Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hovedkort og bikort

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er hovedkort og bikort?

Hovedkort og bikort er en del af dit skattekort.

Hovedkort

Hovedkortet udgør en central del af skattekortet og anvendes af den primære arbejdsgiver eller udbetaler, som bidrager med hoveddelen af lønmodtagerens indkomst. 

Dette kort spiller en afgørende rolle i at definere størrelsen på skattefradraget, som skal anvendes ved beregning af løn eller andre udbetalinger. Trækprocenten, som angiver, hvor meget der skal trækkes i skat af lønnen, er også specificeret på hovedkortet. Dette kort er beregnet for ens primære indtægtskilde og er essentielt for korrekt skattebetaling. 

Det er vigtigt at understrege, at hovedkortet kun bør anvendes ved én indtægtskilde for at undgå underbetaling af skat. Oplysningerne på hovedkortet er baseret på forskudsopgørelsen fra SKAT, og det er arbejdsgiverens ansvar at hente disse data fra SKAT.

Bikort

Bikortet fungerer som et supplement til hovedkortet inden for rammerne af skattesystemet, hvor det tjener som det sekundære kort i forhold til hovedkortet. 

Udstedt af SKAT, spiller bikortet en vigtig rolle for dem, der har yderligere indtægtskilder udover deres primære arbejde. Mens hovedkortet indeholder information om både trækprocent og skattefradrag, viser bikortet udelukkende trækprocenten, da skattefradraget allerede er anvendt via hovedkortet. 

Det er afgørende at bruge bikortet korrekt for at sikre, at man ikke modtager sit fradrag flere gange og dermed betaler for lidt i skat.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Anvendelse af bikort

Bikortet er relevant, når du har flere indtægtskilder udover dit primære arbejde. Din hovedarbejdsgiver anvender hovedkortet for at beregne og udbetale din løn, mens dine sekundære arbejdsgivere – såsom ved et deltids- eller fritidsjob – skal anvende bikortet for deres lønudbetalinger. Bikortet benyttes typisk ved de arbejdspladser, hvor din indtjening er lavest. Det er almindeligt for personer med flere end to job, at bruge bikortet hos de arbejdsgivere, hvor de tjener mindst og næstmindst, da disse arbejdsgivere kun behøver at kende din trækprocent.

Bikortet sikrer, at skattefradraget kun anvendes én gang, gennem hovedkortet, og at trækprocenten anvendes på hele lønbeløbet fra de sekundære indkomster. Det betyder, at når du modtager løn, hvor bikortet anvendes, bliver der ikke taget hensyn til skattefradrag i denne løn, fordi dit skattefradrag allerede er udnyttet via hovedkortet.

Dette gælder også for studerende med SU og et studiejob, hvor SU’en udbetales gennem hovedkortet, hvilket giver ret til skattefradraget, mens lønnen fra studiejobbet behandles via bikortet. Tilsvarende, hvis du er pensionist med en supplerende indkomst, vil din pension typisk blive behandlet gennem hovedkortet, og eventuelle ekstra indtægter gennem bikortet.

Forskellen mellem hovedkort og bikort

Din primære indkomstkilde anvender hovedkortet til beregning og udbetaling af din løn, hvilket gør det muligt for dig at udnytte dit personlige skattefradrag. Dette er typisk dit fuldtidsarbejde eller din hovedindkomst, som f.eks. SU eller pension. På den anden side anvendes bikortet af sekundære arbejdsgivere, såsom ved fritids- eller studiejob, hvor løn udbetales uden at benytte dit personlige fradrag, da dette allerede er anvendt via hovedkortet.

Hovedkortet er altså knyttet til din hovedindtægtskilde og giver ret til fradrag, mens bikortet anvendes for yderligere indkomstkilder, hvor trækprocenten anvendes direkte på hele beløbet uden fradrag. Det er vigtigt at sikre, at hovedkortet kun bruges der, hvor du tjener mest, for at optimere dit skattefradrag.

Vejledning til skifte mellem hovedkort og bikort

Det er vigtigt at holde øje med, hvilket skattekort dine arbejdsgivere anvender. Hvis du opdager, at din hovedindtægtskilde bruger dit bikort, eller at et sekundært job fejlagtigt anvender hovedkortet, bør du informere den pågældende arbejdsgiver. Selvom du ikke selv kan ændre hvilket skattekort der anvendes, kan arbejdsgiveren gøre dette ved at hente det korrekte skattekort elektronisk fra SKAT.

Skifter en indtægtskilde status fra sekundær til primær, er det nødvendigt at informere den relevante arbejdsgiver, så de kan skifte fra at bruge bikortet til hovedkortet. Dette sikrer, at dine skatteforhold forbliver korrekte og opdaterede. Eventuel overbetaling af skat reguleres normalt ved den årlige årsopgørelse.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Fejl og rettelser i anvendelsen af hovedkort og bikort

Når du modtager din lønseddel, er det vigtigt at gennemgå den nøje for at sikre, at de korrekte skattekort er anvendt og at de rette beløb er trukket i skat. Dette gælder især, hvis du har flere arbejdsgivere, da det øger risikoen for fejl i anvendelsen af dit hovedkort og bikort.

Fejl kan opstå af forskellige årsager, såsom administrative fejl hos arbejdsgiveren, misforståelser omkring hvilket kort der skal anvendes, eller ændringer i din indkomstsituation, som ikke er blevet kommunikeret korrekt. Fejl kan resultere i, at du enten betaler for meget eller for lidt i skat.

Hvad skal du gøre, hvis der er fejl?

  1. Tjek din lønseddel: Sammenlign de trukne skattebeløb og anvendelsen af hovedkort/bikort med dine egne optegnelser og forventninger. Sørg for, at hovedkortet anvendes af din hovedindkomstkilde, og at bikortet anvendes af de sekundære indkomstkilder.
  2. Gennemgå din årsopgørelse: Når du modtager din årsopgørelse fra SKAT, tjek at alle indkomster og fradrag er korrekt angivet, og at skatten er beregnet korrekt baseret på anvendelsen af hovedkort og bikort.
  3. Kontakt din arbejdsgiver: Hvis du finder fejl, skal du først kontakte din arbejdsgiver. Forklar situationen og bed om en rettelse. Det kan være nødvendigt at fremlægge dokumentation, såsom lønsedler eller korrespondance med SKAT.
  4. Kontakt SKAT: Hvis fejlen fortsat er der, eller hvis du har spørgsmål til din skatteberegning, bør du kontakte SKAT. De kan vejlede dig om, hvordan fejlen kan rettes, og hvad dine næste skridt bør være. De kan også hjælpe med at sikre, at dine arbejdsgivere anvender de korrekte skattekort fremadrettet.
  5. Foretag de nødvendige ændringer: Hvis din indkomstsituation ændrer sig, f.eks. hvis du skifter job eller får en ny indkomstkilde, skal du sørge for at opdatere dine oplysninger hos SKAT. Dette vil hjælpe med at forebygge fremtidige fejl i anvendelsen af hovedkort og bikort.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ: Hovedkort og bikort

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et hovedkort er en del af skattesystemet og anvendes af din primære arbejdsgiver til at beregne og udbetale din løn med dit personlige skattefradrag. Hovedkortet anvendes der, hvor du tjener det meste af din indkomst, f.eks. dit fuldtidsarbejde, SU eller pension. Et bikort anvendes derimod af sekundære arbejdsgivere, hvor du tjener mindre, og det anvendes til at beregne skatten uden dit personlige fradrag, da dette allerede er anvendt med hovedkortet.

Du skal bruge et bikort, når du har flere end én indkomstkilde, og din sekundære indkomst skal beskattes. Dette inkluderer indtægter fra fritids- eller deltidsjobs. Hovedkortet bruges af din primære arbejdsgiver, mens bikortet anvendes af eventuelle andre arbejdsgivere.

Forskellen ligger i, hvordan skattefradraget anvendes. Med hovedkortet nyder du godt af dit personlige skattefradrag, mens bikortet anvendes for indkomster, hvor dit skattefradrag allerede er udnyttet via hovedkortet. Trækprocenten på bikortet anvendes på hele lønbeløbet uden fradrag.

Hvis din indkomstsituation ændres, og et job går fra at være en sekundær til en primær indkomstkilde, skal du informere den relevante arbejdsgiver, så de kan skifte til at anvende hovedkortet. Du kan ikke selv foretage skiftet, men skal oplyse din arbejdsgiver, som derefter vil hente det opdaterede skattekort fra SKAT.

Hvis du opdager fejl i anvendelsen af dit hovedkort eller bikort, skal du først kontakte din arbejdsgiver for at rette fejlen. Hvis der er uoverensstemmelser eller spørgsmål, kan du også kontakte SKAT for vejledning og assistance for at sikre, at dine skatteforhold er korrekte og opdaterede.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: