Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Aktionærlån

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et aktionærlån?

Et aktionærlån defineres som et lån ydet af et kapitalselskab (f.eks. IVS, ApS, eller A/S) til dets ejere eller ledende medarbejdere (som direktører eller bestyrelsesmedlemmer). Generelt er det ulovligt at modtage et lån fra sit eget kapitalselskab, og dette gælder også for sikkerhedsstillelse, hvilket indebærer, at selskabet stiller garanti for eksempelvis et lån. Et aktionærlån kan også forekomme, hvis det ikke direkte er ejerne eller ledelsen, der låner, men deres nærmeste familie, som modtager lånet eller garanti.

Hvornår er det tilladt at lave aktionærlån?

Til trods for at hovedreglen siger, at aktionærlån er ulovlige, findes der situationer, hvor de er tilladte. Der er tre hovedbetingelser, som tillader udlån til en virksomheds ejer(e):

Sædvanlige driftsmæssige dispositioner

Udlån til ejere eller ledelsesmedlemmer er tilladt, hvis det sker som en del af virksomhedens normale forretningsaktiviteter. Dette kunne eksempelvis være salg af varer eller tjenesteydelser på kredit under lignende betingelser (såsom renter, betalingsperiode osv.), eller i tilfælde af en bank, der har sin kerneforretning i at udlåne penge.

Udlån til moderselskab

Et datterselskab må lovligt låne penge eller stille sikkerhed, hvis dets ejer også er et selskab, nemlig et moderselskab.

Lån i andet end penge

Generelt er det tilladt at låne fysiske objekter, der ikke er penge, såsom løsøre (eksempelvis møbler, maskiner, inventar) eller fast ejendom til selskabets ejere eller ledelse.

Krav og regler for aktionærlån i selskabsloven

Kravene og betingelserne for aktionærlån er specificeret i § 210 i Selskabsloven. Tidligere var disse lån ulovlige, men ændringer i lovgivningen i 2017 har gjort det muligt at yde aktionærlån under visse betingelser. For at et aktionærlån kan ydes, skal følgende kriterier være opfyldt:

  • Lånet skal udbetales fra selskabets frie reserver.
  • Lånet skal være baseret på almindelige markedsvilkår.
  • Lånet kræver godkendelse fra generalforsamlingen og/eller selskabets ledelse.
  • Lånet kan kun ydes efter selskabet har eksisteret i mindst 1 år,
  • Og efter at selskabet har offentliggjort sin første årsrapport.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad betyder et ulovligt aktionærlån?

Et ulovligt aktionærlån opstår, når de fastsatte krav og regler, som nævnt i Selskabsloven, ikke bliver overholdt. Dette kan for eksempel være tilfældet, hvis lånet ikke har modtaget den nødvendige godkendelse fra selskabets generalforsamling. I situationer, hvor ulovlige aktionærlån bliver opdaget, har revisorer pligt til at underrette bagmandspolitiet om disse forhold.

Konsekvenser for ulovlige aktionærlån

Ulovlige aktionærlån kan resultere i betydelige økonomiske konsekvenser for både selskabet og aktionæren involveret. De potentielle konsekvenser og sanktioner omfatter:

  • Tab af investering

For aktionæren kan der være risiko for at miste den investerede kapital.

  • Bøder og tilbagebetalingskrav

Både selskabet og aktionæren kan blive pålagt bøder, samt krav om tilbagebetaling af lånet med renter. Dette tilbagebetalingskrav medfører typisk ingen fradragsret.

  • Tab af investor tillid

Selskabets omdømme kan lide skade, hvilket kan resultere i et tab af tillid fra nuværende og potentielle investorer.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Bøde for ulovligt aktionærlån

Hvis et aktionærlån ikke lever op til de fastsatte krav i Selskabsloven, klassificeres det som ulovligt, hvilket fører til strenge konsekvenser. I første omgang skal det ulovlige lån straks tilbagebetales til selskabet, og dette sker med en lovbestemt rente, som eksempelvis var omkring 10% i 2016.

Erhvervsstyrelsen spiller en central rolle ved opdagelsen af ulovlige aktionærlån. Når et sådant lån identificeres, pålægger Erhvervsstyrelsen selskabets ledelse en frist på 6 uger til at indrive det ulovligt ydede beløb. Efter tilbagebetalingen skal ledelsen indsende bevis til Erhvervsstyrelsen for, at lånet er blevet fuldt tilbagebetalt af låntageren.

Ud over kravet om tilbagebetaling, står selskabets ledelse over for økonomiske sanktioner. De kan blive pålagt bøder, som typisk varierer mellem 3-5% af det samlede lånebeløb. Disse bøder er gældende, hvis ledelsen har haft en aktiv rolle i udstedelsen af det ulovlige lån, eller hvis de ikke har handlet for at inddrive lånet, efter at være blevet gjort opmærksom på dets ulovlige status. Dette understreger vigtigheden af at overholde de juridiske rammer og procedurer, der er fastsat for aktionærlån.

Skat på aktionærlån

Aktionærlån er blevet betragtet som et skattefrit alternativ til løn eller udbytte i fortiden, men dette har ændret sig betydeligt i de senere år. Før var der ikke umiddelbare skattemæssige konsekvenser ved at yde et aktionærlån, selv da de var ulovlige, men i dagens lovgivning skal der betales skat af aktionærlån.

I september 2012 indførte Folketinget en lovgivning, der gør alle nye aktionærlån skattepligtige. Disse lån bliver nu beskattet som enten løn eller udbytte, fordi de skattemæssigt anses som hævninger uden tilbagebetalingspligt. Dette gælder for både direkte og indirekte lån ydet til fysiske personer fra et selskab.

Denne ændring i lovgivningen betyder, at fra og med den 14. august 2012, skal aktionærlån behandles i overensstemmelse med skattelovgivningens regler om hævninger uden tilbagebetalingspligt. Det er vigtigt at bemærke, at de generelle regler omkring indeholdelse af udbytte- eller A-skat og indberetning til Skattestyrelsen for udbetalinger og godkendelser af løn og udbytte stadig er gældende. 

Denne ændring i skattelovgivningen har væsentligt ændret på hvordan aktionærlån håndteres, idet de nu medfører skattemæssige forpligtelser for låntageren, ligesom ved traditionelle løn- og udbytteudbetalinger.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Aktionærlån

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et aktionærlån er et lån ydet af et kapitalselskab (som IVS, ApS, eller A/S) til dets ejere eller ledende medarbejdere. Generelt er det ulovligt for disse personer at modtage lån fra deres eget selskab, og dette gælder også for sikkerhedsstillelse. Lånet kan også gælde for nære familiemedlemmer til ejerne eller ledelsen.

Aktionærlån er tilladt under tre hovedbetingelser: 1) Som en del af virksomhedens sædvanlige driftsmæssige dispositioner, såsom salg på kredit under normale forretningsvilkår. 2) Når et datterselskab låner penge til eller stiller sikkerhed for sit moderselskab. 3) Ved lån af fysiske genstande, der ikke er penge (som møbler, maskiner, inventar), til selskabets ejere eller ledelse.

Et ulovligt aktionærlån forekommer, når krav og regler i Selskabsloven ikke overholdes, såsom manglende godkendelse fra selskabets generalforsamling. Ved opdagelse af sådanne lån, er revisorer forpligtet til at rapportere det til bagmandspolitiet.

Ulovlige aktionærlån kan medføre alvorlige økonomiske konsekvenser, herunder tab af investering for aktionæren, bøder og tilbagebetalingskrav for både selskabet og aktionæren, samt et tab af investor tillid, hvilket kan skade selskabets omdømme og relationer til nuværende og potentielle investorer.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: