Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Åbningsbalance

En åbningsbalance bliver brugt, når du skal starte en ny virksomhed op, eller når du skifter over til et nyt regnskabsprogram. En åbningsbalance angiver balancen i din virksomhed på et givent tidspunkt. Når du starter en ny virksomhed, vil åbningsbalancen være lig med den startkapital, du har skudt i din virksomhed.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en åbningsbalance?

En åbningsbalance repræsenterer en term inden for virksomhedernes verden, idet den udtrykker en virksomheds finansielle balance på et givent tidspunkt. En åbningsbalance spiller en central rolle, særligt under to hovedscenarier: ved etableringen af en ny virksomhed og ved overgangen til et nyt regnskabsprogram. Foruden disse tilfælde er åbningsbalancen sjældent et element, som virksomhedsejere regelmæssigt vil engagere sig i under den daglige drift.

Åbningsbalancens relevans strækker sig yderligere til udarbejdelsen af et virksomhedsregnskab. Ved regnskabsårets ende danner åbningsbalancen grundlag for formuleringen af en slutebalance, hvilket afslører virksomhedens finansielle præstation over året, inklusiv hvor meget den har tjent eller tabt i løbet af året. Denne proces understreger vigtigheden af en præcis og ajourført åbningsbalance, hvilket sikrer, at alle balancens poster reflekterer virksomhedens reelle økonomiske position.

For at opnå en nøjagtig åbningsbalance, er det vigtigt at vedligeholde en konstant bogføring af alle virksomhedstransaktioner. Dette giver ejere og ledere et klart overblik over den finansielle status og sikrer, at balancen altid er opdateret. Desuden er det fordelagtigt at anvende pålideligt regnskabsprogram, som kan bistå med at oprette en korrekt åbningsbalance og håndtere regnskabet effektivt.

Hvad består en åbningsbalance af?

I forbindelse med opstarten af en ny virksomhed fungerer åbningsbalancen som en registrering af den startkapital, som ejeren skyder ind i firmaet. Dette udgør den første finansielle status for virksomheden ved dens begyndelse. Alternativt, hvis der er behov for at skifte til et andet bogføringssystem, bliver det essentielt at importere de endelige tal fra det tidligere regnskab ind i det nye program som åbningsbalancen. Dette trin er afgørende for at sikre en problemfri overgang og vedligeholde præcisionen i virksomhedens regnskaber.

Er du ved at starte en ny virksomhed op, eller er du ved at flytte til et nyt regnskabsprogram?

Lad os hjælpe dig med din åbningsbalance.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvordan retter man en åbningsbalance?

Hvad er forskellen på åbningsbalance og primopostering?

Primopostering er et begreb inden for regnskab, som er nært beslægtet med åbningsbalance. Begge udtryk refererer til en virksomheds balance på et specifikt tidspunkt. 

Typisk refererer primopostering til den slutbalance, der findes i et årsregnskab, hvilket efterfølgende bliver ført videre som startsaldo for den nye regnskabsperiode. Dette kaldes også for primopostering. Essensen i primopostering og åbningsbalancen er det samme, men åbningsbalancen er specifikt anvendt ved etableringen af en ny virksomhed eller når der skiftes til et andet bogføringssystem.

Primopostering er en virksomheds balance, dvs. en afstemning af aktiver og passiver, og giver et øjebliksbillede af firmaets aktuelle værdier af passiver og aktiver på et givent tidspunkt. Denne værdi fastlægges ved at notere værdien af firmaets aktiver og passiver på regnskabsårets sidste dag.

Har du brug for hjælp til at holde styr på din virksomheds regnskab?

Kontakt os i dag for professionel hjælp. 

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om åbningsbalance

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En åbningsbalance er en finansiel opgørelse, der viser din virksomheds balancerede værdier af aktiver, passiver og egenkapital på et givent tidspunkt. Du har brug for at oprette en åbningsbalance, når du starter en ny virksomhed eller skifter over til et nyt regnskabsprogram.

For at udarbejde en korrekt åbningsbalance skal du tage udgangspunkt i din virksomheds seneste årsregnskab for at få oplysninger om aktiver, passiver og egenkapital. Det sikrer, at åbningsbalancen præcist afspejler virksomhedens finansielle situation ved regnskabsårets start.

Både åbningsbalancen og primoposteringen refererer til en virksomheds finansielle status på et bestemt tidspunkt. Forskellen ligger i anvendelsen: åbningsbalancen bruges ved opstart af en ny virksomhed eller ved skifte af regnskabsprogram, mens primoposteringen er den videreførte slutbalance fra det foregående regnskabsår, anvendt som startsaldo i den nye periode.

For at sikre en nøjagtig åbningsbalance er det vigtigt løbende at føre bog over virksomhedens transaktioner. Det hjælper med at holde balancen opdateret og sikrer, at åbningsbalancen nøjagtigt afspejler virksomhedens økonomiske tilstand. Desuden kan pålideligt regnskabsprogram bistå med korrekt opstilling af åbningsbalancen.

Hvis du skifter regnskabsprogram, er det nødvendigt at importere de afsluttende tal fra dit tidligere regnskab ind i det nye program som en åbningsbalance. Dette sikrer en problemfri overgang og vedligeholder nøjagtigheden i din virksomheds finansielle opgørelser.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: