Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Arbejdsskadeerstatning

En arbejdsskadeerstatning tildeles en person, der har pådraget sig en skade på arbejdspladsen, hvad enten det drejer sig om en erhvervssygdom eller en ulykke i forbindelse med arbejdet.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en arbejdsskadeerstatning?

Arbejdsskadeerstatning er en vigtig økonomisk støtte, som kan tildeles en person, der er kommet til skade under udførelsen af sit arbejde. Hvis du er involveret i en arbejdsulykke eller udvikler en erhvervssygdom, er det muligt at indlede en sag om arbejdsskadeerstatning. Det er vigtigt at forstå, at det er et krav ifølge dansk lovgivning, at alle arbejdsgivere skal have en arbejdsskadeforsikring. Denne forsikring er designet til at dække de ansatte, hvis der sker en ulykke på arbejdspladsen.

Ifølge reglerne i arbejdsskadesikringsloven, er der klare retningslinjer for, hvordan arbejdsskader skal håndteres og erstatning ydes. Når en ulykke forekommer på arbejdspladsen, er det arbejdsgiverens ansvar at anmelde hændelsen til Arbejdsskadestyrelsen. Arbejdsskadestyrelsen vil derefter evaluere omstændighederne og afgøre, om der er tale om en arbejdsskade. Hvis dette er tilfældet, kan der udbetales arbejdsskadeerstatning til den skadede part.

Det er essentielt for både arbejdsgivere og ansatte at være opmærksomme på disse regler og sikre, at de nødvendige procedurer følges korrekt, så retten til arbejdsskadeerstatning kan opretholdes. Ved at have en god forståelse af, hvordan arbejdsskadeerstatning fungerer, kan du som arbejdstager være bedre forberedt i tilfælde af uheld og sikre, at du modtager den kompensation, du har krav på, under arbejdsskadesikringsloven.

Alle arbejdsgivere skal have en arbejdsskadeforsikring. Har du brug for vejledning til hvorfor og hvordan du kan få det?

Kontakt os for professionel hjælp. 

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Arbejdsskader: Mangfoldighed og bevisførelse

Arbejdsskader varierer bredt og er klassificeret i hovedsageligt to kategorier. Den første kategori omfatter arbejdsbetingede lidelser. Disse lidelser opstår over tid og kan være fysiske eller psykiske. Et typisk eksempel kunne være en maler, der over længere tid har været eksponeret for skadelige dampe, eller en håndværker, der har arbejdet med asbest uden at være klar over de potentielle helbredsrisici. Tidligere var sådanne tilfælde af arbejdsskader mere almindelige end i dag.

Psykiske lidelser falder også under kategorien af arbejdsbetingede lidelser, men disse tilfælde kan være vanskeligere at dokumentere og kræve omfattende bevisførelse sammenlignet med fysiske skader, såsom hud- eller lungeskader.

Den anden kategori af arbejdsskader er arbejdsulykker, som karakteriseres ved pludselige hændelser. I modsætning til de arbejdsbetingede lidelser, kræver en arbejdsulykke, at skaden sker uventet og uden længere tids eksponering. Eksempler herpå kunne være et fald fra en stige eller andre akutte uheld, der har direkte forbindelse til arbejdet.

For at en hændelse kan klassificeres som en arbejdsulykke, skal årsagssammenhængen være klar og utvetydig. Ikke alle uheld, der sker i arbejdstiden, kvalificerer som arbejdsulykker. Det er vigtigt for både arbejdsgivere og ansatte at forstå disse distinktioner for korrekt at kunne håndtere og rapportere potentielle arbejdsskader.

Ved at øge bevidstheden om de forskellige typer af arbejdsskader og de krav, der gælder for dokumentation og erstatning, kan arbejdspladser forbedre sikkerheden og sikre, at retmæssig arbejdsskadeerstatning ydes, når det er relevant.

Størrelsen på arbejdsskadeerstatning og faktorerne der påvirker den

Størrelsen på en arbejdsskadeerstatning kan variere betydeligt, afhængigt af flere nøglefaktorer. Et af de centrale elementer i beregningen af arbejdsskadeerstatning er méngraden. Méngraden er en vurdering af, i hvilken grad en person er blevet permanent påvirket af en skade, udtrykt som en procentdel. For eksempel betragtes tabet af synet på ét øje typisk som en 20% méngrad. For at være berettiget til erstatning skal méngraden være mindst 5%.

Beløbet, der udbetales for varige mén, tager udgangspunkt i et standardbeløb, som for 2024 er sat til 1.013.500 kr. for en méngrad på 100%. Har du en méngrad på 10%, vil du således modtage 97.900 kr. Det er dog vigtigt at bemærke, at denne erstatning reduceres for personer over 39 år, og yderligere for dem over 59 år.

Ud over godtgørelsen for varige mén, kan der også tildeles erstatning for tab af erhvervsevne. Denne type erstatning er beregnet til at dække tabt indtægt og nedsat evne til at arbejde som følge af skaden. Beregningen af erstatningen for tab af erhvervsevne baserer sig på din årsløn samt den procentdel, hvormed din erhvervsevne er nedsat.

Forståelsen af disse beregninger er essentiel for enhver, der søger om arbejdsskadeerstatning, da den kan have stor indflydelse på den kompensation, der tildeles. Ved at være velinformeret om disse faktorer kan du sikre, at du modtager den fulde og retfærdige erstatning, som du er berettiget til i tilfælde af en arbejdsskade.

Udbetaling af arbejdsskadeerstatning: Hvem står for det?

Når du oplever en skade i forbindelse med dit arbejde, er processen for at modtage arbejdsskadeerstatning ret klar. Først er det din arbejdsgivers ansvar at anmelde skaden. Dette er et kritisk skridt, da anmeldelsen sætter de efterfølgende processer i gang for at sikre, at du får den støtte og erstatning, du har krav på.

Efter anmeldelsen overtager Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AE) håndteringen af din sag. AE er en central aktør i systemet for arbejdsskadeerstatninger i Danmark. De vil indsamle alle nødvendige dokumenter og informationer om din skade. Du vil også modtage spørgeskemaer, som skal udfyldes og returneres for at dokumentere omstændighederne og konsekvenserne af din skade.

Når det kommer til selve udbetalingen af din erstatning, afhænger kilden til disse midler af skadens natur. Hvis din skade er klassificeret som en erhvervssygdom, er det Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der står for at udbetale erstatningen. De sikrer, at alle regler og procedurer følges korrekt, og at du modtager den kompensation, du er berettiget til.

I tilfælde af en arbejdsulykke, hvor skaden er opstået pludseligt, vil det derimod være din arbejdsgivers forsikringsselskab, der er ansvarlig for udbetalingen. Det er vigtigt at sikre, at din arbejdsgiver har en gyldig arbejdsskadeforsikring, som dækker sådanne uheld.

Forståelse af, hvem der udbetaler erstatningen, kan hjælpe dig med at navigere i processen mere effektivt og sikre, at du modtager alle de ydelser, du er berettiget til efter en arbejdsskade.

Har du brug for professionel hjælp?

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til arbejdsskadeerstatning. Vi har altid tilfredshedsgaranti.

Førtidspension og fleksjob: Understøttelse ved arbejdsrelaterede skader

Førtidspension:

Hvis en medarbejder lider af en arbejdsskade så alvorlig, at vedkommende helt mister sin arbejdsevne og ikke længere kan være en del af arbejdsmarkedet, kan personen komme i betragtning til førtidspension. Selvom Arbejdsskadestyrelsen vurderer skadens omfang og eventuelle krav om erstatning, er det kommunen, der har det endelige ord i beslutningen om tildeling af førtidspension. Kommunen vurderer den pågældendes situation og afgør, om betingelserne for førtidspension er opfyldt baseret på den samlede påvirkning af personens arbejdsevne.

Fleksjob:  

For personer, hvis arbejdsevne kun er delvist nedsat, kan kommunen tilbyde et fleksjob. Dette er en særlig ordning målrettet lønmodtagere, som på grund af helbredsmæssige begrænsninger ikke er i stand til at arbejde fuldtid under normale vilkår. Fleksjobbet tilpasses den enkeltes resterende arbejdsevne og kan variere i antal arbejdstimer og arbejdsopgaver, afhængigt af den enkeltes situation og behov.

Disse ordninger spiller en kritisk rolle i at sikre, at individer, der er ramt af arbejdsskader eller langvarige helbredsproblemer, fortsat kan være en del af arbejdsmarkedet i et tilpasset omfang, eller modtage den nødvendige økonomiske støtte, hvis de ikke længere kan arbejde. Kommunernes vurdering og støtte er afgørende i processen, idet de hjælper med at opretholde livskvaliteten for dem, der er påvirket af alvorlige arbejdsskader eller helbredsbetingede udfordringer.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Arbejdsskadeerstatning

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Du kan modtage arbejdsskadeerstatning, når du har været udsat for en skade eller en erhvervssygdom, som er sket i forbindelse med dit arbejde. Arbejdsskadestyrelsen skal først vurdere og godkende, at der er tale om en arbejdsskade, før erstatningen kan blive udbetalt.

En arbejdsskade kan være enten en fysisk eller psykisk skade, der opstår som følge af arbejdet. Dette omfatter både akutte arbejdsulykker, såsom et fald fra en stige, og arbejdsbetingede lidelser, der udvikler sig over tid, såsom erhvervssygdomme forårsaget af langvarig udsættelse for skadelige stoffer.

En arbejdsskadeforsikring er en lovpligtig forsikring, som alle arbejdsgivere skal tegne for at dække deres ansatte mod skader og sygdomme opstået i arbejdsrelaterede situationer. Forsikringen sikrer, at arbejdstagerne kan modtage kompensation for skader, de pådrager sig på arbejdet.

Størrelsen på en arbejdsskadeerstatning afhænger af skadens alvorlighed og påvirkning på din arbejdsevne, målt gennem méngraden. For eksempel, i 2024 er standardbeløbet for 100% méngrad 1.013.500 kr., hvilket betyder, at en méngrad på 10% ville resultere i en udbetaling på 97.900 kr.

Efter en arbejdsskade vurderer kommunen, om din arbejdsevne er nedsat i en sådan grad, at du ikke længere kan fortsætte på arbejdsmarkedet. Denne vurdering tager udgangspunkt i skadens omfang og din resterende arbejdsevne. Hvis det vurderes, at du ikke kan vende tilbage til arbejdsmarkedet, kan du blive berettiget til førtidspension.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: