglån er essentielt for de fleste købere, der ønsker at investere i en bolig. I praksis er det sjældent, at en køber har mulighed for at finansiere et boligkøb kontant, derfor bliver optagelsen af et boliglån en nødvendighed. Et boliglån kan opdeles i to primære kategorier: banklån og realkreditlån. Disse to former for lån adskiller sig på flere punkter, herunder vilkår og betingelser, hvilket gør det vigtigt for potentielle boligejere at forstå deres forskelle.

Banklån og realkreditlån er de mest udbredte metoder til at finansiere køb af fast ejendom. Mens et banklån typisk dækker en mindre del af købesummen med en relativt højere rente, tilbyder et realkreditlån muligheden for at låne op til 80% af ejendommens værdi til en lavere rente, hvilket gør det til en attraktiv mulighed for mange boligkøbere.

Udover de grundlæggende forskelle på et banklån og et realkreditlån, findes der forskellige variationer og specifikke vilkår forbundet med hver lånetype. Disse kan omfatte forskelle i lånets løbetid, afdragsordninger og muligheder for rentetilpasning. Det er derfor vigtigt for boligkøbere at sætte sig grundigt ind i disse aspekter for at vælge det boliglån, der bedst matcher deres økonomiske situation og behov.

Når du står over for at skulle vælge det rette boliglån, anbefales det at konsultere med en finansiel rådgiver, der kan hjælpe med at klarlægge de komplekse detaljer og sikre, at du træffer en velinformeret beslutning. At forstå alle aspekter af boliglån vil ikke alene hjælpe dig med at navigere i låneprocessen, men også sikre, at du opnår de mest fordelagtige vilkår for dit boligkøb. Har du brug for hjælp? Så vil vi i Stadsrevisionen gerne hjælpe dig. Vi har hjulpet +1200 tilfredse samarbejdspartnere og klienter.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet hjælp med tilfredshedsgaranti.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Er det muligt for alle at optage et boliglån?

Ikke alle har mulighed for at optage et boliglån. Banker og realkreditinstitutter stiller specifikke krav til potentielle låntagere, hvoraf et af de mest grundlæggende er, at du som køber skal have sparet mindst 5 % af købesummen op selv. Dette krav skyldes en lovbestemmelse, der tillader købere at låne op til 95 % af boligens samlede værdi. Denne regulering er designet til at minimere risikoen for, at du som boligkøber kommer i en økonomisk situation, der er for belastende.

Selvom der er en fast regel om 5 % egen opsparing, findes der undtagelser, som kan gælde under visse omstændigheder. For eksempel kan unge købere, der måske ikke har haft mulighed for at spare de nødvendige 5 % op, stadig blive betragtet som egnede låntagere, hvis de har en høj indkomst og et tilsvarende højt rådighedsbeløb. I disse tilfælde vil banken foretage en individuel vurdering af den enkeltes økonomiske situation for at bestemme, om de kan håndtere de forpligtelser, der følger med et boliglån.

Det er essentielt for alle potentielle boligkøbere at forstå disse krav, da forberedelse og forståelse af din egen økonomiske kapacitet er nøglen til at sikre, at du kan optage et boliglån. Ved at have det nødvendige beløb sparet op, demonstrerer du over for långiverne, at du har både viljen og evnen til at forvalte dine økonomiske forpligtelser, hvilket øger dine chancer for at få godkendt et boliglån betydeligt.

Hvad er et realkreditlån?

Et realkreditlån er en populær finansieringsmulighed, der tilbydes af realkreditinstitutter. Denne lånetype giver dig mulighed for at låne op til 80 % af din boligs værdi. Realkreditlån er specielt designet til at finansiere fast ejendom ved, at institutterne udsteder og sælger obligationer, der er sikret med pant i boligen. Denne sikkerhedsstruktur gør realkreditlån til en stabil og sikker låneform.

Typisk løber et realkreditlån over en periode på 20-30 år, hvor lånet betales tilbage i faste terminsydelser gennem hele lånets løbetid. Disse lige store terminsydelser sikrer en forudsigelig og håndterbar tilbagebetalingsplan. En af de store fordele ved realkreditlån er deres relativt lave rente sammenlignet med andre typer boliglån, hvilket er en af hovedårsagerne til, at de fleste boligkøbere foretrækker denne lånetype.

Der findes primært to forskellige typer af realkreditlån:

  • Realkredit med fast rente:

Dette lån har en rente, der er fastsat og uændret gennem hele lånets løbetid. Det tilbyder en høj grad af sikkerhed, da du kender de fremtidige omkostninger i hele lånets løbetid. Dette lån kan fås som et obligationslån eller et kontantlån.

  • Realkredit med variabel rente:

I modsætning til det fastforrentede lån har denne lånetype en rente, der kan variere. Selvom dette indebærer en højere risiko, er renten generelt lavere end ved fastforrentede lån, hvilket kan være attraktivt for nogle låntagere. Dette lån tilbydes kun som kontantlån.

Der er også specifikke regler for opsigelse af et realkreditlån. Det er vigtigt at være opmærksom på, at et realkreditlån ikke kan opsiges til enhver tid, men typisk kun en gang i kvartalet. Hvis du vælger at opsige dit realkreditlån, kan du risikere at tabe penge, afhængigt af obligationernes kursværdi på tidspunktet for opsigelsen. Dette skyldes, at lånet er sikret gennem salg af obligationer, som kan variere i værdi.

Forståelse af disse detaljer er afgørende, når du overvejer et realkreditlån som en mulighed for at finansiere dit boligkøb. At vælge den rette type realkreditlån kan have stor betydning for din økonomi, både på kort og lang sigt.

Hvad er et banklån?

Et banklån er en almindelig form for finansiering, der tilbydes af banker. Denne type lån anvendes ofte til at dække de resterende 15 % af finansieringen, når du køber en bolig, og fungerer som et supplement til et realkreditlån. Sammenlignet med realkreditlån bærer banklån generelt en højere rente, hvilket skyldes deres forskellige finansielle struktur og risikoprofil.

En af de store fordele ved et banklån er dets fleksibilitet. I modsætning til realkreditlån, som kan være bundet af mere komplekse regler for opsigelse og refinansiering, tilbyder et banklån en høj grad af frihed. Du har mulighed for at indfri hele lånet når som helst uden yderligere økonomiske konsekvenser. Dette gør banklån til en attraktiv mulighed for låntagere, der ønsker større kontrol over deres låneforhold.

Desuden indebærer et banklån ikke de samme risici som et realkreditlån, der er knyttet til obligationers kursudsving. Dette skyldes, at banklånet ikke er baseret på obligationer, og dermed er du ikke udsat for at miste penge, hvis du beslutter at opsige lånet tidligt. Denne egenskab gør banklån til en mere forudsigelig og sikker finansieringsform på visse punkter.

Når du vurderer dine muligheder for boligfinansiering, er det vigtigt at tage højde for både banklån og realkreditlån. Selvom et banklån kan have højere renter, kan deres fleksibilitet og enkelhed være fordelagtige, afhængigt af din økonomiske situation og dine planer for fremtiden. 

Der er mange ting at holde styr på ved et boliglån. Vi i Stadsrevisionen kan holde styr på regnskabet eller bogføringen for dig. Vi har +23 revisorer, bogholdere og rådgivere og vores revisorer har +8 års erfaring.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet hjælp med tilfredshedsgaranti.

Omkostninger ved realkreditlån og banklån

Når du overvejer at finansiere et boligkøb, er det vigtigt at forstå de forskellige omkostninger, der er forbundet med de to primære lånetyper: realkreditlån og banklån. Hver lånetype har sine egne særegne gebyrer og tillæg, som kan påvirke de samlede låneomkostninger over tid.

Realkreditlån og bidragssatser

Realkreditlån er kendt for deres bidragssatser, som er gebyrer, der betales til realkreditinstitutterne for administration af lånet. Bidragssatserne dækker blandt andet risikoen ved lånet og omkostningerne ved at håndtere lånet. En vigtig detalje ved bidragssatser er, at realkreditinstitutterne har mulighed for at justere disse satser opad inden for en aftalt varselsperiode. Dette betyder, at dine månedlige ydelser potentielt kan stige over tid, afhængigt af markedsvilkårene og instituttets politikker.

Banklån og administrationsomkostninger

I modsætning til realkreditlån, hvor omkostningerne primært er relateret til bidragssatser, indebærer banklån ofte et tillæg, som afspejler bankens omkostninger til administration af lånet. Dette tillæg kan være enten fast eller variabelt, afhængigt af låneaftalen og bankens egen prissætning. Et fast tillæg betyder, at du betaler det samme ekstra gebyr gennem hele lånets løbetid, hvilket kan gøre dine betalinger mere forudsigelige. Et variabelt tillæg, derimod, kan ændre sig over tid baseret på bankens interne kostnadsstruktur og den økonomiske situation.

Undersøg dine lånemuligheder

Der findes mange forskellige lånetyper inden for de to hovedkategorier af lån. Som boligkøber bør du derfor grundigt undersøge, hvilke låneoptioner der passer bedst til din økonomiske situation. Det er klogt at konsultere forskellige banker og realkreditinstitutter for at finde den mest passende finansieringsmetode. Desuden er det afgørende, at du læser alle lånevilkår nøje, før du underskriver en låneaftale, så du er fuldt informeret om betingelserne.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Boliglån

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et boliglån er en finansieringsløsning designet til køb af fast ejendom. Det er en nødvendighed for de fleste købere, der ikke har mulighed for at betale hele købesummen kontant. Boliglån kan deles op i to hovedkategorier: banklån og realkreditlån, som hver især har specifikke vilkår og betingelser tilpasset forskellige finansielle behov.

Boliglån består generelt af hovedstolen, som er det beløb, du låner, samt renter og andre gebyrer, der pålægges afhængigt af lånetypen. Boliglån inkluderer ofte også diverse administrationsgebyrer og måske forsikringer, alt efter låneudbyderens krav.

Et boliglån struktureres typisk med en tilbagebetalingsplan over flere år, hvor låntager betaler månedlige afdrag bestående af både rente og hovedstol. Lånets vilkår, som rentesats og løbetid, varierer afhængigt af låntypen (banklån eller realkreditlån) og din finansielle situation.

Hovedforskellen mellem et boliglån og et realkreditlån ligger i låne beløbets størrelse og renten. Et realkreditlån dækker op til 80% af boligens værdi til en lavere rente, da det er sikret mod boligen, mens et banklån typisk bruges til at finansiere de resterende 20% af boligkøbet til en højere rente.

At vælge det rette boliglån kræver, at du forstår dine egne økonomiske forhold og behov. Det anbefales at konsultere med finansielle rådgivere og sammenligne tilbud fra forskellige banker og realkreditinstitutter. Det er også vigtigt at læse og forstå alle vilkår i låneaftalen. Overvej dine fremtidige finansielle forpligtelser og vælg et lån, der tilbyder vilkår, som både er håndterbare og økonomisk fordelagtige på lang sigt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: