Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Anfordringslån

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et anfordringslån?

Anfordringslån er en fleksibel lånetype, hvor långiveren har muligheden for at kræve lånet tilbagebetalt når som helst. Dette sker efter en forudgående meddelelse, hvorefter låntageren har en kort periode, ofte omkring 14 dage, til at foretage tilbagebetalingen. 

Det unikke ved et anfordringslån er, at der ikke fastsættes en specifik tilbagebetalingsdato, hvilket giver en betydelig frihed for låntageren, der ligeledes kan indfri lånet før tid, hvis vedkommende ønsker det eller får muligheden.

For hvem er anfordringslån mest fordelagtigt?

Anfordringslån, som undertiden benævnes som ‘rentefrit familielån’, er især velegnede for tætte venner eller familiemedlemmer. Denne type lån er attraktiv, fordi den tillader udlån af større beløb sammenlignet med mange andre låneformer og kommer med mere fleksible tilbagebetalingskrav. 

Anfordringslån er ofte anvendt til finansiering af større investeringer såsom boligkøb, bilkøb eller finansiering af studier i udlandet. Denne lånetype er kendt for at tilbyde både långiver og låntager øget fleksibilitet sammenlignet med mere traditionelle lånetyper som f.eks. terminslån, hvor der er fastsatte tilbagebetalingsdatoer, som man ser det med realkreditlån.

Størrelsen på et anfordringslån

I modsætning til traditionelle banklån, hvor lånebeløbene er begrænsede af en individuel kreditvurdering, sætter anfordringslån ingen øvre grænse for, hvor meget man kan låne ud. Dette kan betyde en større økonomisk frihed for låntagere, der potentielt kan få adgang til mere kapital end gennem bankfinansiering. For långiveren åbner dette op for muligheden for at yde betydelig økonomisk støtte, uden de skattemæssige byrder der normalt følger med direkte pengegaver, hvilket gør anfordringslån til et attraktivt alternativ til gavegivning. Med hensyn til gaver, kan man i 2024 give op til 74.100 kr. til nære slægtninge skattefrit, hvilket gør et anfordringslån til en fordelagtig løsning i mange situationer.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Anfordringslån og renter

Når det kommer til renter på et anfordringslån, er det op til långiveren at bestemme. Ofte vil et sådant lån være rentefrit, specielt fordi de typisk etableres mellem familiemedlemmer eller nære venner, hvilket afspejler de favorable vilkår, de er baseret på. Långiver har stadig retten til at kræve lånet tilbagebetalt til enhver tid, hvilket bevarer en vis kontrol over de finansielle midler.

Anfordringslån med eller uden afdrag

Afgørelsen om, hvorvidt et anfordringslån skal tilbagebetales med regelmæssige afdrag, ligger også hos långiveren. Det er afgørende, at lånevilkårene fastsættes klart fra starten og ikke ændres sporadisk, da dette kan medføre uønskede skattemæssige konsekvenser. Selv om långiver har mulighed for at kræve det fulde lånebeløb tilbage med kort varsel, er det vigtigt at vedligeholde en klar og konsekvent aftale for at undgå misforståelser eller skattemæssige problemer.

Det er en god idé at have en låneaftale

Selv når du låner penge til nogen, du står nær, er det klogt at formalisere aftalen gennem en skriftlig låneaftale. Mens mange foretrækker en mundtlig aftale, kan dette føre til glemte detaljer om tilbagebetaling og renter, hvilket potentielt kan skabe konflikter eller misforståelser. Ved at oprette en skriftlig aftale for et anfordringslån, sikres det, at alle vigtige betingelser er klart aftalt og juridisk dokumenteret, hvilket beskytter både långiver og låntager samt deres indbyrdes forhold. Det anbefales at oprette en skriftlig låneaftale for lån over 5.000 kr.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Skatteregler for anfordringslån

Ved etablering af et anfordringslån, hvor der indgår renter og mulige afdrag, kan låntageren opnå fradrag for renteudgifter på samme måde som ved et banklån. Omvendt er långiver forpligtet til at betale skat af eventuelle renteindtægter. Disse skattemæssige aspekter underbygger de attraktive vilkår ved anfordringslån, som adskiller sig fra andre låneformer ved, at långiver har ret til at kræve lånet tilbagebetalt med kort varsel.

Nedskrivning af lånebeløbet i anfordringslån

Ved etablering af et anfordringslån kan parterne blive enige om årligt at reducere gælden med et beløb, der svarer til det skattefrie maksimum for gaver. Dette resulterer i, at gælden gradvist mindskes år for år, uafhængigt af om låntageren foretager faktiske afdrag. Det årligt tilladte beløb for skattefrie gaver justeres løbende. Det er vigtigt at understrege, at denne nedskrivning skal aftales årligt mellem parterne, og ikke kan fastsættes som en automatisk mekanisme fra starten. Der skal laves en årlig tilføjelse til gældsbrevet, der dokumenterer den aftalte reduktion.

Dokumentation af nedskrivninger og afdrag

Hvis långiveren går bort før lånet er fuldt tilbagebetalt, vil lånet indgå som en del af boet efter den afdøde. Det er derfor afgørende, at alle tilbagebetalinger og nedskrivninger nøje dokumenteres. Dette sikrer klarhed omkring det resterende gældsbeløb i boet og forhindrer eventuelle misforståelser eller tvister.

Fordele og ulemper ved anfordringslån

Når du overvejer et anfordringslån, er det essentielt at forstå både fordele og ulemper. Dette giver dig en solid baggrund for at træffe en informeret beslutning og indgå i låneaftalen med et klart sind.

Fordele ved anfordringslån:

  • Ingen renter: En stor fordel ved anfordringslån er, at de kan etableres rentefrit. Det betyder, at låntageren ikke behøver at bekymre sig om renteudgifter.
  • Ingen afdrag: Der er også den fordel, at der ikke nødvendigvis skal betales afdrag på lånet, hvilket kan lette den økonomiske byrde for låntageren.
  • Ingen skatter eller afgifter: Anfordringslån er generelt ikke underlagt skatter og afgifter, hvilket gør det til en økonomisk attraktiv låneform.

Ulemper ved anfordringslån:

  • Straks indfrielse: En potentiel ulempe er, at långiver til enhver tid kan kræve lånet indfriet med det samme. Dette kan skabe uforudsete økonomiske udfordringer for låntageren.
  • Indfrielse ved død: Skulle långiveren gå bort, er det standard, at låntageren skal tilbagebetale lånet øjeblikkeligt til dødsboet. Det kan være klogt at inkludere låntageren i långivers testamente for at undgå pludselige økonomiske problemer, da dette sikrer klarhed over tilbagebetalingen af lånet i tilfælde af långivers død.

Retspraksis vedrørende anfordringslån

I retspraksis har der været forskellige vigtige afgørelser om anfordringslån, som er gode at kende:

  • Gældsbreve og anfordringslån: I en afgørelse kendt som SKM2022.532.SR, som senere blev taget op af Landsskatteretten, sagde Skatterådet, at hvis et gældsbrev siger, at lånet kan slettes under bestemte omstændigheder, kan det ikke betragtes som et rigtigt anfordringslån. Ved et ægte anfordringslån skal långiver altid kunne bede om sine penge tilbage, uden betingelser.
  • Skatteregler: Generelt betaler man ikke indkomstskat eller gaveafgift, hvis man modtager eller tilbagebetaler et anfordringslån. Men der er en undtagelse: Hvis man ændrer et lån, så det går fra at have renter til at være rentefrit, kan det udløse skat. Dette skete i en situation (SKM2003.545.LR), hvor nogen ændrede vilkårene for lån til en niece.
  • Specielle tilfælde: I en anden sag, SKM2023.599.SR, fandt Skatterådet ud af, at hvis et lån er givet på særlige betingelser, hvor låntager ikke skal betale lånet tilbage under visse omstændigheder (kaldet non-recourse), så betragtes det ikke som et anfordringslån. I stedet behandles disse lån som finansielle kontrakter og er underlagt andre skatteregler. Dette er især tilfældet, når låneværdien justeres baseret på noget andet, som for eksempel værdien af aktier.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Anfordringslån

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et anfordringslån er en type lån, hvor långiver har mulighed for at kræve lånet tilbagebetalt når som helst efter at have givet en forudgående meddelelse. Typisk har låntager en kort frist, som f.eks. 14 dage, til at tilbagebetale lånet. Der er ikke fastsat en specifik dato for tilbagebetaling, hvilket giver en vis frihed for låntager, som også kan vælge at indfri lånet før tid.

Anfordringslån er især velegnede for nære venner eller familiemedlemmer, da de ofte gives på favorable vilkår uden renter og fastsatte afdrag. De bruges typisk til større investeringer som bolig, bil eller uddannelse og er attraktive på grund af deres fleksibilitet og lave omkostninger.

De primære fordele ved et anfordringslån inkluderer muligheden for et rentefrit lån, ingen obligatoriske afdrag, og at lånet ikke er forbundet med skatter og afgifter. Dette gør det til en økonomisk attraktiv løsning, især mellem nærtstående.

De største ulemper er, at långiver kan kræve lånet tilbagebetalt med meget kort varsel, hvilket kan være en økonomisk belastning for låntager. Desuden skal lånet ofte tilbagebetales straks, hvis långiver går bort, medmindre andet er aftalt i et testamente eller lignende.

Nej, det er ikke nødvendigt, men en god ide. Selvom lånet gives til en, du står nær, er det klogt at oprette en skriftlig låneaftale. Dette hjælper med at undgå misforståelser og konflikter om lånevilkårene, især omkring tilbagebetaling og renter. En skriftlig aftale er juridisk bindende og sikrer, at alle parter er klare over vilkårene. Det anbefales især, hvis lånebeløbet overstiger 5.000 kr.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: