Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Bilbogen

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er bilbogen?

Bilbogen er et offentligt register i Danmark, hvor alle landets køretøjer er registreret. Det er gratis at slå op i Bilbogen, så længe du har køretøjets stelnummer. Dette register indeholder oplysninger om tinglysning, ejendomsforbehold og underpant i forskellige typer af køretøjer, herunder biler, påhængsvogne, sættevogne og campingvogne. Tinglysning beskytter imod at nogen laver aftaler, som de ikke kender tilstandene omkring køretøjet, og mod at kreditorer prøver at tage køretøjet for gæld. Bilbogen tjener som et centralt sted, hvor kreditorer kan registrere deres rettigheder over køretøjer for at sikre sig mod tab, dette gælder for eksempel ved ejendomsforbehold, pant, beslaglæggelse samt i tilfælde af ejerens død eller konkurs. Køretøjstyper som biler, motorcykler og campingvogne er alle inkluderet.  

Brugen af bilbogen bliver særligt relevant, når du står overfor at købe et køretøj fra en privatperson. Det er vigtigt at kontrollere for eventuel restgæld eller registreret pant i køretøjet gennem Bilbogen, før du skriver under på en købsaftale eller slutseddel. Hvis der findes restgæld, skal køberen sørge for, at denne gæld bliver betalt, så pantet i køretøjet bliver fjernet. Det er også afgørende, at du som køber sikrer dig, at sælgeren afregner eventuel gæld til finansieringsselskabet fuldt ud, før du underskriver slutsedlen. Dette trin er nødvendigt for at undgå at overtage uønsket gæld eller juridiske problemer med køretøjet.

Restgæld i bil og bilbogens rolle

At støde på en bil med restgæld er en ganske almindelig situation i Danmark. Dette skyldes især, at prisen på biler her i landet er væsentligt højere end i mange andre lande på grund af registreringsafgiften. Det er sjældent, at danskere har råd til at betale den ofte halve million kroner eller mere, som en ny bil koster, direkte fra deres opsparing. Derfor er det almindeligt at optage et lån for at finansiere købet af en ny bil. Mens nogle købere vælger at finansiere hele bilens pris gennem lån, finder andre løsninger, hvor kun en del af købsprisen finansieres.  

For dig som potentielt brugtbilskøber spiller det ingen rolle, hvordan den tidligere ejer har finansieret bilen. Din opmærksomhed mod finansieringsdetaljerne bliver først vigtig, når du overvejer at købe en bil, der tidligere er købt med lånte midler. I denne kontekst bliver Bilbogen et uundværligt redskab. I Danmark er det unikt, at gælden følger bilen og ikke ejeren. Det betyder, at oplysninger om eventuel gæld på bilen vil være registreret i Bilbogen. Hvis du opdager, at der er restgæld på bilen, er det afgørende, at du sikrer dig, at denne gæld er blevet fuldt indfriet og fjernet fra Bilbogen, inden du skriver under på nogen form for købsaftale. Hvis dette ikke er tilfældet, vil du som den nye ejer blive ansvarlig for den tidligere ejers gæld.

Hvad er et ejendomsforbehold?

Ejendomsforbeholdet er en betegnelse, der umiddelbart giver et hint om dets betydning. Det refererer til en situation, hvor långiveren – oftest en bank – reelt set ejer bilen, indtil lånet er betalt tilbage i sin helhed. Dette arrangement giver långiveren ret til at tage bilen tilbage, hvis lånet misligholdes.  

Hvis du er interesseret i en bil, der er underlagt et ejendomsforbehold, behøver det ikke at være en stopklods for handlen. Det vigtigste er at sikre, at långiveren har modtaget alle pengene tilbage. En simpel telefonsamtale til banken for at bekræfte, at gælden er betalt, mens du og sælgeren står ved bilen, kan sikre en problemfri overgang af ejerskabet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Pant

At investere i en bil repræsenterer, næst efter huskøb, en af de største økonomiske beslutninger for de fleste mennesker. På grund af deres værdi anvendes biler ofte som sikkerhed i finansielle aftaler. Når du søger om lån i banken, er det sjældent nok blot at “se godt ud”; banken kræver en form for sikkerhed for at sikre sig, at lånet vil blive tilbagebetalt. For mange danskere er bilen den mest værdifulde ejendel, der kan bruges til dette formål.  

På samme måde som med ejendomsforbehold, er det essentielt, at du som køber sikrer dig, at sælgeren har afviklet eventuel gæld på bilen, inklusive pant, før du skriver under på slutsedlen. Ingen ønsker at befinde sig i en situation, hvor man effektivt kører rundt i et køretøj, som er belagt med en andens gæld. Hvis du ender i en sådan situation, løber du risikoen for, at banken vil indfri sin sikkerhedsret og reelt inddrage bilen. Resultatet? Du står uden bil og potentielt med en gæld for et køretøj, du ikke længere har adgang til. Derfor er det kritisk at foretage et tjek i bilbogen inden køb.  

Aflysning af pant i bilbogen er en proces, hvor tidligere sikkerhedsstillelser fjernes, når lånet er tilbagebetalt. Dette sker automatisk og sikrer, at køretøjets historik er opdateret og korrekt.

Udlæg

Støder du på termen “udlæg” i bilbogen, bør det vække din opmærksomhed. Det kan indikere, at den nuværende ejer har økonomiske problemer, som har medført, at kreditorer har taget skridt til at sikre tilbagebetaling af gæld ved potentielt at kræve, at bilen sælges. For at undgå at blive fanget i et økonomisk krydsild, er det vigtigt at sikre, at der ikke foreligger udlæg på bilen, du overvejer at købe. Et udlæg kan betyde, at kreditor har ret til at tage bilen eller kræve, at du sælger den for at dække gælden.  

Vær opmærksom på, at “god tro” ikke er en forsvarlig position, når det kommer til gæld og udlæg. Ofte indebærer et udlæg, at en del af købsprisen skal gå til at dække kreditors tilgodehavende, hvilket er noget sælgeren skal håndtere. Men situationen kan være værre, hvor du står til at miste bilen eller blive pålagt yderligere økonomiske forpligtelser.  

Ved at gøre brug af bilbogen som et værktøj til due diligence inden bilkøb, kan du navigere uden om potentielle økonomiske faldgruber. Bilbogen tilbyder en transparent oversigt over bilens finansielle forpligtelser, hvilket er afgørende for at træffe en informeret beslutning og sikre en problemfri handel. Sørg for at bruge bilbogen til at undersøge bilens historik grundigt, så du kan købe med tillid og undgå uforudsete økonomiske byrder.

Ejerens død og gæld i bilbogen

Det kan virke som et makabert emne, men information om en bilejers død er faktisk en vigtig del af de oplysninger, der kan findes i bilbogen. Hvis en bilejer afgår ved døden, inden eventuel gæld på bilen er afviklet, har kreditorer mulighed for at notere denne vigtige ændring i bilbogen. Dette sikrer, at potentielle købere af en brugtbil er informeret om, at der muligvis stadig er gæld tilknyttet køretøjet, hvilket kan påvirke beslutningen om at købe bilen.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Tinglysning i bilbogen

Bilbogen tilbyder en værdifuld service ved at være gratis og tilgængelig 24/7 for alle med internetadgang. Dette gør det nemt for både købere og sælgere at tjekke op på diverse oplysninger om køretøjer, herunder eventuel gæld. Hvis du derimod står i den situation, at du selv har udlånt penge til købet af en bil, giver bilbogen dig mulighed for at tinglyse en rettighed over køretøjet. Det er vigtigt at forstå, at selvom adgang til at søge i bilbogen er gratis, så er selve processen med at tinglyse en gæld eller rettighed ikke uden omkostninger. 

Omkostninger ved tinglysning

Tinglysning af gæld i Bilbogen er en procedure, der håndteres gennem Tinglysningsretten, og det medfører både afgifter og gebyrer. Prisen for at tinglyse et pantebrev i bilbogen er 1,5 procent af det samlede lånebeløb plus et fast gebyr på 1.750 kr. Dette gælder også for tinglysning af ejendomsforbehold. Det er værd at bemærke, at disse omkostninger kan variere afhængigt af gældstypen og de specifikke omstændigheder ved tinglysningen.

Sletning af gæld i bilbogen

En vigtig funktion i bilbogen er også muligheden for at slette gæld, hvilket er en proces, der er helt gratis. Dette er en essentiel service for både sælgere og købere, da det sikrer, at oplysningerne i registeret er opdaterede og korrekte. At fjerne en gæld fra bilbogen, når den er betalt, er afgørende for at undgå misforståelser og juridiske komplikationer for fremtidige transaktioner.

Bilbogens rolle for købere og sælgere

Forståelsen af bilbogen og dens funktioner er afgørende for enhver, der overvejer at købe eller sælge et køretøj i Danmark. Ved at benytte bilbogen kan både købere og sælgere navigere sikkert i processen med køb og salg af køretøjer, idet de har adgang til vital information om gæld og ejerskab. For købere er det især vigtigt at tjekke for restgæld og andre rettigheder tinglyst på køretøjet, for at sikre en problemfri overtagelse af bilen. For sælgere og kreditorer tilbyder bilbogen en formel metode til at sikre deres økonomiske interesser gennem tinglysning af rettigheder. Ved at forstå og anvende bilbogen korrekt, sikrer man en mere transparent og sikker bilhandel i Danmark.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Bilbogen

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Bilbogen er et officielt og offentligt tilgængeligt register i Danmark, der indeholder oplysninger om alle registrerede køretøjer i landet. Det fungerer som et centralt sted for tinglysning af gæld, ejendomsforbehold, pant, og andre finansielle rettigheder over køretøjer. Bilbogen er tilgængelig online 24 timer i døgnet og giver adgang til vigtig information for både købere og sælgere af køretøjer, herunder status på eventuel restgæld.

Det er vigtigt at tjekke Bilbogen for at sikre, at den brugte bil, du overvejer at købe, ikke er belastet med restgæld eller andre tinglyste rettigheder, som kan påvirke overtagelsen af ejerskabet. I Danmark følger gælden køretøjet, ikke personen, hvilket betyder, at du som køber kan risikere at overtage en tidligere ejers gæld, hvis ikke dette er afklaret inden købet.

Tinglysning af gæld i Bilbogen er en proces, hvor en kreditor kan registrere et pantebrev eller et ejendomsforbehold på et køretøj for at sikre en låneaftale. Dette kræver betaling af en tinglysningsafgift samt et fast gebyr, som er afhængigt af lånebeløbets størrelse. Tinglysning giver kreditorerne en retlig sikkerhed for, at de kan indfri deres krav, hvis låntageren misligholder betalingen.

Hvis en bilejer afgår ved døden, før et køretøjsrelateret lån er afbetalt, har kreditorer mulighed for at notere ejerens død i Bilbogen. Dette sikrer, at potentielle købere er informeret om, at der stadig kan være penge til gode på køretøjet, hvilket er afgørende for en transparent handel.

Ja, det er muligt at fjerne en gæld fra Bilbogen, og denne proces er gratis. Når en gæld er fuldt ud afviklet, kan kreditor eller låntager sørge for, at oplysningen om gælden fjernes fra Bilbogen, hvilket er vigtigt for at opdatere køretøjets juridiske status og sikre klare ejerforhold.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: