Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Gældsbrev

Et gældsbrev fungerer som et lovligt forpligtende dokument og repræsenterer en skriftlig kontrakt mellem to eller flere individer. Dette dokument tjener som bevis for, at der er foretaget et pengeudlån fra den ene part til den anden. I gældsbrevet specificeres det ofte, hvordan den aftalte tilbagebetaling skal finde sted.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et gældsbrev

Et gældsbrev repræsenterer en formel aftale om lån mellem to entiteter og fungerer som et gældsbevis. Dette dokument er retsgyldigt og tjener som bekræftelse på, at et lån er blevet ydet. Detaljerne omkring lånevilkårene, inklusive tilbage betalingsbetingelserne, er typisk inkluderet i gældsbrevet.

For eksempel, hvis en datter låner penge af sin far til større anskaffelser såsom et hus eller en bil, er det fordelagtigt at oprette et gældsbrev. Dette dokument vil præcisere det beløb, datteren skylder, samt de specifikke vilkår for tilbagebetaling, de har aftalt – det kunne være tilbagebetaling i faste månedlige rater eller kvartalsvis. Desuden vil det angive, inden for hvilken tidsramme hun skal tilbagebetale sin far.

Et gældsbrev har samme juridiske vægt som andre skrevne kontrakter. Information omkring lovgivning og regulativer for gældsbreve kan findes i loven om gældsbreve.

Hvad gør et gældsbrev gyldigt?

For at et gældsbrev kan anses for at være gyldigt, er det essentielt, at begge involverede parter, dvs. både låntager og långiver, apponerer det med deres underskrifter. Dette betyder, at dokumentet først opnår sin gyldighed, når begge parter har bekræftet aftalen skriftligt. Der er ikke fastlagt specifikke krav til gældsbrevets format eller indhold; det basale krav er, at det skal angive lånebeløbet, hvem der skylder hvem, samt den aftalte deadline for tilbagebetaling.

Selvom der ikke findes formelle krav til et gældsbrevs opbygning, er det stærkt anbefalet at inkludere en erklæring om, at der er tale om en låneaftale. Dette skridt sikrer, at aftalen ikke misforstås som en gave eller en pengeoverførsel, hvilket kunne medføre, at skattemyndighederne (SKAT) pålægger transaktionen afgifter eller skat.

Er det muligt at kreere dit eget gældsbrev?

Absolut, det er fuldt ud muligt at skabe et gældsbrev på egen hånd, som opfylder de gældende juridiske krav. Det vigtigste er, at du inkluderer nødvendige oplysninger såsom navnene på låntager og långiver, lånebeløbets størrelse og naturligvis sikrer, at både du og den anden part underskriver dokumentet. Ved at gøre dette, etablerer I en lovlig og skriftlig aftale i form af et gældsbrev.

Til at designe dit gældsbrev kan du starte helt fra grunden, benytte dig af forskellige online skabeloner, eller endda søge assistance fra en advokat, hvis du ønsker det. Hvis du er i tvivl om fremgangsmåden, kan det være en god idé at konsultere din revisor eller en finansiel rådgiver for at få vejledning og råd.

Det anbefales kraftigt at producere flere kopier af gældsbrevet, så både långiver og låntager har hver deres dokumentation for låneaftalen.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Essentielle elementer i et gældsbrev

For at sikre, at dit gældsbrev er juridisk gyldigt, er det afgørende at inkludere visse kernedetaljer. Et gældsbrev skal i sin mest grundlæggende form indeholde følgende informationer:

  • Identifikation af låntageren, det kan være en person eller en virksomhed, der modtager pengene
  • Identifikation af långiveren, altså personen eller virksomheden, der yder lånet
  • Det nøjagtige lånebeløb udtrykt i kroner
  • Information om renter, herunder rentesatsen, hvis lånet pålægges renter
  • Specifikation af tilbagebetalingsplanen, inklusive tidspunkter for betaling
  • Bestemmelser vedrørende misligholdelse, det vil sige konsekvenserne, hvis lånet ikke betales tilbage som aftalt
  • Datoen for aftalens indgåelse
  • Underskrifter fra begge parter, hvilket er essentielt for at gøre dokumentet juridisk bindende.

Ved omhyggeligt at inkludere disse elementer sikrer du, at gældsbrevet opfylder de nødvendige juridiske krav og fungerer som en pålidelig dokumentation for låneaftalen.

Eksempel på gældsbevis

Herunder præsenteres et eksempel på, hvordan et gældsbrev kan struktureres for at give en klar forståelse af, hvad der skal inkluderes, og den anbefalede formatering.

Gældsbrev

Dette gældsbrev træder i kraft fra den dato, det er underskrevet, d.d. [indsæt dato], mellem følgende parter:

Kreditoroplysninger: [Udfyld med oplysninger om långiver, enten person eller virksomhed]

Debitoroplysninger: [Udfyld med oplysninger om låntager, enten person eller virksomhed]

Det aftalte lånebeløb er på kr. [angiv det fulde lånebeløb].

I tilfælde af at lånet ikke tilbagebetales umiddelbart efter anmodning herom, er det aftalt, at det udestående beløb kan opkræves via eksekution uden forudgående domsafsigelse baseret på dette gældsbrev.

Den specificerede gæld er rente- og afdragsfri. Långiver har ret til at forlange tilbagebetaling af det fulde beløb til enhver tid uden forudgående varsel, medmindre andet specifikt er aftalt.

Ved dette anerkender debitor at skyldige det angivne beløb til kreditor:

Dato for underskrift: [indsæt dato]

[Debitors underskrift og navn/virksomhedsnavn]

[Kreditors underskrift og navn/virksomhedsnavn]

Nødvendigheden af at udarbejde et gældsbrev

Grunden til at det er vigtigt at oprette et gældsbrev er for at etablere klare og utvetydige vilkår for låneaftalen. Ved at definere lånebetingelserne præcist, beskyttes både långivers og låntagers interesser. Dette forhindrer udeladelser af kritiske detaljer, som kan føre til misforståelser eller uoverensstemmelser.

Et gældsbrev sikrer, at alle nødvendige betingelser og aftaler er dokumenteret skriftligt. På denne måde reduceres risikoen for misforståelser mellem parterne og potentiel konflikt. Ved at have dette dokument kan begge parter føle sig mere sikre på, at låneaftalen bliver overholdt som aftalt.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Forståelsen af debitor og kreditor i låneprocessen

Det er vigtigt at forstå forskellen mellem debitor og kreditor, specielt når du står overfor at skulle optage et lån. Disse termer er almindeligt anvendte udtryk i finansverdenen.

Som låntager bliver du debitor; det vil sige, du er den, der modtager pengene og har ansvar for at tilbagebetale dem.

På den anden side, som långiver, indtager du rollen som kreditor, hvilket betyder, at du er den, der udlåner pengene og har retten til at få dem tilbagebetalt.

Tag for eksempel et realkreditlån: Du har fundet dit ideelle hjem, men mangler de nødvendige midler til købet, hvilket er en almindelig situation for mange. Dette fører til, at du søger om et lån fra et realkreditinstitut eller bank. Ved at gøre dette, bliver du debitor, og institutionen bliver kreditor.

Både debitorer og kreditorer kan være enhver form for juridisk person, der indgår i et finansielt arrangement. En debitor kan være enten en privatperson eller en virksomhed, mens en kreditor ofte er en bank eller et realkreditinstitut. Dog kan en kreditor også være en anden virksomhed eller endda en privatperson, såsom et familiemedlem. Disse begreber anvendes ligeledes i forhold til vedvarende kunde- og leverandørrelationer.

Forældelse af et gældsbrev

Det er vigtigt at være opmærksom på, at gældsbreve, som er udstedt efter år 2007, underlægges en forældelsesperiode på 10 år. For at forebygge, at gælden forældes, har låntager mulighed for at opnå en skriftlig bekræftelse fra långiver, der bekræfter, at gældsforholdet fortsat er aktivt, eller ved at anmode fogedretten om en påtegning, der attesterer gældsbrevets vedvarende gyldighed. Ved at sikre gældsbrevets fortsatte anerkendelse på denne måde, initieres en ny 10-årig forældelsesfrist.

Gældsbrevet spiller en essentiel rolle i at opretholde fred og fordragelighed mellem långiver og låntager ved at garantere klarhed, stabilitet og forudsigelighed i gældsforholdet, hvilket bidrager til en problemfri tilbagebetaling af lånet under de aftalte betingelser.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Gældsbrev

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

For at et gældsbrev skal betragtes som gyldigt, kræver det, at både låntager og långiver har sat deres underskrifter på aftalen. Dette bekræfter, at begge parter er enige og forpligtede ifølge dokumentets betingelser.

Et gældsbrev er en officiel dokumentation af et lån mellem to parter, der juridisk bekræfter låneaftalen og de aftalte vilkår for tilbagebetaling. Dette dokument er vigtigt, da det giver en retsgyldig bekræftelse på, at et lån er ydet, og detaljerer lånebeløbet samt tilbagebetalingsplanen, som kan omfatte faste månedlige eller kvartalsvise rater inden for en bestemt tidsramme. Et gældsbrev har samme juridiske status som andre skriftlige kontrakter, hvilket sikrer klarhed og retssikkerhed for begge parter i låneaftalen.

For at undgå forældelse af et gældsbrev, som er udstedt efter 2007 og dermed underlægges en forældelsesperiode på 10 år, kan låntager sikre gældsbrevets fortsatte gyldighed ved enten at indhente en skriftlig bekræftelse fra långiver på, at gældsforholdet stadig er aktivt, eller få en påtegning fra fogedretten. Dette genstarter en ny 10-årig forældelsesfrist, hvilket er afgørende for at opretholde låne aftalens gyldighed og understøtte en problemfri tilbagebetaling.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: