Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Indkomstelasticitet

Indkomstelasticiteten giver et indblik i, hvordan en ændring i forbrugernes indkomst påvirker efterspørgslen på forskellige varer og tjenester. Dette koncept viser graden af respons, efterspørgslen har, når der sker en op- eller nedgang i indkomsterne.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelsen af indkomstelasticitet

Indkomstelasticitet er et nøglebegreb, der afdækker hvordan efterspørgslen på en vare ændres i takt med ændringer i indkomster, uafhængigt af prisjusteringer. 

Elastisk efterspørgsel relaterer til prisændringer gennem begrebet priselasticitet, hvilket undersøger efterspørgslens sensitivitet overfor prisfluktuationer. På den anden side, fokuserer indkomstelasticitet på indkomstvariationer, analysere hvordan forbrugsmønstre tilpasses ved ændringer i indkomstniveauer. 

Varer betragtes som elastisk afsatte, når de er særligt følsomme overfor indkomstændringer, modsat står varer med uelastisk afsætning, som er mindre påvirkede af indkomstvariationer.

Typer af goder

Når det kommer til forståelsen af indkomstelasticitet, er det essentielt at kende til de forskellige kategorier af goder baseret på deres reaktion på indkomstændringer, det vil sige, om de har positiv eller negativ indkomstelasticitet. 

Normale goder karakteriseres ved en positiv indkomstelasticitet, hvilket indikerer, at efterspørgslen på disse varer stiger, som indkomsten gør det. Inden for kategorien af normale goder findes der yderligere underkategorier: Luksusgoder, som har en indkomstelasticitet over 1, viser en overproportional stigning i forbrug ved indkomststigninger. Nødvendighedsgoder, med en indkomstelasticitet på mellem 0 og 1, viser en mere moderat vækst i forbruget, der ikke helt matcher indkomstvæksten. 

Inferiøre goder skiller sig ud med en negativ indkomstelasticitet, hvilket betyder, at forbruget af disse varer falder, som indkomsten stiger, idet forbrugere vælger højere kvalitetsvarer.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Formel for indkomstelasticitet

For at bestemme indkomstelasticiteten anvendes følgende matematiske formel: Her tages forholdet mellem ændringen i mængden og ændringen i indkomsten. 

Indkomstelasticitet = procentvis mængdeændring / procentvis indkomstændring

Illustration af indkomstelasticitet med eksempler

Betragt eksemplet med ferierejser: Når indkomsten stiger med 5%, og dette medfører en stigning i efterspørgslen på 10%, udregnes indkomstelasticiteten til 2. Dette indikerer, at for hver 1% indkomststigning, øges efterspørgslen med 2%, hvilket klassificerer ferierejser som en luksusvare.

Indkomstelasticitet = 10 / 5 = 2

I tilfældet med havregryn, hvor en indkomstforhøjelse på 4% fører til en 2% større efterspørgsel, bliver indkomstelasticiteten 0,5. Det illustrerer, at efterspørgslen på havregryn stiger med 0,5% for hver 1% indkomstforhøjelse, hvilket gør havregryn til en nødvendighedsvare.

Indkomstelasticitet = 2 / 4 = 0,5

Endelig, hvis efterspørgslen efter Rema 1000 chokoladekiks reduceres med 0,5% som respons på en 5% indkomststigning, er indkomstelasticiteten -0,1. Dette betyder, at efterspørgslen falder med 0,1% for hver 1% indkomstforhøjelse, hvilket klassificerer Rema 1000 chokoladekiks som et inferiørt gode.

Indkomstelasticitet = -0,5 / 5 = -0,1

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Resultatets betydning

Det resultat, man opnår fra beregningen af indkomstelasticitet, giver indsigt i, hvor følsom efterspørgslen på en given vare eller tjeneste er overfor en 1% ændring i indkomsten. Dette tal illustrerer, hvordan den efterspurgte mængde tilpasser sig i takt med, at forbrugernes indkomst stiger eller falder, hvilket giver værdifulde oplysninger om forbrugeradfærd og markedsdynamikker.

Værdi

Type af gode

Fortolkning

Eksempel

Indkomstelasticitet > 0 

Normalt gode

Hvis indkomsten stiger, vil forbrugerne købe mere af denne.

Biler

1 > Indkomstelasticitet > 0 

Nødvendighedsgode

Hvis indkomsten

stiger, vil forbrugerne ikke øge forbruget af godet i samme grad.

Medicin

Indkomstelasticitet > 1

Luksusgode

Hvis en person fordobler sin indkomst, vil personen mere end fordoble forbruget af luksusgodet.

Tasker fra Louis Vuitton

Indkomstelasticitet < 0

Inferiørt gode

Hvis indkomsten stiger, vil forbrugerne købe mindre af godet.

Supermarkedets eget mærke af småkager

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Indkomstelasticitet

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Indkomstelasticitet afspejler graden af ændring i efterspørgslen på en vare eller tjeneste, der opstår som respons på ændringer i forbrugernes indkomstniveauer.

Indkomstelasticitet = procentvis mængdeændring / procentvis indkomstændring

Indkomstelasticitet måler, hvordan efterspørgslen ændres med indkomsten: Normalt gode øges med stigende indkomst, luksusgode stiger overproportional, og inferiørt gode falder, da forbrugere vælger bedre kvalitet.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: