Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Gazellepris

Gazelleprisen er en pris, som Dagbladet Børsen uddeler hvert år til de danske virksomheder, der vokser hurtigst. Siden 1995 har prisen anerkendt de firmaer, der har formået at øge deres omsætning og størrelse markant over kort tid.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en Gazellepris?

Gazelleprisen er en pris, som Dagbladet Børsen uddeler hvert år til de danske virksomheder, der vokser hurtigst. Siden 1995 har prisen anerkendt de firmaer, der har formået at øge deres omsætning og størrelse markant over kort tid. 

For at få titlen som en gazelle-virksomhed skal et firma opfylde visse krav til vækst og omsætning. Det spændende ved Gazelleprisen er, at enhver virksomhed kan vinde – stor som lille, ny som gammel, uanset branche. Dog skal det nævnes, at enkeltmandsfirmaer ikke kommer i betragtning til denne pris.

Krav til en Gazelle

For at en virksomhed kan blive betragtet som en gazelle, skal den opfylde nogle specifikke kriterier:

Virksomhedsstruktur

Kun aktie- og anpartsselskaber (A/S og ApS) kan blive gazeller, undtagen pengeinstitutter, som kan være med uanset form. Enkeltmandsfirmaer er udelukket, da de ikke har det nødvendige regnskabsdata.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Regnskabshistorik

Firmaet skal have offentliggjort mindst fire årsregnskaber. Hvis regnskabsåret afviger meget fra de normale 12 måneder, udelukkes virksomheden, da det kan skævvride vækstberegningerne.

Økonomi

Væksten vurderes på baggrund af nettoomsætningen eller bruttoresultatet. Det første år skal vise mindst 1 million kr. i nettoomsætning eller 0,5 millioner i bruttoresultat.

Vækstrate

Væksten skal være positiv år for år og i alt mindst en fordobling over de fire år.

Drift

Samlet set skal driftsresultatet over de fire år være positivt, selvom et enkelt år må vise underskud.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Regnskabssammenligning

Regnskaberne over de fire år skal kunne sammenlignes direkte. Ændringer i regnskabspraksis, der forhindrer sammenligning, fører til udelukkelse.

Desuden skal virksomheden have mindst ti ansatte i det seneste regnskabsår for at vinde Gazelleprisen i en region.

Uddelingstidspunkt for Gazelleprisen

Gazelleprisen bliver tildelt gennem en serie af events kaldet gazellekåringer, som typisk foregår i efteråret. Her bliver der kåret en vinder for hver region, kaldet regionsvinderen, som er den virksomhed, der har haft den største vækst i området. Derudover udpeges der en specifik vinder for fremstillingsindustrien, kaldet fremstillingsgazellevinderen, som er anerkendt for at forbedre sin produktion og sit marked gennem fokuseret nicheudvikling.

I København bliver der også fundet landsvindere inden for hver kategori. Disse vindere vælges fra gruppen af regionale gazellevindere.

Vejen til en Gazellenominering

Som virksomhedsejer behøver du ikke at gøre noget specielt for at blive overvejet til en gazelletitel. Det vigtigste er, at du fokuserer på at drive din forretning fremad. Hvis din virksomhed møder de tidligere nævnte vækstkriterier, vil du automatisk blive inkluderet i Børsens gazelleundersøgelse.

Skulle din virksomhed være i løbet til at modtage titlen som gazellevirksomhed, vil du blive kontaktet direkte af Børsen. Der er ingen grund til at indsende ekstra informationer eller ansøge direkte, da udvælgelsen baseres på data fra den momsregistrerede virksomhedsdatabase i Danmark.

Brancher omfattet af Gazelleundersøgelsen

Gazelleundersøgelsen kategoriserer virksomheder efter Danmarks Statistiks brancheinddeling, DB07. Der er dog nogle brancher, som ikke indgår i undersøgelsen, typisk fordi vækstmålene ikke passer godt med branchens natur. Dette gælder for eksempel sundhedssektoren, hvor indtjening ofte er påvirket af offentlige midler, og visse typer af fast ejendomsvirksomheder, bortset fra traditionelle ejendomsmæglere.

Det er set, at nogle gazellevirksomheder oprindeligt er registreret i brancher, som ikke nøjagtigt afspejler deres hovedaktiviteter. Dette kan skyldes, at virksomhedens grundlægger valgte en bredere eller mindre specifik branche ved registreringen, som ikke helt matcher virksomhedens nuværende fokus eller kerneydelser.

Hvor længe er man Børsen Gazelle?

En virksomhed bliver anerkendt som Børsen Gazelle i det år, den modtager titlen, baseret på dens præstation i de fire foregående regnskabsår. For eksempel, hvis en virksomhed bliver kåret i 2023, vil den have retten til at kalde sig Børsen Gazelle 2023. 

For at opnå titlen som Børsen Gazelle 2024, skal virksomheden opfylde kriterierne igen og blive kåret på ny. En gazellekåring er derfor en anerkendelse af virksomhedens vækst og succes i de forudgående år. Specifikt refererer 2023-gazellerne til præstationer baseret på regnskaber fra 2019, 2020, 2021 og 2022, eller de tilsvarende forskudte regnskabsår, hvis virksomhedens finansielle kalender ikke følger det almindelige kalenderår.

Kan man blive Gazelle mere end én gang?

Det er fuldt muligt for en virksomhed at blive kåret som Børsen Gazelle flere gange, så længe den opfylder de nødvendige vækstkrav år efter år. Hver titel gælder for et enkelt år, hvilket betyder, at en virksomhed, der har opnået gazellestatus i 2022, altid vil være anerkendt som Børsen Gazelle 2022. 

Men for at opnå en ny titel for det følgende år, skal virksomheden igen demonstrere imponerende vækstrater og opfylde de samme kriterier. Dette understreger, at en virksomhed kan fortsætte med at være en del af denne prestigefyldte gruppe, så længe den vedbliver at vokse og præstere godt. I 2022 eksempelvis, blev 2.651 virksomheder anerkendt som Børsen Gazeller, hvilket viser, at mange virksomheder har potentialet til at opnå denne titel flere gange.

Milepæle i Gazellehistorien: 1995-2022

1995: Mondo Mar Marine Foods

Dagbladet Børsen indfører Børsen Gazelle-kåringen og tildeler titlen til 682 virksomheder. Mondo Mar Marine Foods, en fiskeleverandør, bliver anerkendt som den første landsvinder med en vækstrate på 13.345,2 %.

1998: Zebra (Flying Tiger Copenhagen)

998 virksomheder modtager titlen som Børsen Gazeller. Zebra, som senere omdøbes til Flying Tiger Copenhagen, opnår sin første af i alt otte gazelletitler med en vækst på 292,1 %.

1999: Tøpholm & Westermann

877 virksomheder anerkendes som Børsen Gazeller. Tøpholm & Westermann, en producent af høreapparater, krones som den mest voksende virksomhed i landet med en vækst på 7.218,3 %.

2004: Pandora Jewelry

792 virksomheder kåres som Børsen Gazeller, heriblandt Pandora Jewelry, som modtager sin første gazelletitel efter at have vokset med 669,5 %. Pandora er i dag noteret på børsen og en del af C25-indekset.

2006: Netcompany

1.344 virksomheder bliver anerkendt som Børsen Gazeller. Netcompany, kendt for udvikling af MitID, Aula og smittestop-appen, modtager sin første gazelletitel med en vækstrate på 174,6 %. Virksomheden er i dag en del af den børsnoterede Netcompany Group og listet på C25.

2007: Just Eat

2.077 virksomheder modtager gazellestatus, herunder Just Eat, som grundlagt af Jesper Buch, anerkendes som gazelle for første gang med en vækst på 1004,6 %. Firmaet har bidraget til at fremme iværksætteri blandt sine tidligere ansatte.

2008: Trackman

Under en økonomisk højkonjunktur kåres 2.477 virksomheder som gazeller. Trackman, en producent af golfsimulatorer, modtager sin første gazelletitel af ni mulige med en vækst på 168,8 %.

2011: Better Collective

Efter finanskrisen bliver 827 virksomheder tildelt titlen som Børsen Gazeller, hvilket er det mindste antal post-krise. Better Collective, et firma inden for betting og medier, udmærker sig ved at opnå en vækst på 721 % og bliver tildelt sin første af ni efterfølgende gazelletitler.

2013: Joe & the Juice

1.357 virksomheder erhverver status som Børsen Gazeller. Restaurationskæden Joe & the Juice anerkendes som gazelle for første gang efter en vækst på 193,1 %. Samme år sælger stifteren, Kasper Basse, en del af forretningen til Valedo Partners.

2015: Sinful

1.449 virksomheder opnår titlen som Børsen Gazeller, herunder Sinful, en førende e-handelsplatform inden for sexlegetøj i Norden, som modtager sin første gazelletitel efter en vækst på 397,0 %.

2017: Normal

Normal udmærker sig blandt 1.999 gazeller ved at blive kåret som gazellelandsvinder med en vækst på 11.900,2 %, hvilket gør dem til en af de mest vækstende gazeller nogensinde.

2019: Mountain Top Industries

2.043 virksomheder kåres som Børsen Gazeller. Mountain Top Industries, en producent af tilbehør til pickup-trucks, anerkendes for tiende gang som gazelle med en vækst på 182,4 %.

2020: Hobbii

1.885 virksomheder opnår gazellestatus, men den sædvanlige ceremoni aflyses på grund af COVID-19. Hobbii, en garnforretning, kåres alligevel som årets landsvinder med en imponerende vækst på 3.166,9 %, og prisen overrækkes personligt af chefredaktør Niels Lunde.

2021: Shaping New Tomorrow

Selvom pandemien fortsat har stor indvirkning, bliver 1.958 virksomheder kåret som gazeller. Tøjmærket Shaping New Tomorrow fremstår som gazellelandsvinder med en vækst på 8.025 %, placerende dem blandt de højeste nogensinde i denne kategori.

2022: Incommodities

Til trods for logistiske udfordringer, geopolitiske spændinger og økonomisk inflation, når 2.651 virksomheder gazellestatus. Energifirmaet Incommodities bliver kåret som både regionens og nationens gazellevinder med en vækstrate på 3.113 %.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Gazelleprisen

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Gazelleprisen er en årlig dansk udmærkelse, der gives af Dagbladet Børsen til hurtigtvoksende virksomheder. Prisen har været uddelt siden 1995 og anerkender virksomheder, der har formået at fordoble deres omsætning eller bruttoresultat over en fireårsperiode. Gazelleprisen sætter fokus på dynamiske virksomheder i Danmark og fejrer deres bidrag til økonomisk vækst.

Virksomheder behøver ikke at ansøge for at komme i betragtning til Gazelleprisen. Nomineringen sker automatisk baseret på offentligt tilgængelige regnskabsdata. En virksomhed skal opfylde bestemte kriterier omkring vækst, omsætning og rentabilitet over de seneste fire regnskabsår for automatisk at blive inkluderet i Børsens gazelleundersøgelse.

Ja, en virksomhed kan blive udnævnt til Børsen Gazelle flere gange. Gazellestatus gives for et specifikt år baseret på virksomhedens præstationer i de foregående fire år. Derfor kan virksomheder, der fortsætter med at vokse og opfylde kriterierne år efter år, opnå titlen flere gange.

Gazelleundersøgelsen omfatter et bredt spektrum af brancher, da den baseres på Danmarks Statistiks brancheinddeling, DB07. Dog er visse brancher, såsom sundhedssektoren og visse typer af fast ejendom, udelukket fra undersøgelsen på grund af deres særlige forretningsmodeller, der ikke nødvendigvis afspejler virksomhedernes reelle vækst.

Efter at en virksomhed bliver kåret som Gazelle, modtager den offentlig anerkendelse og medieomtale, som kan styrke virksomhedens brand og ry. Gazelleprisen kan også fungere som et kvalitetsstempel, der anerkender virksomhedens vækst og succes. Desuden indbydes vinderne ofte til regionale og nationale events, hvor de har mulighed for at netværke og dele deres erfaringer.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: